Yö Getsemanessa

Tietoa ja havainnollistamisvinkki liittyen Jeesuksen rukoustaisteluun Getsemanessa.

Luetaan: Luuk. 22:39-54a

 

Opetus

Jeesus ymmärsi paremmin kuin kukaan, että ennen vaikeaa tehtävää tulee ennen kaikkea rukoilla. Hänen tuleva tehtävänsä oli niin vaikea ja raskas, että emme voi sitä edes täysin käsittää. Jeesus antoi meille myös hyvän esimerkin siinä, että vaikeassa tilanteessa saa tukea yhdessä rukoilemisesta. Tosin opetuslapset eivät jaksaneet pysyä Jeesuksen tukena. Jeesuksen ja opetuslasten suuri ero olikin se, että opetuslapset tuskailivat vain omaa tilannettaan mutta Jeesus valmistautui kuolemaan ihmisten puolesta täysin epäitsekkäästi.

Jeesus ei puolustanut itseään vangitsemisen hetkellä, vaikka hänellä olisi ollut siihen kaikki mahdollisuudet. Olisihan hän voinut käskeä vaikka valtavan enkeliarmeijan avukseen. Jeesus alistui kuitenkin Jumalan tahtoon, mitä hän rukoillessa jo pyysikin. Jumalan pelastussuunnitelma oli, että hänen poikansa sovittaisi kuolemallaan ihmiskunnan synnit ja Jeesus tiesi, että nyt sen tehtävän heti oli koittanut.

Pietari halusi kuitenkin puolustaa Jeesusta (Johannes kertoo evankeliumissaan opetuslapsen olleen Pietari) ja iski miekalla Jeesuksen vangitsijalta pois korvan. Tässäkin tilanteessa Jeesus vielä opetti seuraajiaan: väkivallalla ei voiteta mitään, ja omaa vihollistakin voi auttaa ja rakastaa. Kun Jeesus vangittiin, opetuslapset jäivät vapaaksi. Muuten ei evankeliumi olisi koskaan voinut mennä eteenpäin!

Pointti: Jeesus vangittiin, jotta me olisimme vapaita.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Rukousyö

Jeesuksen ja opetuslasten yöllinen rukous kuului juutalaiseen pääsiäisperinteeseen. 2. Moos. 12:42 sanotaan, että pääsiäisyö on ”Herralle pyhitetty yö, ja silloin kaikkien israelilaisten sukupolvesta toiseen tulee valvoa”. Opetuslasten nukahtelu aterian jälkeen on tietenkin luonnollista, mutta toisaalta Jeesus ei vaatinut heiltä sen enempää kuin mitä vaadittiin kaikilta israelilaisilta, joiden tuli valvoa ja rukoilla tänä yönä.

Kiusaus

Kiusaus tarkoittaa sitä, että yrittää saada ihmisen lankeamaan eli tekemään tai ajattelemaan jotain, mikä tuhoaa itseä, toisia ihmisiä tai jumalasuhdetta. Lankeamisen estämiseksi paras ase on rukous. Jeesus tiesi, että opetuslapsetkin joutuivat vaikeisiin tilanteisiin (kiusauksiin) seuraavina päivinä, joten rukoileminen oli tarpeellista.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Jos mahdollista, pimennetään huonetta hiukan. Pimeään huoneeseen voidaan laittaa kynttilöitä tai öljylamppuja valoksi. Roolit: Jeesus, opetuslapset, enkeli, Juudas, sotilaita (miehiä). Tarvikkeita: valkoinen lakana tai vaate enkelille, miekka (esim. pahvista tehty), köyttä tms. Jeesuksen sitomiseen.

Voidaan myös tehdä kaksi eri näytelmää kahdessa ryhmässä: 1. Jakeet 39–46, 2. Jakeet 47–54.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.