Paavalin kirje vankilasta

Isän IdeaUT6 – Paavali – Paavalin kirje vankilasta

1. Raamatunkohta

Fil. 1: 12–14; 4: 4–9

Pointti: Jumala voi antaa ilon olosuhteista huolimatta.

2. Ydinopetus

Paavali kirjoitti kirjeen filippiläisille todennäköisesti ollessaan vankina Roomassa. Apostolien teoissa kerrotut pitkät ja monivaiheiset lähetysmatkat olivat siis jo takana. Paavali oli ollut kristitty jo liki 30 vuotta, ja joutunut koko sen ajan istumaan uskonsa takia useita kertoja vankilassa ja kokemaan hengenvaarallisia tilanteita.

Paavali ei kuitenkaan ollut katkera ja väsynyt, vaan iloinen ja kiitollinen. Ainoastaan ”ristin vihollisten” (eli niiden, jotka eivät uskoneet Kristukseen) kadotukseen joutuminen sai hänet itkemään. Paavali kirjoitti nuoremmille kristityille kokemuksensa pohjalta: Jumalaan voi aina luottaa, eikä hän koskaan hylkää. Jumala antaa rauhan ja ilon, joka ei ole riippuvainen siitä, mitä elämässä tapahtuu. Paavali oli hyvä esimerkki nuoremmille, koska hänen elämänsä ja opetuksensa eivät olleet ristiriidassa.

Paavali vei evankeliumia eteenpäin kaikkialla, myös niissä tilanteissa, jotka tulivat eteen yllättäen ja jotka eivät olleet hänelle mukavia. Nykyäänkin vanhemmat ja kokeneemmat kristityt voivat olla samanlaisia lähetystyöntekijöitä kuin Paavali ja kertoa Jeesuksesta siellä missä toimivat. Kerhojen ja leirien vetäjät, pyhäkoulun opettajat, nuoriso-ohjaajat, vanhemmat tai kummit, gospelmuusikot tai kristityt kirjailijat vievät evankeliumia eteenpäin. Ihminen, joka on saanut itse kokea Jumalan rakkautta ja hyvyyttä, ei voi olla kertomatta siitä muillekin.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Paavali vankilassa

Paavali joutui lähetysmatkoillaan usein vankilaan. Joskus juutalaiset vaativat hänen vangitsemistaan, koska eivät sietäneet sitä, että Paavali puhui Jeesuksesta. Toisinaan roomalaiset laittoivat hänet vankilaan, koska hän ei kunnioittanut heidän epäjumaliaan. Tätä kirjettä kirjoittaessaan Paavali on vankilassa todennäköisesti Roomassa.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Kristitty vankilassa

Nykyäänkin joissain maissa kristittyjä vangitaan uskonsa tähden. Luetaan tosikertomus kiinalaisesta Jenny Chenistä.

”Jenny Chen, 50-vuotias kristitty kiinalainen liikenainen Kanadasta, kävi äskettäin Kiinassa. Hän vieraili joulu- ja uudenvuodenpyhien aikana kahdessa vainotussa kotiseurakunnassa ja joutui matkallaan Kiinan salaisen poliisin pidättämäksi ja kiduttamaksi.

Chen oli netin kautta saanut tietoa Beijingin Shouwang-seurakuntaan ja Shanxin maakunnassa toimivan Linfen-kotiseurakuntaan suunnatuista vakavista vainoista. Hän oli huolissaan synnyinmaansa kristittyjen tilanteesta ja tästä syystä matkusti tyttärensä kanssa Beijingiin ja Shanxiin.

Joulupäivänä Chen näki, miten poliisi- ja panssariajoneuvot saarsivat Linfen-kotiseurakuntaan kuuluva Jindeng-kirkkoa, jotta seurakuntalaiset eivät pääsisi joulukirkkoon. Poliisit sulkivat kirkkoon johtaneet kadut sekä lähistön kauppoja. Siviilipukuiset poliisit seurasivat ja uhkasivat Cheniakin.

Beijingissä Chen tapasi Shouwang-seurakunnan johtavan pastorin Jin Tianmingin, joka oli ollut kotiarestissa edellisen vuoden huhtikuusta asti. Uudenvuodenpäivänä Chen ja hänen tyttärensä yrittivät osallistua Shouwangin ulkoilmajumalanpalvelukseen. Molempina ajankohtina salainen poliisi seurasi heitä.

