Ylösnousemus
Tietoa ja havainnollistamisvinkki Jeesuksen ylösnousemukseen liittyen.
Luetaan: Joh. 20:11–20
Opetus
Joskus on väitetty, että opetuslapset keksivät itse sen, että Jeesus oli noussut kuolleista, koska niin kovasti toivoivat hänen vielä elävän. Raamattu kertoo kuitenkin ihan päinvastaista: Jeesuksen ylösnousemus oli niin kummallinen ja yllättävä asia, että opetuslapset tarvitsivat monta todistusta siitä, ennen kuin uskoivat sen olevan totta.
Kuolema tuli ihmisen elämään syntiinlankeemuksessa. Alun perin paratiisissa kuolemaa ei ollut. Kun Jeesus voitti paholaisen vallan ristillä kuollessaan, hän voitti myös kuoleman. Jeesuksen ristinkuolemaan turvautuva ihminen saa syntinsä anteeksi. Jeesuksen ylösnousemus antaa meille ihmiselle toivon ja lupauksen siitä, että kuolema ei ole kaiken loppu. Jeesukseen uskovat pääsevät kuolemansa jälkeen Jumalan luokse taivaaseen.
Maria Magdalena, joka sai ensimmäisenä nähdä ylösnousseen Jeesuksen, oli elänyt hyvin syntistä elämää ennen kuin Jeesus oli parantanut hänet. Niin rakas ja tärkeä kuin Jeesus oli hänelle ollutkin, nyt hän ei millään ollut tunnistaa Jeesusta. Opetuslapsetkaan eivät voineet millään uskoa, että Jeesus eli, vaikka hän oli puhunut heille tulevasta ylösnousemuksestaan monta kertaa. Jeesus kuitenkin kärsivällisesti vakuutti seuraajansa siitä, että ylösnousemus oli totta ja että siitä pitää lähteä kertomaan muillekin. Ensimmäisiä kristittyjä kutsuttiinkin nimenomaan ”ylösnousemuksen todistajiksi”.
Jos sinun on vaikea uskoa siihen, että Jeesus nousi kuolleista, anna hänen itse vakuuttaa sinut siitä. Rukoile ja lue Raamattua. Usko on Jumalan lahja ja se lahja on tarjolla ilmaiseksi kaikille ihmisille.
Pointti: Jeesus elää!
Taustaa, termejä, sananselityksiä
Enkeli
Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia. Enkelit ilmoittavat Jumalan viestin ihmisille usein jossain hyvin tärkeässä ja ratkaisevassa tilanteessa. Raamatussa enkelit esiintyvät yleensä ihmismuodossa.
Hauta
Jeesuksen aikana hautoina käytettiin luolia tai kallioon hakattuja kammioita. Vainaja käärittiin liinoihin ja ennen hautaan asettamista. Hautaluolan suu suljettiin kivellä, jotta petoeläimet eivät päässeet sinne. Varakkailla ihmisillä saattoi asuntonsa ja puutarhansa yhteydessä olla oma hautaluola koko perhettä varten. Jeesuskin haudattiin tällaiseen valmiiseen puutarhahautaan (Joh. 19: 38–42).
Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen
Tunteet
Raamatunkohdassa esiintyy hyvin monenlaisia ja vahvojakin tunteita. Lähes joka jakeessa on erilainen tunnelataus. Ohjaaja ja osallistujat etsivät aluksi raamatunkohdassa esiintyneitten ihmisten tunteet jae jakeelta ja kirjoittavat ne ylös. (esim. 12: syvä suru, 12: hämmästys, 13: pettymys, 14: turtumus, 15: surunsekainen päättäväisyys, 16: suuri hämmästys, 18: riemu, 19: pelko, 20: suuri ilo). Mietitään yhdessä, millaisella ilmeellä kutakin tunnetta voisi ilmaista. Vaihtoehtoisesti mietitään tunnetta kuvaavia asentoja tai piirretään kasvokuva kustakin tunteesta A4-kokoiselle paperille. Voidaan tehdä yksilö- tai ryhmätyönä joko niin, että kaikki paneutuvat jokaiseen tunteeseen tai sitten tunteet jaetaan osallistujille/ryhmille jakeittain. Luetaan raamatunkohta rauhallisesti jae jakeelta niin, että tehdään ilmeitä tai asentoja tai nostetaan ylös kutakin tunnetta kuvaava piirros oikean jakeen kohdalla (kaikki yhdessä tai osallistuja/ryhmä vuorollaan). Lopuksi voidaan ravistella jäseniä sen merkiksi, että irrotaan raamatunkohdan tunteista ja palataan taas omaan maailmaan ja omiin tunteisiin.
Tyhjä hauta
Tehdään yhdessä (tai ohjaaja on tehnyt valmiiksi) haudan suu esim. leikkaamalla ruskeasta paperista isoja kiviä, jotka asetetaan kaaren muotoon ja kiinnitetään taululle tai seinälle. Ohjaaja kirjoittaa pienelle lapulle lauseen ”Hän ei ole enää täällä” ja kiinnittää lapun keskelle haudan suuta. Taustalle voidaan laittaa soimaan rauhallista musiikkia tai linnunlauluäänite. Jokainen osallistuja käy vuorollaan haudan suulla lukemassa viestin. Lopuksi voidaan rukoilla tai laulaa yhdessä.
Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.