Damaskoksen tiellä

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Paavalin kääntymykseen liittyen.

Luetaan: Ap. t. 9:1–22

 

Opetus

Saulin, eli Paavalin, elämänmuutos oli täydellinen. Kristinusko, jonka vastustamiseen hän oli uhrannut elämänsä, muuttui asiaksi, jonka edestä hän oli valmis antamaan vaikka henkensä. Kun Paavali kohtasi Jeesuksen, hän joutui todella nöyrtymään ja antautumaan muiden talutettavaksi sokeutumisen tähden. Jeesuksen kysymys ”Miksi vainoat minua?” oli suora, eikä siihen liittynyt mitään syytöstä. Sen sijaan Jeesus lupasi antaa Paavalille tehtävän.

Ananiaksen tehtävä ei ollut helppo, ja sekin vaati nöyrtymistä ja Jumalaan luottamista. Normaalisti kristitty olisi saanut pelätä joutuvansa vangituksi Paavalin nähdessään, mutta Ananias uskoi Jumalan sanaan ja luotti siihen, että Paavalistakin oli tullut Jeesuksen seuraaja, vaikka ei ollut vielä saanut tästä todistusta Paavalilta itseltään.

Paavali alkoi heti kertoa Jeesuksesta omalle kansalleen, juutalaisille. Hänen Vanhan testamentin tuntemuksensa, jonka perusteella hän aiemmin oli vainonnut kristittyjä, muuttuikin nyt suureksi voimavaraksi, jonka pohjalta hän pystyi perustelemaan, että Jeesus oli ollut juuri se profeettojen lupaama Messias. Myöhemmin Paavali julisti evankeliumia myös pakanoille (=ei-juutalaisille) ympäri Rooman valtakuntaa ja perusti monia seurakuntia.

Pointti: Jeesuksen kohtaaminen muuttaa kaiken.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Damaskos

Damaskos on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja, joka sijaitsee nykyisessä Syyriassa. Raamatun aikaan se sijaitsi tärkeiden karavaanireittien risteyksessä. Ajanlaskun alun Damaskoksessa asui huomattavan paljon juutalaisia. Suorakatu on edelleenkin Damaskoksen vanhan kaupungin pääkatu.

Kristus

Sana Kristus on kreikkaa ja tarkoittaa voideltua. Samaa tarkoittaa heprean sana Messias. Raamatun aikaan kuninkaat voideltiin tehtäväänsä, eli Kristus (ja Messias) merkitsee kuningasta.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Henkilöt: ylipappi, Saul, matkatovereita, Jeesus, Ananias, Damaskoksen juutalaisia. Tarvikkeita: paperikääröjä (=kirjeitä), Jeesukselle valkoinen vaate, taskulamppu tms. kirkas valo, liina Saulin silmille, ruokaa.

Aluksi sovitaan yhdessä roolit ja näyttämön kartta: missä sijaitsee Jerusalem ja missä Damaskos. Paavali kohtasi Jeesuksen lähempänä Damaskosta kuin Jerusalemia (näiden välimatka oli reilu 200 km).

Näytelmä voidaan toteuttaa joko pantomiimina jonkun lukiessa kertomuksen Raamatusta tai niin, että näyttelijät itse sanovat vuorosanat. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa raamatunkohdan tapahtumat kannattaa kerrata aluksi. Jeesus voi pitää Raamattua kädessään, jotta hänen sanansa tulevat sanotuiksi juuri niin kuin ne on Raamattuun kerrottu. Huom! Kaste oli tuohon aikaan aina upotuskaste, eli näytelmässä voidaan kuvitteellisesti viedä Paavali rantaan ja käyttää hänet veden alla.

Jos osallistujia on enemmän kuin rooleihin mahtuu, loput voivat olla reporttereita (heille varataan kyniä ja paperia). Näytelmän jälkeen he voivat haastatella näytelmän henkilöitä, ei kuitenkaan Jeesusta. Haastattelu voidaan tehdä esim. lehdistötilaisuuden tapaan, jolloin näytelmän henkilöt asettuvat istumaan vierekkäin kohti haastattelijoita nimilaput edessään ja heiltä voi vuorollaan kysellä kysymyksiä. (Huom! Jeesus ei ole tässäkään haastateltavana, vaan hän voi siirtyä pois roolistaan haastattelijaksi.)

Haastattelujen pohjalta voidaan tehdä esim. iltapäivälehden kansi tai radio- / televisiouutinen tapahtuneesta.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.