Daavid pyytää anteeksi (2. Sam. 12:1–13)

Onko sinun helppo vai vaikea myöntää virheitäsi?
Mukana keskustelukysymyksiä, teemana synnintunto ja anteeksipyytäminen. RaamattuStartti

Lue: 2. Sam. 12:1–13

Pohdintaa ja taustatietoa

Kun joku osoittaa sormella virheitäni, ei ole helppo myöntää, että hän on oikeassa. Paljon helpommin löydän syyn jostain muusta ihmisestä tai olosuhteista. Daavidia osoitti itse Jumalan sormi: Jumala puhui hänelle Natanin kautta kertomalla vertauksen kahdesta miehestä ja lampaista. Tuo vertaus ei ollut Daavidille kaukainen – olihan hän itsekin ollut vaatimaton paimenpoika vuosien ajan. Hän pystyi siis hyvin samastumaan köyhään lampaanomistajaan. Ja nyt hän kuitenkin oli toiminut samoin kuin kertomuksen itsekäs rikas mies!

Natanillekaan ei varmasti ollut kovin helppoa kertoa Jumalalta saamaansa viestiä. Jos Daavid ei olisikaan tunnustanut syntiään ja myöntänyt Natanin sanomaa todeksi, tälle olisi voinut käydä huonosti. Mutta oikea profeetta kuitenkin välittää aina Jumalan sanoman, oli se kuinka hankalaa kuunneltavaa hyvänsä.

Daavid tunnusti syntinsä ja sai Jumalalta anteeksi. Hänen omatuntonsa oli puhdas. Mutta hänenkin synneillään oli seuraus, kuten aina. Siksi emme voi ajatella, että synneillämme ei ole väliä, koska Jumala antaa ne joka tapauksessa anteeksi. Jumala suhtautuu syntiin äärimmäisen vakavasti, vaikka hän aina antaakin synnit anteeksi sille, joka niitä anteeksi pyytää. Hän itse maksoi synneistämme kalliin hinnan ristillä.

Mieti

Onko sinulla mielessäsi syntejä, joita et ole pyytänyt Jumalalta anteeksi? Rukoile ja tunnusta ne Jumalalle – ja ota vastaan hänen anteeksiantonsa!


Keskustelukysymyksiä ryhmälle

  1. Keneltä tuli aloite siihen, että Daavid ymmärsi syntinsä?
  2. Millä tavalla me voimme ymmärtää olevamme syntisiä?
  3. Miksi luulet Daavidin kuunnelleen tarinaa erityisen tarkasti?
  4. Miksi Raamatussa kerrotaan Daavidin lankeemuksesta ja hänen katumuksestaan?
  5. Miksi synnillä on aina seuraus, vaikka se saataisiinkin anteeksi?
  6. Mitä Daavid oli halveksinut?
  7. Miksi Jumala oli niin tarkka Daavidin elämän puhtauden suhteen?
  8. Onko Jumala yhtä tarkka kaikkien ihmisten elämän puhtaudesta? Miksi on / miksi ei ole?
  9. Miten kuvailisit Jumalaa yhdellä sanalla tämän raamatunkohdan perusteella?
  10. Oletko joskus tunnustanut syntisi jonkun toisen ihmisen kuullen? Mitä eroa on toiselle ihmiselle tunnustamisella (eli ns. ripittäytymisellä) ja syntien tunnustamisella Jumalalle yksin rukouksessa?

Tehtävä keskustelun jälkeen

A) Ohjeistus: Mitä sääli tarkoittaa? Miettikää yhdessä aivoriihenä mahdollisimman monta sanaa tai termiä, jotka kuvaavat tai liittyvät aiheeseen ”sääli”. Ohjaaja voi kirjoittaa sanat ylös esim. taululle tai isolle paperille.
Purku: Mietitään yhdessä, kuuluvatko jotkin taululle kirjoitetut sanat yhteen – millä tavalla sanoja voisi ryhmitellä?

TAI

B) Teipataan iso, valkoinen paperipöytäliina pöytään ja annetaan jokaiselle osallistujalle tussi. Ohjaaja kirjoittaa keskelle paperia sanan ”sääli” tai ”synti”.
Ohjeistus: Kommentoi keskellä olevaa sanaa tai jonkun muun kommenttia kirjoittamalla paperiin sanoja, mielipiteitä tai kysymyksiä ja vetämällä viiva kommentoidusta kohdasta omaan kommenttiin. Työskentelyn aikana ei saa puhua.
Purku: Ohjaaja kerää tussit pois ja sen jälkeen tutkitaan yhdessä keskustelua. Haluttaessa nostetaan sieltä esiin joitain eniten keskustelua herättäneitä teemoja.

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.