Tietoisena tästä koko ajan tiukentuvasta valvonnasta Chen lähetti tyttärensä Yhdysvaltoihin 10. tammikuuta. Itse hän palasi kotikaupunkiinsa Tianjiniin. Tammikuun 14. päivän iltana kaksi siviilipukuista turvallisuuspoliisia, jotka kieltäytyivät esittämästä henkilötodistuksiaan, veivät hänet väkivalloin mukanaan tuntemattomaan paikkaan. Melkein kahden kokonaisen päivän aikana häntä kuulusteltiin, uhattiin ja pahoinpideltiin, eikä hänelle annettu ruokaa eikä juomaa. Lähes sokkitilassa hänet vietiin lopulta poliisisairaalaan. Sieltä hän onnistui pakenemaan ja pääsi lopulta 17. tammikuuta lentämään Los Angelesiin, Yhdysvaltoihin.”

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Kirje

Kirjoitetaan yhdessä kirje tai tehdään piirustus tervehdykseksi vankilassa olevalle kristitylle. Sen voi lähettää esim. Marttyyrikirkon ystävien tai Open Doors –järjestön kautta.

Kirjeviesti

Leikitään kolmen hengen joukkueissa. Kaksi on vankeja, yksi toimii lähettinä. Lisäksi tarvitaan kaksi avustajaa ja jokaiselle joukkueelle kynä ja paperi. Joukkueen vangit asettuvat istumaan kasvot toisiaan kohti, mahdollisimman pitkän matkan päähän toisistaan (ulkona esim. 20 metrin päähän). Eri joukkueiden vangit istuvat vierekkäin, eli muodostetaan kaksi toisiaan vastassa olevaa ”vankirivistöä”. Lähetit asettuvat pelin aloittavan vankirivistön oman joukkueensa jäsenen viereen. Kummallakin vankirivistöllä on yksi avustaja, jolla on isoille papereille (niin isoille, että kaikki näkevät kirjoituksen, vaikka avustaja seisoo paikallaan) kirjoitettuja lauseita, jotka muodostavat jonkin yhtenäisen ajatuksen (kirjeen), esim. osan raamatunkohdasta (esim. Fil. 4: 4-6 kuuteen osaan jaettuna). Pelin aloittavan vankirivistön avustaja asettuu seisomaan kohti omaa vankirivistöään ja näyttää heille ensimmäistä isolle paperille kirjoitettua lausetta. Vankirivistön vangit kirjoittavat sen nopeasti omalle paperilleen. Kun lause on kirjoitettu, lähetti kuljettaa paperin ja kynän toisessa rivistössä istuvalle oman joukkueensa vangille, joka kirjoittaa paperille edellisen lauseen perään oman puolensa avustajan näyttämän uuden lauseen. Kun vanki on kirjoittanut sen paperille, lähetti vie taas paperin ja kynän nopeasti toisella puolella istuvalle oman joukkueensa vangille. Avustajat näyttävät kirjoitettavia lauseita aina vain omalle vankirivistölleen, eli seisovat selin toiseen rivistöön. Kummallakin avustajalla voi olla esim. kolme lausetta, jolloin kirje muodostuu kuudesta lauseesta. Se ryhmä, joka on suoriutunut kirjoitus-juoksu – tehtävästä nopeimmin, on voittaja. Lopuksi on myös syytä tarkistaa kirjeet, jotta niihin on todella kirjoitettu kaikki sanat ja lauseet.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Miksi Paavali ei valita siitä, että hän on joutunut vankilaan?
  • Mistä Paavalin ilo on peräisin?
  • Oletko sinä joskus kokenut iloa jostain asiasta, vaikka elämä on muuten näyttänyt kurjalta?
  • Mitä Paavalin kirjeen vastaanottajat voivat oppia Paavalin sanoista?
  • Kuvittele, että Paavali kirjoittaisi jakeet 4-7 esimerkiksi hienostohotellin uima-altaan ääreltä. Kuulostaisivatko hänen sanansa silloin samalta kuin nyt, vankilasta kirjoitettuina?
  • Kenelle sinä olet lähettänyt kirjeitä?
  • Milloin olet viimeksi itse saanut kirjeen? Keneltä sen sait?
  • Miksi kirjeet merkitsivät Paavalin aikaan enemmän kuin nykyään?
  • Miksi on tärkeää huolehtia siitä, että omat ajatukset eivät ole pahoja ja ilkeitä?
  • Millä tavalla ajatukset vaikuttavat ihmisen tekoihin?

7. Rukous

Rakas Jumala, kiitos että haluat antaa meille ilon elämään. Kiitos siitä, että kannat meidän huolemme. Opeta meitä olemaan iloksi toisillemme. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen