Viimeinen ateria
Tietoa ja havainnollistamisvinkki Jeesuksen ja opetuslasten viimeiseen ateriaan liittyen.
Luetaan: Matt. 26:17–29
Opetus
Jeesuksen viimeinen ateria opetuslasten kanssa nautittiin juutalaisen kaavan mukaan: eri aterian osille annettiin merkityksiä Egyptistä vapautumisen muistelemiseksi (ruokalajit on mainittu 2. Moos. 12). Eri ruokalajeihin liittyi juutalaisessa pääsiäisperinteessä myös kysymyksiä, jotka perheen nuorin yleensä esitti aterian kuluessa ja joihin isä tai aterian isäntä vastasi. Jeesus vastasi kysymyksiin leivästä ja viinistä antamalla niille uuden merkityksen. Hän liittää niihin itsensä ja oman tulevan kuolemansa.
Kristityt muistelevat Jeesuksen kuolemaa ehtoollisella jumalanpalveluksen yhteydessä. Leipä muistuttaa Jeesuksen ruumiista, joka roikkui ristillä, ja viini hänen verestään, joka vuoti ristillä ihmisten syntien tähden. Jeesus opetti nämä asiat opetuslapsilleen jo ennen kuolemaansa. Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen opetuslapset alkoivat yhdessä viettää ehtoollista ja samalla tavalla sitä vietetään edelleen kirkoissa.
Viimeiseen ateriaan liittyy myös surullinen tieto siitä, että yksi opetuslapsi kavalsi Jeesuksen, kun hänelle oli luvattu siitä rahaa. Johanneksen evankeliumissa ( Joh. 13: 30) kerrotaan, että Juudas lähti aterialta ennen kuin Jeesus jakoi viinin eli siunauksen maljan opetuslapsilleen. Juudakselta jäi siis kuulematta se, miten Jeesus teki liiton ihmisten kanssa ja kertoi tulevasta sovituskuolemastaan. Jos Jeesusta pitää vain opettajana, hänestä on helppo luopua: raha voi alkaa tuntua tärkeämmältä kuin hyvä opetus. Mutta jos ymmärtää, että Jeesuksen varassa on koko elämä ja pelastus, ei mikään rahasumma voi olla häntä arvokkaampi.
Pointti: Ehtoollinen kertoo Jeesuksen sovitustyöstä.
Taustaa, termejä, sananselityksiä
Pääsiäisateria
Juutalaiset viettivät pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi. Pääsiäisateriassa oli paljon symboliikkaa. Aterialla syötiin mm. pääsiäislammasta sen muistoksi, että Egyptissä viimeisenä yönä juutalaiset pelastuivat viimeiseltä vitsaukselta sivelemällä karitsan verta ovenpieliinsä. Pääsiäislampaan tuli olla virheetön, temppelissä tarkistettu, eikä sen luita saanut rikkoa. Ateriaan kuului myös viini ja happamaton leipä, jotka aterian isäntä siunasi ja jakoi seurueelleen. Jeesus noudatti tarkoin juutalaisia pääsiäisperinteitä. Pääsiäisateria oli esikuva siitä, mitä Jeesus tuli ristillä tekemään.
Malja
Iso astia, jossa oli yleensä vedellä laimennettua viiniä, ja josta pääsiäisaterian aikana kaikki joivat vuorollaan kulauksen.
Kavaltaminen
Juutalaiset olivat jo pitkään yrittäneet saada vangittua ja tuomittua Jeesuksen. Pääsiäisen aikaan Jerusalemissa oli valtavasti ihmisiä, ja nyt juutalaisten johtajat ajattelivatkin sopivan hetken koittaneen. Jeesuksen opetuslapsi Juudas oli luvannut ilmoittaa juutalaisten johtajille Jeesuksen olinpaikan ja antaa näin heille mahdollisuuden vangita hänet. Palkkioksi tästä hän sai heiltä rahaa.
Rabbi
= opettaja
Liitto
Raamattu puhuu Jumalan ja ihmisten välisestä liitosta, joko niin, että Jumala tekee sen yksityisen ihmisen tai kokonaisen kansan kanssa. Kun Jumala tekee liiton ihmisten kanssa, hän yksin määrää liiton sisällyksen. Tällaista liittoa pidetään Jumalan armon erityisenä osoituksena, sillä siten hän asettuu läheisempään yhteyteen ihmisen kanssa. Liitto, jonka Jeesus teki ihmisten kanssa kuolemansa kautta, on armoliitto, johon ihminen ei pääse tottelevaisuudella tai jollain muulla omalla teollaan, vaan yksin uskolla. Jumalan tekemillä liitoilla oli merkkejä, joka muistuttavat liitosta, esim. Nooan kanssa tehdyn liiton merkki oli sateenkaari. Jeesuksen ja ihmisten armoliiton merkki olivat pääsiäisaterian viini ja leipä.
Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen
Ehtoollinen
Jos mahdollista, voitte osallistua messuun tai jumalanpalvelukseen, jonka yhteydessä on ehtoollinen. Ohjaaja voi kysellä seurakunnan papilta, olisiko joskus mahdollista tulla messuun avustamaan nuorten kanssa, esim. jakamaan virsikirjoja, keräämään kolehtia, lukemaan raamatuntekstejä tai laulamaan. Konfirmoimaton nuori saa mennä htoolliselle saa mennä vanhemman luvalla.
Ateria
Nautitaan Jeesuksen aikaista ateriaa (ks. seuraava kohta) jakeesta 20 alkaen, mutta lisätään siihen raamatunkohdan mukaiset vuorosanat. Ohjaaja voi kirjoittaa ne lapuille ja antaa roolihenkilöille.
Vaihtoehtoisesti voidaan näytellä koko raamatunkohta, mutta siinä tapauksessa ohjaaja näyttelee Jeesusta, jolloin ei haittaa, että ruoan valmistelu ja pöydän kattaminen kestävät jonkin aikaa. Kaikki osallistujat voivat olla opetuslapsia, lukumäärällä ei ole väliä. Ruokana tulee nyt olla ainakin pehmeää leipää ja punaista mehua isossa kupissa. Muutakin syötävää voi kyllä pöydässä olla. Juudas asettuu syömään Jeesuksen viereen, koska tekstin mukaan he ”söivät samasta vadista”.
Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.