Synti tuhoaa kaiken (1. Moos. 3:1-20)

Toiminnallinen opetuskokonaisuus lapsille. Teemana syntiinlankeemus.
Raamatun punainen lanka lapsille

1. Ohjaajalle pohdittavaksi

Kertomus syntiinlankeemuksesta on hyvin surullinen. Jumala loi kaiken hyväksi ja me käännyimme häntä vastaan ja tuhosimme hänen luomistyönsä. Näin jouduimme eroon Jumalasta, vaikka Jumalan alkuperäinen suunnitelma oli ollut aivan toinen.

Oletko joskus tehnyt jotain oikein huolella ja sitten joku on tullut ja tuhonnut työsi tuloksen? Joskus lasten kanssa työskennellessä voi tuntua tältä. Kun on suunnitellut ja valmistellut kiinnostavan ohjelman kerhoon tai leirille, joku lapsista tuhoaakin kaiken huonolla käytöksellään. Rukoile kaikkien ryhmäsi lasten puolesta, aivan erityisesti niiden, jotka eivät osaa käyttäytyä toivotulla tavalla.

2. Raamatunkohdan ymmärtämistä syventäviä leikkejä

Puu, oksa, kukka

Ohjaaja näyttää kuhunkin sanaan liittyvän asennon:

  • puu: seisotaan kädet suorina kohti taivasta
  • oksa: levitetään kädet sivuille
  • kukka: istutaan pareittain ja otetaan paria molemmista käsistä kiinni

Ohjaaja toistaa jonkin aikaa (haluamassaan järjestyksessä ja vaihtelevalla nopeudella) em. kolmea sanaa ja lapset ottavat siihen liittyvään asennon. Se, joka tekee väärän liikkeen, joutuu pois pelistä.

Jutelkaa leikin jälkeen: Miltä tuntui (tuntuu) joutua pois pelistä?

Leikin opetus: Ihminen joutui synnin seurauksena pois paratiisista.

3. Raamatunkohtaan tutustuminen

Lukekaa 1. Moos. 3:1-20

Valitse a tai b:

a. Lapset saavat itse eläytyä kertomuksen päähenkilöihin. Ohjaaja pyytää vapaaehtoisia istuutumaan haastateltavien tuoleille ja antaa heille roolit (päähenkilöiden mukaan, esim. Eeva, Adam). Muut lapset miettivät ohjaajien avulla em. haastateltaville kysymyksiä. Ohjaajan kannattaa tehdä itsekin lisäkysymyksiä niin, että tarinan ydinasiat tulevat haastattelussa esiin.

b. Lapset jaetaan n. 5 hengen ryhmiin. Jokainen ryhmä saa kaksi minuuttia aikaa miettiä, miten toteuttaisivat paikallaan olevan ”kuvan” ryhmänsä jäsenistä (patsaana paikallaan seisoen) ohjaajan antaman raamatunkohdan mukaan. Eri ryhmien ”kuvat” esitellään kertomuksen tapahtumajärjestyksessä. Ohjaaja voi haastatella ”kuvien” henkilöitä esittämisen jälkeen.

Vaihtoehto: Kukin ryhmä saa itse miettiä, mistä kohdasta ”kuvansa” tekevät, ja muut saavat arvata, mitä kuva esittää ja keitä siinä on.

4. Kysymyksiä pienryhmäkeskusteluun

  • Millainen maailma oli ennen kuin Aadam ja Eeva olivat tehneet syntiä?
  • Mitä Aadam ja Eeva tekivät väärin?
  • Mitä heille tapahtui?
  • Miksi he piileskelivät Jumalaa?
  • Miksi Jumala toimi niin ankarasti? Oliko se reilua? Miksi?
  • Mitä opimme Jumalasta?
  • Oletko sinä tehnyt syntiä; onko synti hajottanut välejäsi jonkun ihmisen kanssa?

Tärkeää: Jumala rakastaa meitä ehdoitta. Synti tuhoaa kaiken mutta Jumalalla on pelastussuunnitelma maailmaa varten.

5. Havainnollistaminen

Lapset jaetaan 3-4 hengen ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan sanomalehden sivu. Ohjaaja pyytää jokaista ryhmää repimään lehden 12 osaan. Sitten ryhmien pitäisi yrittää laittaa sivu uudestaan kasaan niin nopeasti kuin mahdollista. Voidaan kilpailla siinä, kuka on nopein. Sen jälkeen ryhmien tehtävä on 15 sekunnissa repiä sivu niin moneen osaan kuin ehtivät. Sitten jokainen ryhmä saa 2 minuuttia aikaa laittaa sivu kasaan. Pystyykö joku siihen? Miksi kukaan ei pysty?

6. Muistolause

”…sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta.” (Room. 3: 23)

Ohjaaja sanoo lauseesta yhden sanan kerrallaan ja lapset toistavat perässä. Ohjaaja voi myös sanoa ensin yhden, sitten kaksi, sitten kolme sanaa jne. niin kauan kunnes koko raamatunkohta on sanottu kaikuna. Muista lisätä kohdan perään raamatunkirja ja ainakin luku, josta kohta on otettu.

Vaihtoehtoja: Ohjaaja voi sanoa muistolauseen hiljaa, kovaa, hitaasti, nopeasti, korkealla tai matalalla äänellä jne. ja lapset toistavat samalla tavalla. Lauseen voi myös kirjoittaa taululle ja pyyhkiä sanoja pois ja testata, muistavatko lapset lauseen silti. Lauseen opetteluun voi myös liittää sen sanoihin sopivia liikkeitä (käsien tai koko kehon).

7. Rukous

Rukoillaan hiljaa ja pyydetään omassa mielessä Jumalalta syntejä anteeksi. Ohjaaja voi päättää rukouksen.

 

Raamatun punainen lanka lapsille. © Raamatunlukijain Liitto ry.