Raamatun aikajanan kuvat

Tulostettavat pelastushistorian kuvat seinälle laitettavaksi

Sadut alkavat usein: ”Olipa kerran…” Jotta lapselle ei synny vaikutelmaa, että raamatunkertomuksetkin olisivat satuja, keksittyjä tarinoita, on hyvä kertoa, milloin ne tapahtuivat. Tässä aikajana toimii hyvänä apuvälineenä. Kuvia voi hyödyntää nuorten ja aikuistenkin opetuksissa.

Raamatun aikajanan peruskuvat ja tekstit sisältävät pelastushistorian pääkohdat. Seinälle tai lattialle asetetut kuvat ja tekstit auttavat hahmottamaan kristillistä maailmankuvaa, Raamatun kokonaisuutta ja sitä, miten eri tapahtumat ajoittuvat suhteessa toisiinsa.

Muunneltavuus

Kun peruskuvien väliin sijoittaa käsiteltävän raamatunkertomuksen, hahmottuu, mihin aikaan ko. kertomus sijoittuu pelastushistorian kokonaisuudessa. Nuorille ja aikuisille riittää pelkkä teksti, mutta lapset kaipaavat yleensä myös kuvia.

Vinkki: Raamatunhenkilöiden kuvia löytyy esim. keräilykorteista (VT, evankeliumit, Ap. t.). Voit sijoittaa opetuksessa käsiteltävät henkilöt keräilykortteina aikajanalle.

Aikajanalta voi myös näyttää tai sinne voi merkitä, mitä aikaa me elämme. Myös osallistujien nimet voi lisätä aikajanalle. Se viestittää, että meilläkin on paikkamme Jumalan suuressa suunnitelmassa.

Kuvia ja tekstejä voi joko lisätä seinälle sitä mukaa, kun asioista kerrotaan, tai kuvat voivat olla seinällä valmiina. Irrallaan olevat kuvat antavat myös mahdollisuuden tarvittaessa lisätä johonkin väliin enemmän kuvia ja/tai tekstiä. Jos muunneltavuus ei tunnu tarpeelliselta, voi kuvat ja tekstit tietysti myös liimata valmiiksi isolle paperille, jolloin niitä ei tarvitse järjestää joka kerta uudelleen.

Huomioi kohderyhmän ikä

Hyvin pienetkin lapset hahmottavat tapahtumajärjestyksen: mitä tapahtui ensin, mitä sen jälkeen. Pienellekin lapselle voi siis kertoa pelastushistorian päätapahtumista kuvien avulla.

Lukutaitoisille lapsille sekä nuorille ja aikuisille kannattaa kuvien lisäksi laittaa aikajanalle myös tärkeimpiä sanoja ja vuosilukuja. On kuitenkin hyvä huomioida, että vuosiluvut, jotka sijoittuvat aikaan ennen ajanlaskun alkua, voivat olla pienelle koululaiselle hankalia ymmärtää. Tällöin kannattaakin kertoa, kuinka monta vuotta käsiteltävästä tapahtumasta on suunnilleen aikaa.

Lataa Raamatun aikajanan tulostettavat kuvat ja tekstit

Laminoimalla tai pahville liimaamalla saat kuvista kestävämmät.

Raamatun aikana -kirjanmerkki

Raamatunlukijain Liitosta voi tilata edullisina nipputilauksina Raamatun aikajana -kirjanmerkkiä, jossa on käytetty samoja Tea Ikosen tekemiä kuvia kuin näissä tulostettavissakin kuvissa.

© Tea Ikonen ja Raamatunlukijain Liitto ry