Jumala loi kaiken hyväksi (1. Moos. 1:1–2:3)
Toiminnallinen opetuskokonaisuus lapsille. Teemana maailman luominen.
Raamatun punainen lanka lapsille
1. Ohjaajalle pohdittavaksi
Lue raamatunkohta. Sulje silmäsi ja kuvittele, että näet maailman ensimmäistä kertaa. Kirjoita ylös joitakin ajatuksiasi siitä, miten loistava ja nerokas Jumalan luomistyö on. Jumala näki vaivaa paitsi luomisessa, myös miettiessään miten me voisimme elää Hänen ystävinään. Mieti tätä: millainen sinun (ystävyys)suhteesi Jumalaan on? Onko se niin syvä kuin se voisi olla? Millaiset asiat estävät ystävyyttä? Rukoile lasten puolesta mm. sitä, että heille syntyisi ystävyyssuhde Jumalan kanssa.
2. Raamatunkohdan ymmärtämistä syventäviä leikkejä
Selkään piirtäminen
Lapset jakautuvat ryhmiin ja asettuvat jonoihin. Ohjaaja kuiskaa jonon viimeiselle jonkin muodon (esim. neliö, tähti, ympyrä). Viimeiset piirtävät kuulemansa muodon edessään olevan selkään. Tämä taas piirtää tuntemansa muodon edessään olevan lapsen selkään. Kun kaikki jonot ovat valmiita, etummaiset kertovat muodon ääneen. (voi tapahtua samoin kuin ”rikkinäinen puhelin” –leikissä, että muoto ei ole sama kuin alkuperäinen!) Leikin voi toistaa vaihtamalla muotoja ja lasten järjestystä.
Keskustelkaa:
- Kuinka monta erilaista muotoa maailmasta löytyy?
- Mitkä asiat Jumalan luomistyössä ovat mielestäsi hämmästyttäviä?
- Miksiköhän Jumala loi (pystyi luomaan) maailmaan niin monenlaisia asioita?
3. Raamatunkohtaan tutustuminen
Luetaan 1. Moos. 1:1–2:3
Valitse a tai b:
a. Jokaisella lapsella on oma paperi ja kynä. Paperi jaetaan viivoilla neljään osaan. Raamatunkertomuksen kuultuaan kaikki miettivät yhdessä, mitkä olivat kertomuksen tärkeimmät tapahtumat (4 kpl). Ohjaaja kirjoittaa nämä neljä kohtaa kaikkien näkyville. Lapset piirtävät neliruutuisen sarjakuvan em. yhdessä mietittyjen kuva-aiheiden mukaan. Tarkoitus on saada tarina esiin, tämä ei ole piirustuskilpailu!
Vaihtoehto 1: Kukin lapsi piirtää haluamansa kohtauksen raamatunkertomuksesta ja liittää itsensä mukaan kuvaan. Kuvaan voi laittaa myös puhekuplia.
Vaihtoehto 2: Millaiselta raamatunkertomus näyttäisi, jos se tapahtuisi meidän aikanamme, omassa elinympäristössämme? Aiheesta voidaan jutella ennen piirtämisen aloittamista.
b. Lapset voivat ryhmissä keksiä laulun (joko sävelen ja sanat tai uudet sanat tuttuun, yhdessä sovittuun säveleen) raamatunkertomuksen pohjalta. N. 10 minuutin suunnittelun jälkeen ryhmät esittävät sävellyksensä/sanoituksensa toisille.
Vaihtoehto: Ohjaajat opettavat aluksi yhteisen kertosäkeistön kaikille. Tämän jälkeen lapset keksivät ryhmissä omat laulunsa (säkeistönsä). Kukin ryhmä esittää säkeistönsä vuorotellen niin, että niiden välillä kaikki laulavat yhdessä kertosäkeistön.
4. Kysymyksiä pienryhmäkeskusteluun
- Mitä erilaisia hyviä asioita Jumala loi?
- Mitä luomiskertomus opettaa meille Jumalasta?
- Mitä hyviä, Jumalan luomia asioita voit nähdä ympärilläsi nyt?
- Miten Jumala haluaa meidän kohtelevan kaikkea, mitä hän on luonut?
Tuo selkeästi esiin se, että Jumala loi kaiken tyhjästä ja kaikki mitä hän tekee, on hyvää. Kun katsomme Jumalan luomistyötä, voimme aavistaa jotain siitä, millainen hän on.
5. Havainnollistaminen
Vie lapset ulos etsimään erilaisia esineitä ja asioita, joiden avulla he voivat ryhmissä esittää yhden osan luomiskertomuksesta. Esityksen jälkeen muut lapset saavat arvata, mistä osasta on kyse. Voitte jutella jokaisen esityksen jälkeen, millä tavalla kyseinen luomiskertomuksen osa osoittaa sen, miten paljon Jumala meitä rakastaa.
6. Muistolause
”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaankansi kertoo hänen teoistaan.” (Ps. 19:1)
Opetteluun voidaan käyttää käsinukkeja:
Käsinuken voi askarrella esim. sukasta. Nukke voi olla ”tyhmä” – se ei tahdo millään oppia muistolausetta, joten lasten pitää opettaa se sille. Tai sitten nukke voi olla viisas ja se opettaa lauseen lapsille. Nuken kanssa esiintymistä kannattaa harjoitella etukäteen.
7. Rukous
Pyydä lapsia valitsemaan yksi väri. Miettikää, mikä kaikki maailmassa on sen väristä. Rukoilkaa ja kiittäkää Jumalaa niistä asioista.
Raamatun punainen lanka lapsille. © Raamatunlukijain Liitto ry.