Viisaat tytöt (Matt. 25:1–13)

Raamattupiiri, teemana Jeesuksen paluu ja valmiina oleminen.

Pohdintaa ja taustaa

Ennen vangitsemistaan Jeesus opettaa opetuslapsilleen, mitä tulee tapahtumaan hänen kuolemansa jälkeen: millaiset merkit edeltävät maailman loppua ja hänen takaisintulemistaan (Matt. 24–25). Tämä vertaus kuuluu Jeesuksen puheiden sarjaan, joiden teemaksi voisi määrittää esim. ”työnteko ja valmiina oleminen”.

Vertaus on tarina, jonka tarkoitus on välittää jokin hengellinen totuus. Vertausten tarkoitus on ravistella kuulijaansa ja sen kautta saada tämä reagoimaan. Jeesus opetti usein tällä tavalla. Vertausten ymmärtämiseksi ei tarvitse antaa merkitystä jokaiselle sen pikku yksityiskohdalle, vaan yrittää ymmärtää sen tärkein sanoma, sen pointti.

Sulhanen kuvaa Jeesusta ja häät Jeesuksen toista paluuta. Kertomus kymmenestä morsiusneidosta on vertaus taivasten valtakunnan tulemisesta. Se kertoo Jeesuksen takaisinpaluusta ja erityisesti sen odottamisesta. Me emme ehkä ole elossa, kun Jeesus tulee takaisin, mutta Raamatun mukaan kaikki Jeesuksen omat, elävät ja kuolleet, menevät Jeesusta vastaan yläilmoihin (1. Tess. 4:17). Tästä johtuen kymmenen morsiusneitoa kuvaa ilmeisesti koko kristillistä kirkkoa eli kaikkina aikoina eläneitä kristittyjä. Lukua kymmenen käytetään Raamatussa ilmaisemaan kokonaisuutta, koska se on luku, joka sisältää kaikki perusluvut.

Vertaus kymmenestä neitsyestä nousee Jeesuksen aikaisista häätavoista: Kymmenen morsiusneitoa eivät olleet itse vihille menossa vaan odottivat sulhasta. Sulhasen saapuminen meni usein iltaan. Pimeässä illassa tarvittiin lamppuja, jotka eivät sammuisi morsiamen hakumatkan aikana. Siksi oli tärkeää, että öljyä oli tarpeeksi.

Viisaat morsiusneidot eivät ole itsekkäitä, vaan käyttäytyvät kunnioittavasti sulhasta kohtaan. He eivät voineet antaa öljyä toisille, koska heillä ei ollut niin paljoa, että se olisi riittänyt kahdelle. Tämän vertauksen pääpointti on se, että me emme voi pelastua toisen uskolla. Pelastumme vain vaeltamalla henkilökohtaisesti syntien anteeksisaamisessa. Siksi emme voi antaa öljyä toiselle; meidän uskomme riittää vain meille itsellemme.

Raamatun kuvaus Jumalan ja hänen kansansa välisestä liitosta kertoo syvästä rakkaudesta, joka yhdistää heidät. Viisaat morsiusneidot rakastivat sulhasta ja odottivat tätä.

Raamatun mukaan se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa. (Room. 8:9) Jos Pyhä Henki asuu meissä, Jumala tekee meissä asuvan Henkensä voimalla eläviksi myös kuolevaiset ruumiimme Kristuksen tullessa. (Room. 8:11, Fil. 3:20–21) Nuo viisi morsiusneitoa eivät päässeet häihin, he jäivät ikuisen elämän ulkopuolelle, koska Pyhä Henki ei asunut heissä. He eivät eläneet Jeesuksen yhteydessä, vaikka ulkonaisesti toimivatkin kristillisessä seurakunnassa.

Aluksi

Luokaa yleiskatsaus lukuihin Matt. 24 ja 25. Mikä edeltää ja mikä seuraa tätä vertausta?

Luetaan Matt. 25:1–13

Keskustelukysymyksiä

  • Mitä voimme oppia tämän vertauksen perusteella sulhasesta?
  • Ketä sulhanen kuvaa? Mistä tämä vertaus kertoo? Miten Jeesuksen paluu siis tulee tapahtumaan (j. 5, 6)?
  • Miten sulhanen suhtautuu neitoihin, jotka eivät olleet valmistautuneita? Millainen hänen asenteensa on heitä kohtaan? (Vrt. Luuk. 13:25–27)
  • Millä tavalla voisit selittää tyhmien morsiusneitojen käytöstä? Mitä heidän olisi pitänyt tehdä?
  • Millaisia olivat viisaat morsiusneidot? Etsi kaikki heitä koskevat yksityiskohdat tekstistä. Miksi he kieltävät apunsa jakeessa 9?
  • Millaisia ihmisiä kuvaavat morsiusneidot, joilla oli lamppu, mutta ei öljyä?
  • Millä tavoin voimme ottaa mallia viisaista morsiusneidoista? Mitä jakeen 13 valvominen voisi merkitä sinun elämässäsi?
  • Miten voi varmistua siitä, että öljy omassa lampussa riittää?
  • Miettikää yhdessä tai kukin itsekseen: Miten itse suhtaudut Jeesuksen paluuseen?

Lopuksi

Luetaan yhdessä Isä meidän –rukous.

© Raamatunlukijain Liitto ry.