Debora

Tietoa ja havainnollistamisvinkki naistuomari Deboraan liittyen.

Luetaan: Tuom. 4:4–16

 

Opetus

Jumala tahtoisi ihmisten elävän rauhassa ja sovussa keskenään. Syntisessä maailmassa sodilta ei kuitenkaan aina ole vältytty. Tuomarien aikaan israelilaiset olivat juuri valloittaneet maan, jonka Jumala oli heille Egyptistä lähtiessä luvannut. Vieraat kansat eivät olleet kokonaan hävinneet maasta, ja israelilaiset joutuivat jatkuvasti heidän ahdistamikseen. Kanaanilaiset, jotka palvoivat Baal-nimistä epäjumalaa, olivat Deboran ja Barakin aikaan mennessä uhanneet ja sortaneet israelilaisia jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Jumala piti omasta kansastaan huolta, vaikka se oli ollut uskoton ja välillä kääntynyt palvelemaan vieraiden kansojen epäjumalia. Muiden kansojen säilyminen maassa, jonka Jumala oli luvannut israelilaisille, olikin heidän uskottomuutensa seurausta. Jos Israelin kansa olisi luottanut joka tilanteessa vain elävään Jumalaan, he olisivat saaneet elää rauhassa omassa maassaan. Aina kun tilanne alkoi olla täysin toivoton, Jumala kuitenkin antoi kansan johtoon tuomarin, jonka kautta hän pelasti kansansa ja puhui tälle. Debora oli yksi näistä tuomareista. Naisena hän oli poikkeus muiden tuomarien joukossa.

Samalla tavoin kuin tuomarien aikaan, edelleenkin Jumala pitää huolta omistaan. Ja edelleenkin synneillä on seuraus. Emme voi syyttää Jumalaa elämämme ongelmista, jotka olemme itse aiheuttaneet. Lopullisesti synnistä ja sen seurauksista päästään eroon vasta taivaassa, jonne jokaisella on mahdollisuus päästä Jeesuksen sovitustyöhön uskomalla.

Pointti: Herra kulkee edellä.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Debora

Lappidotin vaimo, Israelin naisprofeetta. Deboran koti oli Efraimin vuoristossa Raaman ja Beetelin välillä. Hän vaati Baarakia taisteluun Siiseran johtamia kanaanilaisia vastaan, jotka sortivat israelilaisia Jisreelin tasangon tienoilla. Deboraa pidettiin Israelin äitinä.

Efraimin vuoristo

Efraimin vuoristoinen alue sijaisi Jerusalemista pohjoiseen. Myöhemmin nimeä Efraim käytettiin tarkoittamaan Israelia eli pohjoisvaltiota.

Taborinvuori

Taborinvuoren huippu sijaitsee n. 8 km itään Nasaretista Jisreelin tasangon koilliskulmassa. Se seisoo yksinään ympäröivien kumpujen keskellä. Sen laakea huippu kohoaa 588 m:n korkeuteen merenpinnasta, mutta sitä ympäröivien laaksojen pohja on merenpinnan alapuolella.

Barak

Abinoamin poika, jonka Jumala kutsui Deboran välityksellä vapauttamaan Israelia kanaanilaisten sorrosta. Taaborin vuoren luona syntyneessä taistelussa, johon Jumala itse otti osaa, kanaanilaiset kaatuivat viimeiseen mieheen saakka. Voiton kunniaksi sepitettiin kiitoslaulu (Tuom. 5). Uudessa testamentissa Barak mainitaan uskonsankarina (Hepr. 11: 32).

Sisera

Kanaanin kuninkaan Jaabinin sotapäällikkö, joka asui Haroset-Goojimissa. Sieltä käsin hän ankarasti sorti israelilaisia kahdenkymmenen vuoden ajan, kunnes Debora ja Barak voittivat hänen joukkonsa.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Raamatunkohdassa on paljon vaikeita nimiä. Luetaan kertomus uudestaan versiona, josta on poistettu nimiä. Näin tapahtumat korostuvat. Ennen lukemista on syytä kertoa osallistujille edellisen kohdan selitykset niille nimille, jotka kertomukseen on jätetty.

Israelissa oli siihen aikaan tuomarina naisprofeetta Debora. Hänellä oli tapana istua palmun alla Efraimin vuoristossa; sitä palmua kutsuttiin Deboran palmuksi. Israelilaiset tulivat sinne hänen luokseen pyytämään ratkaisua riita-asioihinsa.

Debora kutsui luokseen Barakin ja sanoi hänelle: ”Herra, Israelin Jumala, antaa sinulle tämän käskyn: ’Kokoa kymmenentuhannen miehen sotajoukko ja lähde Taborinvuorelle. Minä johdatan Siseran sotavaunuineen ja joukkoineen Kisoninpurolle ja annan sinun voittaa hänet.’” Barak vastasi Deboralle: ”Minä lähden, jos sinä lähdet kanssani. Mutta ellet lähde, en minäkään lähde.” Silloin Debora sanoi: ”Hyvä on, minä lähden kanssasi, mutta sinä et tästä retkestä saa kunniaa. Herra antaa Siseran naisen käsiin.” Debora lähti sitten Barakin kanssa. Barak sai mukaansa kymmenentuhatta miestä, ja myös Debora lähti taisteluun hänen kanssaan.

Kun Sisera sai tiedon, että Barak oli tullut joukkoineen Taborinvuorelle, hän kutsui koolle omat sotajoukkonsa, raudoitetut sotavaununsa, joita oli yhdeksänsataa, sekä jalkaväkensä, ja lähti Kisoninpurolle. Silloin Debora sanoi Barakille: ”Lähde liikkeelle! Nyt on se päivä, jona Herra antaa Siseran sinun käsiisi. Tiedäthän, että Herra itse kulkee sinun edelläsi!” Barak lähti hyökkäykseen Taborinvuorelta kymmenentuhatta miestä mukanaan. Hänen hyökätessään Herra saattoi Siseran kaikkine sotavaunuineen ja joukkoineen sekasortoon. Siseran oli hypättävä vaunuistaan ja paettava jalan. Barak ajoi takaa vaunujoukkoja ja jalkaväkeä. Siseran koko armeija tuhottiin, eikä siitä jäänyt eloon ainoatakaan miestä.

Kerrotaan tarina nukketeatterina. Nukkeroolit: Debora, Barak, Sisera. Nuket voidaan piirtää pahville ja liimata niihin tikku pidikkeeksi tai käyttää valmiita nukkeja, esim. barbeja tms. ja tehdä niille viittoja kankaanpaloista, kruunu paperista tms. Näiden lisäksi tarvitaan sotaväkeä ja vaunut (voidaan tehdä esim. pahvilaatikosta). Nukketeatteri voidaan esittää esim. pöydän takaa. Joku voi toimia kertojana ja ne, jotka liikuttavat nukkeja, lukevat omat vuorosanansa.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.