Aina samat tyypit hommissa! (Luuk. 10:38–42)

Raamattupiiri Martasta ja Mariasta.

Pohdintaa ja taustaa

Raamikseen voi valmistautua lukemalla etukäteen myös Joh. 12:1–8 ja Joh. 11:5, 17–29.

Martta syytti Mariaa siitä, että tämä toimii sopimattomasti. Tuohon aikaan juutalainen opettaja ei olisi sallinut naisen istua jalkojensa juuressa saamassa opetusta. Hän olisi ilman muuta ollut sitä mieltä, että naisen tuli olla taustalla, palvella vieraita, valmistaa ruokia.

Kummankin sisaren asenne Jeesusta kohtaan nousi heidän tätä kohtaan tuntemansa rakkauden pohjalta. Mutta Martta halusi, että Maria palvelisi Jeesusta samalla tavalla kuin hän ja tuomitsi Marian asenteen. Martta vertaa uskoaan Marian uskoon, ja siksi se johtaa katkeruuteen ja kateuteen. Jeesus ei vertaile, hän ei puhu paremmasta, vaan parhaasta osasta. Maria tekee sitä, mikä on oleellisinta, eli on Jeesuksen kanssa. Meidänkin pitäisi katsoa Jeesukseen eikä toisiimme!

Siunaus liittyy Sanan kuuntelemiseen, Ps. 1, Matt. 7:24, Joh. 4:14, Jaak. 1:19–25.

Tehtävä

Pyydä osallistujia laittamaan mielessään tärkeysjärjestykseen seuraavat asiat: perhe, puoliso/tyttö- tai poikaystävä, ystävät, opinnot/työ, rukous, viihde, raamattupiiri, urheilu, harrastukset, seurakunta.

Luetaan Luuk. 10:38–42

Ryhmätehtävä

Muodostetaan kaksi ryhmää. Pohditaan ryhmissä:

a) Ensimmäinen ryhmä miettii, mitä teksti opettaa Martasta ja keksii hänelle tilannetta kuvaavan lempinimen.

b) Toinen ryhmä miettii, mitä se kertoo Mariasta ja vastaavasti antaa hänelle lempinimen.

Kirjoitetaan taululle tai isolle paperille: vasemmalle Martan tiedot, oikealle Marian.

Keskustelukysymyksiä

  • Mitä ajattelet Martan Jeesukselle esittämästä kysymyksestä? Entä Marian hiljaisuudesta? Mitä ne kertovat heistä?
  • Martta palvelee, jopa uupumiseen asti. Mitä sen perusteella voimme kuulla Jeesuksen vastauksessa?
  • Mikä on Martan erehdys?
  • Mitä Jeesus tarkoittaa puhuessaan hyvästä osasta?
  • Pitääkö Jeesuksen kuuntelemisen ja palvelemisen välille tehdä ero? Ovatko nämä vastakkaisia? Jos ovat, niin miten niiden välille löytyy tasapaino?
  • Omien tekemisten ja uskon vertaaminen toisiin on hyvin inhimillistä. Miettikää: Vallitseeko kristittynä elämistäsi rauha vai väsymyksen ja katkeruuden tunne? Pitäisikö sinun keksittyä enemmän oleelliseen, parhaaseen osaan? Millä tavalla löytäisit tasapainon tässä asiassa?

Lopuksi

Raamattupiirin ohjaaja vetää eläytymisharjoituksen:

Pyydä osallistujia sulkemaan silmänsä ja johdattele heidät ajatuksissa Betaniaan, pieneen kylään Juudean kukkuloilla, lähellä Jerusalemia.

Lue rauhallisesti:

Kuvittele mielessäsi Betaniassa ollut Martan ja Marian koti, jossa Jeesus on paikalla. Näet kuinka Jeesus keskustelee Marian kanssa. Martta touhuilee harmistuneena, mutta samalla kuuntelee heitä syrjäkorvalla.

Sijoita itsesi Marian paikalle. Olet kuunnellut jo pitkään Jeesusta. Olet imenyt itseesi kaiken, mitä tuo rakas opettaja juuri sinulle sanoo ja opettaa. Miltä sinusta tuntuu Jeesuksen sanat sisarellesi Martalle, kun hän puolustaa sinua sanomalla: ”Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan eikä sitä oteta häneltä pois”?

  • tauko miettimiselle

Mitä sinä haluaisit sanoa Jeesukselle?

  • tauko miettimiselle

Mitä luulisit Hänen vastaavan sinulle?

  • tauko miettimiselle

Kun olet Jeesuksen jalkojen juuressa, olet valinnut silloin sen paikan ja osan, jota todella elämässäsi tarvitset. Se on parasta, mitä Jumala voi antaa. Eikä ainakaan Jeesus halua ottaa sinulta sitä pois. Pidä siitä kiinni!

© Ligue pour la Lecture de la Bible & Raamatunlukijain Liitto ry.