Helluntai

Tietoa ja havainnollistamisvinkki helluntain tapahtumiin liittyen.

Luetaan: Ap. t. 2:1–17

 

Opetus

Pyhän Hengen vuodattaminen, eli Pyhän Hengen maan päälle tuleminen, oli vaikuttava kokemus jokaiselle läsnäolijalle. Opetuslapset olivat helluntaina koolla Jerusalemissa, jossain talossa tai itse temppelissä. (Sanonta ”koolla oleminen” tarkoittaa kristillistä jumalanpalvelusta.) Opetuslasten jälkeen Pyhän Hengen vaikutuksen huomasivat myös monista eri maista Jerusalemiin tulleet juutalaiset, jotka eivät kaikki puhuneet hepreaa, vaan olivat omaksuneet asuinalueensa kielen. Tulenlieskat ja kielilläpuhumisen ihme olivat näkyviä merkkejä Jumalan voimasta. Suuri ihme oli myös se, että kalastaja Pietari alkoi pitää pitkää puhetta uskonnollisille juutalaisille. Vasta Pyhä Henki antoi hänelle ja muillekin opetuslapsille voiman viedä evankeliumia lähetyskäskyn mukaan eteenpäin. Pietarin pitkän puheen seurauksena 3000 henkeä uskoi Jeesukseen. (Ap. t. 2: 41)

Pyhä Henki toimii maan päällä nykyäänkin. Pyhä Henki herättää ihmisissä uskoa ja luottamusta Jumalaan. Kun luemme Raamattua, voimme pyytää, että Pyhä Henki opettaisi meitä ymmärtämään lukemaamme. Pyhä Henki rohkaisee ja lohduttaa uskovaa ihmistä. Pyhän Hengen voimasta voi tapahtua myös näkyviä ihmeitä, mutta hänen tärkein työnsä on kuitenkin kutsua ihmisiä Jumalan luokse ja näyttää heille, kuka Jeesus on.

Pointti: Pyhä Henki on Jumala.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Helluntai

Juutalaiset viettivät helluntaita 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Alkujaan helluntai oli viljankorjuun ja ensihedelmien juhla. Jerusalemissa oli helluntaisin paljon väkeä, sillä se oli yksi ns. pyhiinvaellusjuhlista, jolloin muuallakin asuvat juutalaiset tulivat Jerusalemin temppeliin. Kristityille helluntai on seurakunnan syntymäpäivä.

Pyhä Henki

Pyhä Henki on kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona. Uudessa Testamentissa puhutaan Pyhästä Hengestä ensimmäisen kerran Jeesuksen syntymän yhteydessä: Maria tuli raskaaksi Pyhästä Hengestä (Matt. 1: 20). Pyhä Henki laskeutui Jeesuksen päälle, kun Johannes kastoi tämän Jordanilla (Matt. 3: 17). Jeesus lupasi Pyhän Hengen opetuslapsille jo ennen kuolemaansa ja ylösnousemustaan (Joh. 14: 16). Pyhän Hengen lahja annetaan kasteessa (Ap. t. 2: 38). Raamattu on syntynyt Pyhän Hengen johtamana (2. Piet. 1: 21)

Paikannimet

Juutalaisia asui ympäri valtavaa Rooman valtakuntaa ja sen rajojen ulkopuolellakin. Raamatunkohdan mukaan heitä oli tullut Jerusalemiin paitsi lähiseuduilta myös nykyisen Iranin, Irakin ja Turkin alueelta sekä Pohjois-Afrikasta. Vaikka heprea oli juutalaisen jumalanpalveluksen kieli, puhekielenä käytettiin usein oman asuinalueen kieltä.

Kolmas tunti

Päivän tuntien laskeminen aloitettiin auringonnoususta, joka Israelissa tapahtuu aina n. klo 6. Kolmas tunti tarkoittaa siis klo 9.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Postikortti

Raamatunkohta luetaan rauhallisesti ääneen. Kuvitellaan, että ollaan oltu Jerusalemissa helluntaijuhlilla ja nähty ja koettu se, mitä raamatunkohdassa kerrotaan. Jokaiselle osallistujalle (tai osallistujaparille) annetaan lappu, jossa lukee yksi raamatunkohdassa mainittu paikannimi tai alue, josta tulee ko. henkilön/henkilöiden kotipaikkakunta. Lähetetään kotipaikkakunnalle, esim. omalle perheelle tai ystävälle, kortti, jossa kerrotaan päivän tapahtumista. Kortin kuvapuolelle voi piirtää esim. Jerusalemia (malliksi voi ottaa kuvia nykyisestäkin Jerusalemista tai Raamatun tietokirjojen kuvia Jerusalemin temppelistä) tai helluntain alkuperäistä juhlimisen aihetta, vilja- ja hedelmäsatoa. Kortin tekstejä voidaan lukea ääneen tai kortit voidaan ripustaa esim. pyykkipojilla narulle niin, että niitä pääsee katsomaan molemmilta puolilta.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.