Paavalin kirje vankilasta

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Paavalin vankilasta kirjoittamaan kirjeeseen liittyen.

Luetaan: Fil. 1:12–14; 4:4–9

 

Opetus

Paavali kirjoitti kirjeen filippiläisille todennäköisesti ollessaan vankina Roomassa. Apostolien teoissa kerrotut pitkät ja monivaiheiset lähetysmatkat olivat siis jo takana. Paavali oli ollut kristitty jo liki 30 vuotta, ja joutunut koko sen ajan istumaan uskonsa takia useita kertoja vankilassa ja kokemaan hengenvaarallisia tilanteita.

Paavali ei kuitenkaan ollut katkera ja väsynyt, vaan iloinen ja kiitollinen. Ainoastaan ”ristin vihollisten” (eli niiden, jotka eivät uskoneet Kristukseen) kadotukseen joutuminen sai hänet itkemään. Paavali kirjoitti nuoremmille kristityille kokemuksensa pohjalta: Jumalaan voi aina luottaa, eikä hän koskaan hylkää. Jumala antaa rauhan ja ilon, joka ei ole riippuvainen siitä, mitä elämässä tapahtuu. Paavali oli hyvä esimerkki nuoremmille, koska hänen elämänsä ja opetuksensa eivät olleet ristiriidassa.

Paavali vei evankeliumia eteenpäin kaikkialla, myös niissä tilanteissa, jotka tulivat eteen yllättäen ja jotka eivät olleet hänelle mukavia. Nykyäänkin vanhemmat ja kokeneemmat kristityt voivat olla samanlaisia lähetystyöntekijöitä kuin Paavali ja kertoa Jeesuksesta siellä missä toimivat. Kerhojen ja leirien vetäjät, pyhäkoulun opettajat, nuoriso-ohjaajat, vanhemmat tai kummit, gospelmuusikot tai kristityt kirjailijat vievät evankeliumia eteenpäin. Ihminen, joka on saanut itse kokea Jumalan rakkautta ja hyvyyttä, ei voi olla kertomatta siitä muillekin.

Pointti: Jumala voi antaa ilon olosuhteista huolimatta.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Paavali vankilassa

Paavali joutui lähetysmatkoillaan usein vankilaan. Joskus juutalaiset vaativat hänen vangitsemistaan, koska eivät sietäneet sitä, että Paavali puhui Jeesuksesta. Toisinaan roomalaiset laittoivat hänet vankilaan, koska hän ei kunnioittanut heidän epäjumaliaan. Tätä kirjettä kirjoittaessaan Paavali on vankilassa todennäköisesti Roomassa.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Kristitty vankilassa

Nykyäänkin joissain maissa kristittyjä vangitaan uskonsa tähden. Luetaan tosikertomus kiinalaisesta Jenny Chenistä.

”Jenny Chen, 50-vuotias kristitty kiinalainen liikenainen Kanadasta, kävi äskettäin Kiinassa. Hän vieraili joulu- ja uudenvuodenpyhien aikana kahdessa vainotussa kotiseurakunnassa ja joutui matkallaan Kiinan salaisen poliisin pidättämäksi ja kiduttamaksi.

Chen oli netin kautta saanut tietoa Beijingin Shouwang-seurakuntaan ja Shanxin maakunnassa toimivan Linfen-kotiseurakuntaan suunnatuista vakavista vainoista. Hän oli huolissaan synnyinmaansa kristittyjen tilanteesta ja tästä syystä matkusti tyttärensä kanssa Beijingiin ja Shanxiin.

Joulupäivänä Chen näki, miten poliisi- ja panssariajoneuvot saarsivat Linfen-kotiseurakuntaan kuuluva Jindeng-kirkkoa, jotta seurakuntalaiset eivät pääsisi joulukirkkoon. Poliisit sulkivat kirkkoon johtaneet kadut sekä lähistön kauppoja. Siviilipukuiset poliisit seurasivat ja uhkasivat Cheniakin.

Beijingissä Chen tapasi Shouwang-seurakunnan johtavan pastorin Jin Tianmingin, joka oli ollut kotiarestissa edellisen vuoden huhtikuusta asti. Uudenvuodenpäivänä Chen ja hänen tyttärensä yrittivät osallistua Shouwangin ulkoilmajumalanpalvelukseen. Molempina ajankohtina salainen poliisi seurasi heitä.

Tietoisena tästä koko ajan tiukentuvasta valvonnasta Chen lähetti tyttärensä Yhdysvaltoihin 10. tammikuuta. Itse hän palasi kotikaupunkiinsa Tianjiniin. Tammikuun 14. päivän iltana kaksi siviilipukuista turvallisuuspoliisia, jotka kieltäytyivät esittämästä henkilötodistuksiaan, veivät hänet väkivalloin mukanaan tuntemattomaan paikkaan. Melkein kahden kokonaisen päivän aikana häntä kuulusteltiin, uhattiin ja pahoinpideltiin, eikä hänelle annettu ruokaa eikä juomaa. Lähes sokkitilassa hänet vietiin lopulta poliisisairaalaan. Sieltä hän onnistui pakenemaan ja pääsi lopulta 17. tammikuuta lentämään Los Angelesiin, Yhdysvaltoihin.”

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.