Synti, pahuus, väkivalta (1. Moos. 4:1-16)

Raamatturyhmämateriaali. Aihe: Syntiinlankeemuksen seuraukset.

Ohjaajalle

Synti on kuin hirviö, joka vaanii ihmistä. Jakeen 7 sanat ”synti on ovella vaanimassa” voisi myös kääntää sanoin ” synti makaa rakastuneena ovesi takana”, valmiina viettelemään.

Syntiinlankeemuksen seurauksena ihmisen elämään astuivat kirous, maan hedelmättömyys, kodittomuus, pakolaisuus ja kuoleman pelko. Vrt. Room. 3:23–24 (synti) ja Room. 7:14–25 (ihminen, joka ei pysty tekemään hyvää, vaikka haluaisi). Kaikesta tästä Jeesus tuli meitä pelastamaan. Vain Jumala pystyi ratkaisemaan synnin ongelman Jeesuksen sovitustyön kautta.

Teksti ei kerro, miksi Jumala ei hyväksynyt Kainin uhria, eikä se olekaan tekstin tärkein asia. Tärkeää on se, että kun Jumala käänsi katseensa pois Kainista ja tämän uhrista, hän myös puhui Kainille ja esitti tälle kysymyksiä. Hän laittoi Kainin vastuuseen. Kain ei kuitenkaan vastannut Jumalalle.

Puhuminen on tärkeää. Kain olisi voinut tarttua tähän haasteeseen, mutta sen sijaan hän antoi vallan väkivallalle. Jumala ei syyttänyt Kainia vääristä tunteista, vaan pyysi tätä hallitsemaan (hillitsemään) niitä. Murhatyön jälkeen Jumala esitti taas kysymyksen, ja pyysi Kainia vastaamaan ja puhumaan. Kain vastasi, mutta valehteli (j.9).

Eläimet elävät viettien varassa, mutta ihminen on kutsuttu elämään niin, että hän osaa hillitä vahvojen tunteiden pohjalta nousevaa toimintaansa. Jumala katsoo meihin luottavaisesti, kuten aikanaan Kainiin, ja sanoo: ”Sinä pystyt hallitsemaan sitä.” (j. 7)

Raamattupiiri

Alkutehtävä

(Huom! Älä kerro raamiksen aihetta ennen tehtävää.)

Eläytykää jompaankumpaan tilanteeseen ja keskustelkaa:

 • Olet nähnyt valtavasti vaivaa parityönä tehtävää esitelmää varten. Parisi ei ole tehnyt oman osuutensa eteen juuri mitään. Kun esitelmät palautetaan, parisi saa opettajalta kehut hyvästä työstä, mutta sinulle ei sanota mitään.
 • Leivot hienon kakun ystävillesi, mutta kukaan ei suostu maistamaan sitä.

Miten reagoit?

Luetaan: 1. Moos. 4:1–16

Kerro

 • Jakeen 7 sanat ”synti on ovella vaanimassa” voisi myös kääntää sanoin ” synti makaa rakastuneena ovesi takana”, valmiina viettelemään.
 • Syntiinlankeemuksen seurauksena ihmisen elämään astuivat kirous, maan hedelmättömyys, kodittomuus, pakolaisuus ja kuoleman pelko. Vrt. Room. 3:23–24 (synti) ja Room. 7:14–25 (ihminen, joka ei pysty tekemään hyvää, vaikka haluaisi).
 • Teksti ei kerro, miksi Jumala ei hyväksynyt Kainin uhria, eikä se olekaan tekstin tärkein asia.

Keskustelu

 1. Etsikää kaikki sanat, jotka kertovat siitä, että Kain koki tilanteen epäreiluksi (j. 5 ja 6).
 2. Miten synti kuvataan tässä tekstissä?
 3. Miten Jumala suhtautuu Kainiin ennen hänen murhatyötään, ja miten sen jälkeen?
 4. Mitkä ovat synnin (ja väkivallan) seuraukset?
 5. Olisiko Kainilla ollut mahdollisuus vastata toisella tavalla? Mikä ehdotus tekstistä löytyy?
 6. Miten tämä raamatunkohta opettaa auttamaan ystävää, joka aikoo tehdä syntiä?
 7. Oletko koskaan kokenut sisäistä taistelua, jota jae 7 kuvaa? Pystyitkö vastustamaan pahaa? Miten?
 8. Mistä etsit apua, silloin kun synti vaanii ja viettelee sinua?

Lopuksi

Rukoillaan hiljaa ja jokainen voi tunnustaa syntinsä Jumalalle omassa mielessään. Ohjaaja voi lukea lopuksi Jes. 1:18.

 

© Ligue pour la Lecture de la Bible & Raamatunlukijain Liitto ry.