Syntien tunnustaminen ja Jumalan rakkaus

Isän IdeaUT7 – Jumalan lapsena eläminen – Syntien tunnustaminen ja Jumalan rakkaus

1. Raamatunkohta

1. Joh. 1: 8–10; Room. 8: 31b–35, 38–39

Pointti: Jeesus sovitti syntimme ja rukoilee puolestamme.

2. Ydinopetus

Oletko joskus tehnyt jotain, mikä on väärin? Jos olet yhdenkin kerran vaikka vain ajatellut jotain ikävää toisesta ihmisestä, olet syntinen. Kaikki ihmiset ovat syntisiä, se kerrotaan jo Raamatussa. Näin on aina ollut ja tulee aina olemaan. Tämän takia Jumala lähetti poikansa Jeesuksen maailmaan sovittamaan ihmisten synnit ristillä, jotta ihminen voisi elää hänen yhteydessään.

Jeesus ei vain kuollut, vaan myös nousi kuolleista ja rukoilee meidän puolestamme taivaassa. Hänen tehtävänsä ei siis loppunut taivaaseenastumiseen. Jumalan rakkaus syntistä ihmistä kohtaan on täydellistä eikä se lakkaa koskaan. Tunnemmepa tai teemmepä mitä hyvänsä, Jumala ei meitä hylkää. Sen sijaan voimme itse hylätä Jumalan kieltäytymällä syntiemme tunnustamisesta. Jos emme tunnusta Jumalan edessä, että olemme tehneet väärin, emme pidä Jeesuksen sovitustyötä minkään arvoisena. Ja Jeesuksen sovitustyöhön luottaminen on juuri se, jonka perusteella pelastumme ja saamme kaikki synnit anteeksi.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Taustaa

Raamatunkohdat ovat kahden eri apostolin, Johanneksen ja Paavalin kirjoittamat. Ihminen lankesi syntiin jo paratiisissa ja joutui sen tähden sieltä pois. Mutta jo paratiisissa, ja jatkuvasti läpi Vanhan testamentin kerrotaan, kuinka Jumala lupasi lähettää ihmiskunnalle pelastajan, Jeesuksen, joka kuolemallaan sovittaisi ihmisten synnit.

Vanhurskas

Vain Jumala on vanhurskas, eli täysin oikeamielinen. Ihminen voi tulla vanhurskaaksi eli Jumalalle kelpaavaksi vain Jeesuksen pelastustyöhön uskomisen kautta.

Kadotus

Ikuinen ero Jumalasta, jonne ihminen tuomitaan viimeisellä tuomiolla, jos hän ei ole turvautunut Jeesuksen sovitustyöhön. Kadotuksesta käytetään Raamatussa myös nimeä helvetti tai pimeys.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Syntien tunnustaminen

Ohjaaja määrittelee aluksi, mitä synti tarkoittaa: pahaa ja väärää tekoa tai ajatusta Jumalaa tai toista ihmistä kohtaan. 5-10 hengen ryhmissä kaikki paitsi yksi kirjoittaa pienelle lapulle jonkin synnin muodossa: ”Olen… sanonut/tehnyt/jne.”. Laput piilotetaan yhdessä sovittuun tilaan. Se ryhmäläinen, joka ei kirjoittanut lappua, etsii muiden laput. Löydettyään kaikki laput hän jakaa ne ryhmäläisille (ei välttämättä kullekin omaa) ja synnit luetaan ääneen. Laput etsinyt lukee lopuksi jakeen 1. Joh. 1: 9.

Kaikki kirjoittavat lapuille oikeita, henkilökohtaisia syntejä. Laput taitellaan ja ne viedään esim. alttarille, josta ohjaaja kerää ne pois kenenkään niitä näkemättä tai ne heitetään esim. takkaan tai nuotioon palamaan. Samalla luetaan Raamatusta 1. Joh. 1: 8.

Kummassakin vaihtoehdossa voi ottaa näkyville ristin, vaikka piirretynkin, jotta ristin merkitys syntien anteeksisaamisessa tulee selkeästi esiin.

Jumalan rakkaus

Kirjoitetaan Room. 8: 35,38,39 jakeiden sanoja (tuska, ahdistus, vaino, nälkä…) lapuille ja laitetaan laput maahan suoralle reitille (esim. huoneen päästä päähän). Yhden osallistujan silmät sidotaan ja hän lähtee kävelemään reittiä. Muiden (suullisella) avulla hän pyrki astumaan lappujen yli koskematta niihin. Radan päässä joku on häntä vastassa, halaa ja ottaa huivin pois.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Sanakilpailu

Tehdään lista kaikista niistä asioista, joita Room. 8: 35, 38, 39 jakeissa mainitaan (tuska, ahdistus, vaino, nälkä…). Pareittain tai ryhmissä keksitään salakirjoituskoodi, jonka avulla kirjoitetaan uudestaan viisi sanaa listasta. Salakieliset sanat ja koodi annetaan toiselle parille tai ryhmälle ratkaistavaksi. Aina, kun keksitään ratkaisu, sana kirjoitetaan sekä salakirjoituspaperiin että lyijykynällä toiselle paperille ison sydämen keskelle. Kun kaikki sanat on kirjoitettu, sydän väritetään vahaliidulla punaiseksi niin, että sanat eivät enää näy. Tämä tehtävä voidaan suorittaa myös parien/ryhmien välisenä kilpailuna. Tällöin on tärkeää tarkistaa, että salakirjoitus on ratkaistu oikein.

Aakkosjärjestys

Kilpaillaan siitä, kuka saa ensimmäisenä Room. 8: 35, 38, 39 mainitut asiat (ks. edellinen tehtävä) aakkosjärjestykseen (A:sta Ö:hön tai toisinpäin) paperille.

Kuvakilpailu

Ohjaaja kirjoittaa em. sanat lapuille (ks. Sanakilpailu). Yksi osallistuja piirtää vuorollaan yhden lapussa lukevan sanan taululle ja muut yrittävät kilpaa arvata, mistä sanasta on kyse. Voidaan pitää Raamatut esillä.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Onko omia virheitä helppo tunnustaa? Miksi on / ei ole?
  • Miksi on tärkeää tunnustaa synnit Jumalalle?
  • Onko täydellisiä ihmisiä olemassa? Miksi se, joka väittää itseään tai jotain toista synnittömäksi (=täydellisen hyväksi), tekee Jumalasta valehtelijan?
  • Millainen on Jumalan rakkaus?
  • Mitä konkreettista Jumala on tehnyt osoittaakseen, miten paljon hän rakastaa ihmistä?
  • Kuka sinua rakastaa? Oletko joskus kokenut Jumalan rakkautta?
  • Mikä voi erottaa ihmisen Jumalan rakkaudesta?
  • Mikä yhdistää ihmisen synnit ja Jumalan rakkauden?

7. Rukous

Kiitos, Taivaan Isä, siitä, että sinä annat syntimme anteeksi. Kiitos, että lähetit Jeesuksen sovittamaan syntimme. Ja kiitos siitä, että mikään ei erota meitä sinun rakkaudestasi, vaan saamme aina tulla sinun luoksesi. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen