Jeesus on pelastaja (Matt. 1:18–25 ja Luuk. 2:1-20)

Toiminnallinen opetuskokonaisuus lapsille. Teemana Jeesuksen syntymä.
Raamatun punainen lanka lapsille

1. Ohjaajalle pohdittavaksi

Jeesus, koko maailmankaikkeuden kuningas, nöyrtyi pieneksi vauvaksi ja suostui elämään kanssamme. Hän laittoi itsensä alttiiksi täyttääkseen ihmisten tarpeet. Tämä on upea asia. Vietä hetki rukouksessa miettien näitä asioita Jumalan edessä.

2. Raamatunkohdan ymmärtämistä syventäviä leikkejä

Luotettava kaveri

Leikitään hippaleikin tavoin. Yksi lapsista on kiinniottaja. Saatuaan kiinni jonkun (esim. koskettamalla olkapäälle) kiinnijäänyt alkaa ”piipittää” hätäkutsun tavoin. Jokainen vapaana juokseva voi vapauttaa kiinnijääneen seuraavalla tavalla: ensin kosketetaan ”piipittävää” lasta olkapäälle ja sanotaan ”tulen takaisin”. Piipitys lakkaa ja kiinnijäänyt jää hiljaa seisomaan paikalleen. ”Luotettava kaveri”, joka on käynyt koskettamassa kiinnijäänyttä, tulee lupauksensa mukaan takaisin ja vapauttaa kiinnijääneen lopullisesti ottamalla tätä käsistä kiinni. Tämän jälkeen hän saa taas juosta vapaasti.

Leikin jälkeen on hyvä rauhoittua hetkeksi ja jutella: Kuinka monta kaveria kävit vapauttamassa? Miltä tuntui päästää toinen vapaaksi? Jäikö joku paikalleen pitkäksi ajaksi? Jäitkö sinä? Miltä se tuntui? Pysyikö joku ”luotettavana kaverina” koko pelin ajan (eli ei jäänyt kiinni missään vaiheessa)?

Leikin opetus: Se, että Jeesus syntyi maailmaan ihmiseksi, osoittaa hänen uskollisuutensa ja luotettavuutensa. Hän syntyi ihmiseksi suorittaakseen Jumalan pelastussuunnitelman.

3. Raamatunkohtaan tutustuminen

Luetaan Matt. 1:18–25 ja Luuk. 2:1–20

Valitse a tai b:

a. Lapset saavat itse eläytyä kertomuksen päähenkilöihin. Ohjaaja pyytää vapaaehtoisia istuutumaan haastateltavien tuoleille ja antaa heille roolit (päähenkilöiden mukaan, esim. Joosef, Maria, paimenet, enkelit). Muut lapset miettivät ohjaajien avulla em. haastateltaville kysymyksiä. Ohjaajan kannattaa tehdä itsekin lisäkysymyksiä niin, että tarinan ydinasiat tulevat haastattelussa esiin.

b. Ohjaaja pyytää vapaaehtoisia lapsia raamatunkertomuksen rooleihin. Samalla kun ohjaaja kertoo, lapset näyttelevät (ilman ääniefektejä tai puhetta). Jos halukkaita näyttelijöitä on enemmän kuin rooleja, voidaan raamatunkohta jakaa osiin tai näytellä sama kohta useampaan kertaan. Jos vapaaehtoisia ei ole tarpeeksi, myös ohjaajat voivat osallistua näyttelemiseen.

4. Kysymyksiä pienryhmäkeskusteluun

  • Millä tavalla Jeesuksen syntymä ilmoitettiin? Kuka ilmoitti?
  • Mitä nimi Jeesus tarkoittaa?
  • Miksi Jeesus syntyi ihmiseksi maan päälle?
  • Mitä opimme Jumalasta näiden raamatunkertomusten kautta? Millainen hän on?

Auta lapsia ymmärtämään selkeästi se, että Jumala lähetti Jeesuksen maailmaan sovittamaan ihmisten synnit. Hän tuli etsimään ja löytämään kadonneita. Hän on meidän pelastajamme.

5. Havainnollistaminen

Lapset tekevät julisteen aiheesta ”Jeesus tuli pelastamaan meidät”. Voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmätyönä. Valmiit julisteet laitetaan seinälle kaikkien nähtäväksi.

6. Muistolause

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Joh. 3:16

Muistolauseen sanat kirjoitetaan erillisille papereille ja lasten tehtävä on etsiä paperit ja laittaa niissä olevat sanat järjestykseen. Paperit voi piilottaa esim. ilmapallojen sisään (jotka pitää rikkoa saadakseen paperinpalan ulos) tai peittää ne jauhoilla tai hiekalla. Muistolause voidaan myös kirjoittaa salakirjoituksena, joka lasten pitää selvittää. Lapset voivat myös itse keksiä salakirjoituksen tai piilottaa papereita toisilleen esim. ryhminä.

7. Rukous

Keskustelkaa siitä, millä tavalla yleensä valmistaudutaan tärkeän vieraan tuloon. Jumala valmistaa meidän sydämemme Jeesuksen vastaanottamista varten. Rukoilkaa yhdessä sitä, että Pyhä Henki saisi valmistaa jokaisen Jeesusta varten.

 

Raamatun punainen lanka lapsille. © Raamatunlukijain Liitto ry.