Pietari Lyddassa ja Joppessa
Isän Idea – UT5 – Pyhä Henki + Seurakunta kasvaa – Pietari Lyddassa ja Joppessa
1. Raamatunkohta
Ap. t. 9: 32–43
Pointti: Pyhä Henki tekee ihmeitä.
2. Ydinopetus
Evankeliumi Jeesuksesta ja hänen ylösnousemuksestaan oli levinnyt vauhdilla. 40 kilometrin päässä Jerusalemista sijaitsevaan Lyddaankin oli jo muodostunut pyhien yhteisö, eli jonkinlainen pieni seurakunta. Pietarista oli julistustyönsä yhteydessä varmasti hienoa käydä tapaamassa Jeesukseen uskovia eri paikkakunnilla. Kuitenkin hänen tärkein tehtävänsä oli kohdata niitä ihmisiä, jotka eivät vielä uskoneet Jeesukseen. Pietari auttoi Pyhän Hengen voimalla myös kärsiviä ihmisiä – aivan kuten Jeesus maan päällä eläessään.
Tässä raamatunkohdassa Pietari kohtasi kolme ihmistä, joilla oli kullakin oma kohtalonsa: halvaantuneen Aineaksen, kuolleen Tabitan ja Simonin, jota halveksittiin ammattinsa tähden (ks. sananselitys). Jumala auttoi jokaista näitä Pietarin kautta: Aineas sai liikkumiskykynsä takaisin, Tabita heräsi henkiin ja Simon sai kokea arvostusta siksi, että joku juutalaisena syntynyt suostui asumaan hänen luonaan. Jeesus teki maan päällä eläessään aivan samanlaisia tekoja. Kaikki Jeesuksen itsensä ja myöhemmin opetuslasten tekemät ihmeet osoittivat, että Jeesus oli voittanut kuoleman ja sairauden vallan.
Opetuslapset eivät ehkä olleet aivan ymmärtäneet, mitä Jeesus oli aikanaan tarkoittanut sanoessaan: ”Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin.” Samassa yhteydessä Jeesus oli puhunut Pyhästä Hengestä. Nyt opetuslapset saivat käytännössä nähdä, mitä Jeesus oli tarkoittanut. Pyhä Henki teki heidän kauttaan suuria ihmeitä ja synnytti uskoa yhä uusissa ihmisissä. Edelleenkin on Pyhän Hengen aika: hän vaikuttaa seurakunnassa ja kristityissä ja vie evankeliumia eteenpäin.
3. Taustaa, termejä, sananselityksiä
Lydda, Joppe
Lydda, hepreaksi Lod, sijaitsi Välimeren rannikkotasangolla, n. 10 km Joppesta kaakkoon. Nykyään Lodissa sijaitsee Tel Avivin kansainvälinen lentokenttä. Joppe, hepreaksi Jaffa, sijaitsi Välimeren rannalla, n. 55 km Jerusalemista luoteeseen. Jaffa on nykyään aivan suurkaupunki Tel Avivin kupeessa.
Leskivaimo
oli nainen, jonka mies oli kuollut. Mies huolehti perheen toimeentulosta ja hänen kuoltuaan nainen joutui usein taloudellisesti heikkoon asemaan. Sekä juutalainen että kristillinen seurakunta pyrkivät huolehtimaan leskistä. Vanhemmilla leskillä oli kunniapaikka kristillisessä seurakunnassa.
Nahkuri
Nahkurin ammatti oli halveksittu, sillä työssä jouduttiin käsittelemään epäpuhtaita aineita ja koskemaan vereen ja kuolleisiin eläimiin. Nahkureiden piti asua jonkin matkan päässä muista taloista, koska heidän työnsä aiheutti pahaa hajua. Nahkurit tarvitsivat työhönsä vettä, joten he asuivat usein veden äärellä.
