Kannattaako olla kristitty? (Ps. 73)

Raamatturyhmämateriaali. Aihe: Psalmi 73.

Ohjaajalle

Kun liiton arkku Daavidin aikana palautettiin juhlakulkueessa Jerusalemiin, Asaf oli yksi kulkueen musiikista vastanneista miehistä, 1. Aik. 15: 17.

Asaf aloittaa tämän psalmin israelilaisten uskontunnustuksella, eli hän ikään kuin kertaa ”rippikoulussa” oppimiaan asioita (j. 1). Psalmi päättyy Asafin omaan henkilökohtaiseen uskontunnustukseen (j. 28). Näiden kahden välillä on tuskan sävyttämää tekstiä, joka alkaa jakeesta kaksi. Miksi jumalaton menestyy ja uskova horjuu? Usko on ”humpuukia” – kunnes ”viimein tulin Jumalan pyhäkköön ja tajusin”( j. 17)!

Jumalaton = Ihminen, joka kieltää Jumalan ja joka epäilee jatkuvasti. Jesaja kirjoittaa jumalattomasta: ”Jumalattomat ovat kuin kuohuva meri. Ei se tyynny, vaan kuohuttaa esiin mutaa ja liejua.” Jes. 57: 20.

Sisäistä taistelua psalmissa kuvataan jakeissa 2-3 (kiusaus olla kateellinen), 13-17 (masentuminen ja luovuttamisen mieliala) ja 21-23 (katkeruus ja itsensä mielettömäksi tunteminen).

Psalmit 1 ja 37 käsittelevät tätä samaa aihetta hiukan eri näkökulmasta. Voit lukea myös Jer. 12:1-6. Jeesus sanoi: ”Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät.” (Joh. 13:7) Herra opettaa meitä luottamaan häneen ja olemaan kärsivällinen, vaikka emme ymmärtäisi jotain elämäntilannettamme tai kokisimme vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta.

Raamattupiiri

Alkukeskustelu

Käykää aluksi lyhyt keskustelu siitä, mitä tarkoittaa ”olla jumalaton”.

Luetaan: Ps. 73

Kerro

  • Kun liiton arkku Daavidin aikana palautettiin juhlakulkueessa Jerusalemiin, Asaf oli yksi kulkueen musiikista vastanneista miehistä, 1. Aik. 15: 17.
  • Jumalaton = Ihminen, joka kieltää Jumalan ja joka epäilee jatkuvasti. Jesaja kirjoittaa jumalattomasta: ”Jumalattomat ovat kuin kuohuva meri. Ei se tyynny, vaan kuohuttaa esiin mutaa ja liejua.” Jes. 57: 20.
  • Jeesus sanoi: ”Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät.” (Joh. 13:7)

Ryhmätehtävä

Jaetaan psalmi kahteen osaan:

1. Jakeet 1-15: Jumalaton menestyy, mutta uskova ei.

2. Jakeet 16–28: Vasta kun ihminen kääntyy Jumalan puoleen, hän näkee asiat ”oikeasta kulmasta”.

Muodostetaan kaksi ryhmää. Ensimmäinen ryhmä tutkii psalmin alkuosaa ja miettii, mitä kaikkea se kertoo jumalattomasta ja uskovasta. Toinen ryhmä keskittyy psalmin loppuosaan ja miettii, mitä tarkoittaa elämä Jumalan yhteydessä. Ryhmät kertovat löydöistään toisille, ohjaajan johdolla vedetään johtopäätöksiä.

Keskustelu

  1. Miksi kirjoittaja tekee yhtäkkiä täyskäännöksen?
  2. Mitä tarkoittavat j. 17 sanat ”tulla Jumalan pyhäkköön”?
  3. Millaista sisäistä taistelua psalmin kirjoittaja käy? Millä tavalla hän osoittaa olevansa nöyrä Jumalan edessä?
  4. Mitä psalmi opettaa sinulle? Mikä jae koskettaa sinua eniten? Mikä jae lohduttaa sinua?
  5. Oletko joskus kadehtinut ”jumalattomia” (=ei-uskovia)? Miksi? Millä tavalla pääset ”uskon kriisien” yli? Mitä iloa on siitä, että olet kristitty?

Lopuksi

Mikä psalmin 73 jae rohkaisee sinua eniten? Luetaan jakeita ääneen muille.

 

© Ligue pour la Lecture de la Bible & Raamatunlukijain Liitto ry.