Oletko masentunut? (1. Kun 19:1-18)

Raamatturyhmämateriaali. Aihe: Elian masennus ja Jumalan kohtaaminen.

Ohjaajalle

Baalin profeetat olivat juuri kärsineet kirvelevän tappion Elian edessä, Israelin Jumala oli näyttänyt olevansa ainoa oikea Jumala.(1. Kun. 18) Elia oli hävittänyt Israelista kaikki Baalin profeetat, jotka olivat kuningas Aahabin vaimon Iisebelin palvelijoita. Ihme oli tapahtunut: kolmen sateettoman vuoden jälkeen oli taas alkanut sataa. Luulisi, että Elia olisi tyytyväinen! Mutta mitä oli tapahtunut suuren profeetan rohkeudelle muutaman jakeen aikana?

Jakeessa 3 puhutaan Elian pelosta. Elia pakenee: hän eristäytyy, lähtee kauas muista, hän on aivan lopussa. (Voit katsoa kartalta, millaisen matkan hän kulki: 300–400 km Beersebasta Horebille, kävellen koko matkan!)

”Hiljainen tuulenhenkäys” on sanatarkasti käännettynä ”rauhallinen, lempeä ääni” tai ”hiljaisuuden kuiskaus”.

Jumala piti huolta Elian fyysisistä tarpeista yltäkylläisesti: ”kakku” oli beduiinien juhlaruokaa. Jumala kutsui Eliaa nimeltä ja antoi tälle mahdollisuuden ilmaista tunteensa, koska puhuminen yleensä selkiyttää ajatuksia.

Jumala halusi näyttää Elialle, että Hän ei aina puutu asioihin näkyvästi ja hämmästyttävästi, kuten Hän oli tehnyt edellisen luvun tapahtumissa, vaan että hän voi toimia myös odottamattomalla ja huomaamattomalla tavalla. Israelissa oli edelleen 7000 miestä, jotka rukoilivat Jumalaa. Jumalan työ ei ollut päättynyt, se jatkui muiden ihmisten kautta.

Raamattupiiri

Luetaan: 1. Kun. 19:1–18

Kerro

 • Baalin profeetat olivat juuri kärsineet kirvelevän tappion Elian edessä, Israelin Jumala oli näyttänyt olevansa ainoa oikea Jumala.(1. Kun. 18) Elia oli hävittänyt Israelista kaikki Baalin profeetat, jotka olivat kuningas Aahabin vaimon Iisebelin palvelijoita. Ihme oli tapahtunut: kolmen sateettoman vuoden jälkeen oli taas alkanut sataa.
 • Beersebasta Horebille on 300–400 km
 • ”Hiljainen tuulenhenkäys” on sanatarkasti käännettynä ”rauhallinen, lempeä ääni” tai ”hiljaisuuden kuiskaus”.
 • ”Kakku” oli beduiinien juhlaruokaa.

Alkutehtävä

Jakaannutaan kahteen ryhmään. Toinen ryhmä tutkii tekstiä keskittyen Elian tekoihin ja tunteisiin, toinen ryhmä Jumalan tekoihin ja tunteisiin. Tehdään löydöistä lyhyt yhteenveto, joka kerrotaan toiselle ryhmälle.

Keskustelu

Jakeet 1–10

 1. Mikä uhkaa Eliaa ja miten hän reagoi tähän?
 2. Mikä on ensimmäinen asia, jonka Jumala tekee tullessaan Elian luokse? Mitä Jumala kysyy Elialta Miksi Jumala yleensä ottaen kysyy, vaikka tietää ajatuksemme (ks. Ps. 139: 1–4)?
 3. Mitä huomaamme Elian vastauksesta jakeessa 10? Millä tavalla hänen luulonsa ja todellisuus (j. 18) eroavat toisistaan?

Jakeet 11–18

 1. Mitä tapahtuu, kun Elia pääsee vuorelle? Millaisia luonnonilmiöitä esiintyy? Mikä on Elian reaktio (j. 13)?
 2. Miksi luulet, että Jumala halusi nyt ilmestyä ”hiljaisuuden kuiskauksessa”, kun Hän edellisessä luvussa esiintyi hyvinkin voimallisesti ja näkyvästi? Mitä jae 18 opettaa meille siitä, miten hyvin ihminen ymmärtää Jumalan toimintaa?
 3. Millaiseen tehtävään Jumala lähettää Elian?
 4. Millä tavalla Jumala etenee Elian ”virkistämisessä”?

Lopuksi

Kerrataan Jumalan toimintatapa, joka on hieno esimerkki jokaisen masentuneen ihmisen kohtaamiseen!

 1. Jumala huolehtii Elian ruumiista, Hän virkistää Elian fyysisesti. (j. 5)
 2. Hän antaa Elian itse kertoa tunteistaan. (j. 9–10, 13–14)
 3. Hän ilmestyy odottamattomalla tavalla ja osoittaa olevansa lempeä. (j. 11–12)
 4. Hän kertoo Elialle tosiasioita, ei anna keinotekoisia ”piristysruiskeita”. Toisin sanoen Hän kääntää Elian katseen oleellisiin asioihin. (j. 18)
 5. Hän lähettää Elian uudestaan matkaan. (j. 15–16)

 

© Ligue pour la Lecture de la Bible & Raamatunlukijain Liitto ry.