Daavidin sotavoitto

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Daavidin käymään sotataisteluun liittyen.

Luetaan: 1. Aik. 14: 8–17

 

Opetus

Monissa elämäntilanteissa haluaisimme saada selkeitä vastauksia asioihin, joista olemme epävarmoja. Kannattaisiko aikaa vievää harrastusta jatkaa vai lopettaa se? Alkaisiko seurustella vai pitäisikö vielä odottaa ja olla vain kavereita? Mitä valinnaisaineita kannattaisi ottaa? Hankkisiko uuden kännykän vai säästäisikö rahoja johonkin muuhun? Mitä vanhemmaksi tulee, sitä suurempia asioita joutuu pohtimaan. Silloin usein toivoisi, että joku kertoisi, mikä opiskelupaikka, työpaikka, aviopuoliso tai asuinpaikka olisi se paras ja oikea.

Daavid kysyi Jumalalta neuvoa sotatilanteessa. Hän sai selkeät ohjeet, mitä tulee tehdä. Aina Jumala ei vastaa näin selkeästi, ei Raamatun aikana eikä nykyäänkään. Useimmiten hän vastaa niin, että huomaamme ajattelevamme tai tekevämme jotain asiaa enemmän kuin ennen tai kiinnostumme jostain aivan uudesta – tai sitten unohdamme huomaamattamme jonkin aiemmin paljon mielessä olleen asian. Jumala voi siis vastata vaikuttamalla tahtoomme ja tekemiseemme, vaikka emme kuulekaan selkeitä sanoja ja ohjeita. Joihinkin asioihin taas on Raamatussa selkeät ohjeet, joita pitää noudattaa. Jumalan tahto ja neuvot eivät koskaan ole ristiriidassa Raamatun sanan kanssa.

Tärkeintä ei olekaan lopulta se, että odotamme selkeitä vastauksia, vaan se, että kysymme apua Jumalalta – myös silloin, kun teemme jotain sellaista, jossa uskomme olevamme hyviä. Daavid oli hyvä soturi ja olisi voinut luottaa vain omaan taitoonsa hyökkäyksessä vahvaa vihollista vastaan. Hän oli kuitenkin nöyrä ja antoi Jumalan johtaa tekemisiään. Jumalan antoikin ohjeen, jollainen ei olisi koskaan voinut tulla Daavidille mieleenkään. Jumala kulki Daavidin edellä. Samalla tavoin Jumala kulkee meidänkin edellämme. Kun rukoilemme ja kysymme Jumalalta neuvoa, hän johdattaa meitä.

Pointti: Kysy Jumalalta neuvoa.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Refaiminlaakso

Jerusalemin lounaispuolella oleva tasanko, jolla kulki Juudan ja Benjaminin heimojen raja.

Gibeonista Geseriin

Gibeon sijaitsee Benjaminin alueella, n. 12 km Jerusalemista pohjoiseen. Geser taas on rannikkotasangolla, Gibeonista n. 25 km länteen.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkertomus pantomiimina jonkun toimiessa esilukijana. Roolit: filistealaisia, israelilaisia, Daavid, balsamipuita. Paikannimet voi laittaa maahan esim. paperilappuihin kirjoitettuna (Refaiminlaakso, Baal-Perasim, Gibeon, Geser).

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.