4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen
Jerusalem-Lydda-Joppe -tiellä
Raamatunkohta luetaan aluksi ääneen ja kerrataan vielä omin sanoin, mitä kullakin paikkakunnalla tapahtui. Tehdään kolme kylttiä, joissa lukee Jerusalem, Lydda ja Joppe. Kyltit laitetaan jonkin matkan päähän toisistaan (jos osallistujia on paljon, jotkut voivat toimia kylttien pitäjinä). Ohjaaja on Pietari. Hän kulkee aluksi Jerusalemista kohti Lyddaa. Osa osallistujista kulkee häntä kohti vastapäiseen suuntaan. Matkalla Pietari voi miettiä ääneen, mikä häntä Lyddassa odottaa (toisten uskovien näkeminen, ehkä vaaratilanteita yms.) Vastaantulijat voivat esittää hänelle kysymyksiä tai terveisiä Lyddasta, josta ovat juuri tulossa. Lyddaan päästyään Pietari pysähtyy ja luetaan Raamatusta, mitä Lyddassa tapahtui (Ap. t. 9: 33–34). Seuraavaksi Joppesta Lyddaan juoksee kaksi osallistujaa, jotka kehottavat Pitaria tulemaan pian Joppeen. Pietari siirtyy kiireesti sinne, ja voi taas miettiä matkalla, mitä seuraavaksi on edessä ja juttelee vastaantulijoiden kanssa ja vastaa heidän kysymyksiinsä (Joppesta Lyddaan kulkevat voivat esim. kertoa kuulleensa Tabitan kuolleen). Joppeen päästyä luetaan taas Raamatusta, mitä siellä tapahtuu (Ap. t. 9:39–41). Lopulta Pietari menee Simonin taloon.
Vaihtoehtoisesti voidaan näytellä raamatunkohdan tapahtumat niin, että näyttelijöitä on useita (Pietari, Aineas, Tabita, miehiä = opetuslapsia, leskinaisia, Simon, muuta kaupungin väkeä)
5. Askartelu, leikki, tehtävä
Nimet
Yksi osallistujista kirjoittaa muiden edessä sormella tai kepillä ilmaan yhden raamatunkohdassa esiintyneen nimen (Aineas, Lydda, Tabita, Joppe, Simon, Dorkas). Kirjaimet pitää tehdä väärinpäin, jotta katsojat näkevät ne oikeinpäin! Se, joka ensimmäisenä keksii, mistä nimestä on kyse, saa tulla seuraavaksi kirjoittajaksi.
Matkakertomus
Tehdään matkareportaasi ”Pietari Lyddassa ja Joppessa”: Kirjoitetaan ja kuvitetaan (piirtämällä tai valokuvaamalla itse näyteltyjä kohtauksia) Pietarin matkan vaiheet aikakauslehtityyliin. Mukaan voi keksiä yksityiskohtia, joita ei raamatunkohdassa mainita, mutta tapahtumat noudattavat Raamatun kertomusta. Mukaan voi myös liittää haastatteluja (esim. Aineaksen naapuri, leskivaimo Lyddassa, Simon). Jutun otsikon saa myös keksiä itse.
6. Yhdessä pohdittavaksi
- Ketkä kolme ihmistä Pietari tapasi? Millä tavalla hän auttoi näitä kolmea?
- Millainen vaikutus ihmeillä oli niihin ihmisiin, jotka ne näkivät?
- Millä tavalla Pietarin toiminta muistutti Jeesuksen toimintaa?
- Miksi Pietari auttoi niitä, joita muut eivät auttaneet?
- Millaisen ihmeen sinä haluaisit nähdä?
- Miksi Jumala tekee joskus ihmeitä? Miksi hän ei aina tee niitä?
- Miksi sekin oli ihme, että Pietari meni asumaan Simonin luo?
- Kenen luokse et itse menisi asumaan, edes vähäksi aikaa? Ketä et koskaan kuvittelisi saavasi vieraaksesi?
- Millä tavalla evankeliumi Jeesuksesta leviää nykyään?
7. Rukous
Rakas Jeesus, kiitos siitä, että olet voittanut kuoleman ja mikään ei ole sinulle mahdotonta. Opeta meitä kuulemaan sinun äänesi. Aamen.
Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.