Syntiinlankeemus
Tietoa ja havainnollistamisvinkki syntiinlankeemuskertomukseen liittyen.
Luetaan: 1. Moos. 3: 1-15
Opetus
Synnittömässä paratiisissa sekä ihmisen että muiden luotujen oli ollut hyvä elää. Syntiinlankeemus toi koko luomakunnan elämään muutoksen: kivut, sairaudet ja kuolema alkoivat vaikuttaa ihmisissä, eläimissä ja kasveissa.
Syntiinlankeemuksen taustalla oli ihmisen halu tulla Jumalan kaltaiseksi. Paholainen vääristeli Jumalan sanoja ja sen jälkeen uskotteli ensimmäisille ihmisille, että Jumalan kaltaisuus saavutettaisiin tekemällä Jumalan tahtoa vastaan. Paholainen ei halunnut, että ihminen tottelisi Jumalan sanaa.
Sama asia pätee edelleen: ihminen ei luonnostaan halua kunnioittaa Jumalaa ja totella hänen sanaansa, vaan tekee toistuvasti Jumalan tahtoa vastaan. Kuten paratiisissa, ihminen joutuu edelleen vastuuseen synnistään. Synnistä seuraa aina rangaistus. Silti – niin kuin paratiisissa – Jumala etsii edelleen syntiin langennutta ja tottelematonta ihmistä.
Raamatun sana on täynnä rakkautta ja lupauksia. Jumalan rakkaus syntiin langennutta ihmistä kohtaan on niin suuri, että hän lähetti poikansa Jeesuksen kärsimään ihmiskunnalle kuuluvan rangaistuksen. Luottamalla Jeesuksen sovitustyöhön ihminen saa syntinsä anteeksi.
Pointti: Jumala etsii syntistä ihmistä.
Taustaa, termejä, sananselityksiä
Käärme, paholainen
Paratiisissa eli Eedenissä paholainen esiintyi käärmeen muodossa. On hyvä muistaa, että Eedenissä mikään eläin ei ollut paha, joten Aadam ja Eeva suhtautuivat käärmeeseen kuin mihin hyvänsä eläimeen. Paholainen on Jumalan vastavoima ja hän pyrkii houkuttelemaan ihmistä tottelemattomuuteen ja epäuskoon. Paholaisen toiminnan päämäärä on saada ihminen väheksymään Jumalan sanaa. Jumala on kuitenkin aina Paholaista vahvempi ja Jumalan sanan avulla ihminenkin pystyy vastustamaan häntä ja hänen houkutuksiaan.
Synti ja perisynti
Synti merkitsee eroa Jumalasta. Aadam ja Eeva joutuivat tottelemattomuutensa takia pois paratiisista. Samalla tavoin jokainen ihminen sen jälkeen on ollut tottelematon Jumalalle ja joutunut pois hänen yhteydestään. Synti kohdistuu Jumalaan, mutta sillä on vaikutusta myös ihmisiin ja luomakuntaan. Perisynti tarkoittaa sitä, että Aadamista alkaen jokainen ihminen on olemukseltaan syntinen, silläkin hetkellä, kun ei ole juuri tekemässä syntiä ajatuksin, sanoin tai teoin.
1. Moos. 3: 15
Jaetta kutsutaan ns. protoevankeliumiksi (proto = alku- tai esi-). Siinä Jumala lupaa, että ihminen voittaa kerran Paholaisen, mutta tämä iskee Pelastajaa kantapäähän. Ihmiseksi syntynyt Jeesus voitti Paholaisen ja kuoleman vallan, kun hän kuoli ristiinnaulittuna, naulat kantapäiden läpi lyötynä.
Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen
Kiusauksia
Ryhmissä mietitään erilaisia tosielämän tilanteita, joissa joku (esim. opettaja, vanhemmat) käskee tehdä tietyllä tavalla, mutta itselle tulee kiusaus tehdä toisin. Roolit voi jakaa esim. näin: 1. käskyn- tai neuvonantaja (esim. äiti), 2. päähenkilö (minä), 3. kiusaajia. Esitetään näytelmät ryhmä kerrallaan.
Etusivun juttu
Ohjaaja kertoo raamatunkohdan omin sanoin, elävöittäen sitä esim. kertomalla paratiisin ihanuudesta, säästä, eläimistä, yms. Huom! Kannattaa kuitenkin kertoessaan pitää Raamattua kädessä, jotta on selvää, että kertomus nousee sieltä, vaikkei sitä sanasta sanaan luetakaan. Tämän jälkeen ryhmät tai parit saavat tehtäväkseen tehdä tapahtuneesta Paratiisin sanomien etusivun A4-kokoiselle paperille. Suuri otsikko iltapäivälehden tyyliin, muutama selittävä lause ja yksinkertainen piirroskuva riittävät. Toteutetaan käytettävissä olevan ajan ja välineiden mukaan. Lehden nimi voidaan päättää ensin yhdessä, esim. Paratiisin sanomat. Laitetaan etusivut esiin ja tutkitaan, mikä asia kussakin on nostettu ”pääuutiseksi”.
Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.