Havainnollistaminen: Iso Raamattu – Raamatun 66 kirjaa

PowerPoint-diojen tai ison pahvisen ”Raamatun” avulla voi havainnollistaa Raamatun jakautumista Vanhaan ja Uuteen testamenttiin, Raamatun 66 eri kirjaa ja eri kirjallisuuslajeja sekä Vanhan ja Uuden testamentin pääsisältöjä.

 

1. PowerPoint-diat

PowerPoint-diojen avulla voit havainnollistaa samoja asioita kuin pahvisenkin Raamatun avulla.

Voit hyödyntää myös PP-dioja käyttäessäsi tyhjää VHS-videokoteloa kuvaamaan yhtä Raamatun kirjaa ja laittaa sinne jonkin opettamaasi raamatunkohtaa kuvaavan esineen. Voit ”poistaa” diasta kirjan, joka sinulla on kotelona käytössä. Tätä tarkoitusta varten dioista 5 ja 7 on ”poistettu” yksi kirja (2. Moos.) mustalla palkilla. Voit siirtää palkin haluamasi kirjan päälle ja kopioida sen myös muihin dioihin. Jos et halua poistaa mitään kirjaa, voit poistaa mustan palkin, jolloin saat kaikki kirjat esiin.

Iso Raamattu PowerPoint

 

2. Pahvinen Raamattu

Voit tehdä isosta pahvista (n. 90×75 cm) Raamatun kirjastoa ja sisältöä havainnollistavan ison kirjan. Kaikki kuvassa näkyvät Raamatun kirjojen selkämykset voit tulostaa valmiina.

Tulostettavat kirjojen selkämykset

Lisäkyltit

Kirjaan voit tulostaa ja lisätä myös lisäkylttejä.

Vanha ja Uusi testamentti

Vanha testamentti ja Uusi testamentti -kylteillä voit havainnollistaa Raamatun jakautumista Vanhaan ja Uuteen testamenttiin.

Tulostettavat VT ja UT -kyltit

 

Kirjallisuuslajit

Eri kirjallisuuslajeihin kuuluvien kirjojen selkämykset ovat erivärisiä. Näin voit havainnollistaa sitä, että Raamatusta löytyy erityyppistä kirjallisuutta. Värien selitykset löytyvät Kirjallisuuslajit-kyltistä, jonka voit liittää Raamattuun.

Tulostettava kirjallisuuslajit-kyltti

 

Aikajana

Jos Ison Raamattusi alareunassa on riittävästi tyhjää tilaa, voit kiinnittää sinne aikajanan, joka havainnollistaa Vanhan ja Uuden testamentin pääsisältöjä ja myös Raamatun punaista lankaa.

Tulostettava aikajana-kyltti

 

Vinkkejä pahvisen Raamatun tekemiseen

Taita n. 90 cm leveä ja n.75 cm korkea pahvi keskeltä kahtia. Suoran ja siistin taitoksen saat laittamalla jonkin riman, vaikka jääkiekkomailan varren, taitettavaan kohtaan.

Kuvissa oleva Raamattu on päällystetty värillisellä kontaktimuovilla (sisustusmuovi). Yhtä hyvin voit käyttää myös esim. isoja kartonkeja – tai jos käyttämäsi pahvi on yksivärinen ja siisti, voit käyttää sitä sellaisenaan.

Kuvan Raamattuun on tehty kirjahyllyn tausta tummemmalla puunvärisellä kontaktimuovilla ja kirjahyllyn reunat vaaleammalla. Hyvä taustaväri olisi myös musta, mutta mikä tahansa väri käy. Siistiä yksiväristä pahvia käyttäessäsi voit hyvin jättää taustan sellaiseksi kuin se on ja esim. piirtää kirjahyllyn reunat tussilla tai tehdä ne värillisestä paperista/kartongista.

Voit joko leikata kaikki Raamatun kirjojen selkämykset irti toisistaan tai säilyttää ne suurempina kokonaisuuksina, jolloin niiden kiinnittäminen on helpompaa. Jos haluat hyödyntää kirjojen selkämyksiä niin, että lapset järjestelevät niitä paikoilleen, pitää ne tietysti leikata irti. Muussa tapauksessa ne kannattaa säilyttää isompina kokonaisuuksina ja kiinnittää esim. teipillä paikoilleen.

Huom! Kun kiinnität kirjoja Raamattuusi, varmista että ne ovat kaikki oikein päin. Kirjojen selkämysten tekstin yläreunan tulee olla samalla tasolla kaikissa kirjoissa. Kuvassa 2. Sam. – 1. Aik. on asetettu ylösalaisin, jolloin myös kirjojen järjestys on väärä ja tekstin yläreuna eri tasolla. Kuvasta näet millaisiin kokonaisuuksiin kirjojen kannet kannattaa leikata, jotta ne sopivat Raamattuun.

 

3. Yhden kirjan havainnollistaminen VHS-videokotelon avulla

Sekä diojen että pahviraamatun yhteydessä käytettäväksi on myös suunniteltu VHS-videokotelosta tehtävä yksi Raamatun kirja, johon voi laittaa jonkin opetettavaa asiaa kuvaavan esineen. Pahvisen Raamatun kirjojen selkämykset ovat samannäköisiä ja -kokoisia kuin VHS-videokoteloihin tulostettavissa kansipapereissa. Jokaiseen Raamatun kirjaan on saatavissa kansipaperi, mutta kannattaa tulostaa kannet vain niihin kirjoihin, joita opetat. Riittää, että sinulla on käytössäsi yksi tyhjä, tavallisen kokoinen muovinen avattava VHS-videokotelo. Voit vaihtaa tähän samaan koteloon aina sen kirjan kannen, josta kulloinkin opetat.

Tulostettavat koteloiden kannet

Kirjan ”poistaminen” kirjahyllystä

Ennen kuin otat jonkin kirjan kotelona käteesi, kannattaa se ”poistaa” kirjahyllystä. Poistaminen on tietysti helppoa, jos olet leikannut kakki kirjojen kannet erillisiksi. Jos kuitenkin säilytät kirjat isompana kokonaisuutena, voit tehdä kirjan ”poistamisen” helposti kirjan kannen kokoisella kirjahyllysi taustan värisellä paperilla. Kiinnitä tämä paperi/kartonki haluamasi kirjan selkämyksen päälle esim. sinitarralla.

Alla olevasta kuvasta on ”poistettu” Luukkaan evankeliumi.

 

Suunnittelu ja toteutus: Sari Paavola
Aikajanan piirroskuvat: freechristianillustrations.com