Synti ja sen seuraus (1. Moos. 3:1–15)

Kuka päättää, mikä on oikein ja hyvää?
Mukana keskustelukysymyksiä, teemana syntiinlankeemus. RaamattuStartti

Lue: 1. Moos. 3:1–15

Pohdintaa ja taustatietoa

Luodessaan ihmisen Jumala antoi tälle paljon vastuuta ja valtaa. Miksi hän teki niin? Eikö hän tiennyt jo etukäteen, että Adam ja Eeva rikkoisivat heti tilaisuuden tullen hänen käskyjään ja pyrkisivät nousemaan hänen yläpuolelleen? Miksi Jumala otti sen riskin, että hän joutuisi näkemään miten hänen luomistyönsä, jonka eteen hän näki paljon vaivaa, tuhoutuisi?

Jumala oli kieltänyt Adamilta ja Eevalta yhden ainoan asian ja nyt he menivät tekemään juuri sen: söivät kielletyn puun hedelmää. Jumalan kiellon tarkoitus oli ollut suojella ihmistä. Yksi ainoa rajoitus kaikkea ihanaa pursuavassa paratiisissa oli ollut ihmiselle muistutus siitä, että oli olemassa joku häntä korkeampi, jolla oli valta. Tätä valtaa Jumala käytti ihmisen rakastamiseen. Käärme käänsi asian päälaelleen ja väitti, että Jumala oli antanut kiellon ihmistä kiusatakseen.  Ihminen uskoi käärmettä ja lankesi syntiin. Tämän seurauksena alkoivat monenlaiset ongelmat ihmisen elämässä.

”Onko Jumala todella sanonut…?” Tällainen kysymys hiipii joskus meidänkin mieleemme Raamattua lukiessamme.  Jumalan sana on edelleenkin pysyvä ja muuttumaton. Sitä lukemalla saamme tietää, millainen Jumala on, mitä hän haluaa ja mitä hän meille lupaa. Jumalan sanan hylkäämisestä koituu ikävät seuraukset yksityiselle ihmiselle ja koko ihmiskunnalle.

Mieti

Uskotko, että Jumalalla on hyvät suunnitelmat sinunkin elämääsi varten?


Keskustelukysymyksiä ryhmälle

 1. Kuka aloitti keskustelun? Millä kysymyksellä?
 2. Miten nainen perusteli vastauksensa? Miksi?
 3. Mihin asiaan käärme puuttui toisessa repliikissään? Miksi se vetosi naiseen?
 4. Missä mies (Aadam) oli, kun käärme puhui naiselle?
 5. Miksi lankeemus tapahtui?
 6. Miksi saatanaa kutsutaan valheen isäksi?
 7. Mitä ihmiselle ensimmäisenä tapahtui synnin tultua maailmaan?
 8. Jos Jumala on kaikkinäkevä, miksi hän kysyi, missä ihminen on? Miksi hän ylipäätään puhui ihmiselle, vaikka tiesi, että tämä oli tehnyt syntiä?
 9. Miksi syntiin liittyy pelkoa ja häpeää?
 10. Millä eri tavoilla synti näkyy omassa elinympäristössämme?
 11. Millainen synti on saanut sinut tuntemaan häpeää ja piiloutumaan?
 12. Kuka on se ”ihminen”, joka on lyövä saatanan pään murskaksi? (j. 15)

Tehtävä keskustelun jälkeen

Ohjeistus: Mitä haluaisit sanoa valitsemallesi raamatunkohdan henkilölle tai kysyä häneltä siinä tilanteessa, jossa syntiinlankeemus on tapahtunut ja Jumala etsii ihmistä paratiisissa? Kirjoita esim. puhelimellasi lyhyt viesti jollekin seuraavista henkilöistä: nainen, mies, käärme.

Purku: Lopuksi viestit luetaan ääneen ja mainitaan myös kunkin viestin kohde.

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.