Punaisen meren ylitys

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Israelin kansan Punaisen meren ylitykseen liittyen.

Luetaan: 2. Moos. 14:15–29

 

Opetus

Mooses lähti johtamaan valtavaa israelilaisten joukkoa kohti luvattua maata. Hänen oma viisautensa ja voimansa eivät olisi riittäneet tehtävään, mutta Jumala antoi hänelle tarkkoja ohjeita ja teki kansan edessä myös ihmeitä. Yksi suurimpia erämaavaelluksen aikana tapahtuneista ihmeistä oli juuri tämä, aivan vaelluksen alussa tapahtunut Kaislameren ylitys.

Jumala ei johdattanut kansaansa Egyptistä Israeliin lyhintä reittiä Välimeren rantaa myötäillen, koska sen varrella asui vihollisia, joiden kanssa olisi heti jouduttu taisteluun. Pidempi reitti kulki autiomaan kautta. Sille reitille osui Kaislameri, jonka edessä kansa nyt oli pattitilanteessa egyptiläisten lähestyessä takaapäin. Jumalalle mikään ei kuitenkaan ole mahdotonta, ja sen saivat nyt nähdä sekä israelilaiset että egyptiläiset.

Vaikka israelilaiset eivät sitä vielä tienneetkään, edessä oli jopa neljäkymmentä vuotta kestävä vaellus. Jumala halusi opettaa heille jotain tärkeää heti tämän pitkän matkan alussa. Ensinnäkin hänelle ei mikään ole mahdotonta ja luonnonvoimatkin ovat hänen valtansa alla. Mooses oppi, että Jumalan antamia käskyjä ja ohjeita tulee noudattaa, niin kummallisilta kuin ne joskus kuulostivatkin. Hän oppi myös ottamaan paikkansa kansan johdossa. Israelilaiset oppivat luottamaan sekä Jumalaan että Moosekseen johtajanaan – vaikka tämä luottamus aina silloin tällöin matkan varrella horjuikin. Uudessa testamentissa Paavali vertaakin Israelin kansan erämaavaellusta kristityn elämään: kristitty vaeltaa Jumalan johtamana kohti päämäärää, taivaan kotia.

Mekin opimme luottamaan Jumalaan paremmin silloin, kun omat konstimme selvitä ovat kadonneet. Sellaisina hetkinä osaamme myös kysyä neuvoa ja etsiä apua viisaammilta. Vaikka vaikeat tilanteet eivät tunnu mukavilta, niihin kätkeytyy aina mahdollisuus oppia jotain uutta Jumalan suuruudesta.

Pointti: Jumala avaa tien.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Israelilaisten lähtö Egyptistä

Mooses oli neuvotellut faraon kanssa israelilaisten paluusta omaan maahansa, mutta kerta toisensa jälkeen farao oli estänyt heitä lähtemästä. Tämän seurauksena Jumala antoi Egyptin kärsiä vitsauksista. Niistä kymmenes ja viimeinen oli esikoisten kuolema. Jumala oli antanut israelilaisille ohjeen viettää pääsiäistä ja sivellä teurastetun pääsiäiskaritsan verta ovenpieliinsä, mikä säästi heidän esikoisensa. Tämä viimeinen vitsaus oli faraolle niin raskas, että hän vihdoin päästi israelilaiset lähtemään. Kun israelilaisten valtava joukko oli päässyt Mooseksen johdolla jo jonkin matkan päähän Egyptistä, farao kuitenkin katui päätöstään ja lähetti suuren sotajoukon israelilaisten perään. Israelilaiset pelästyivät ja alkoivat moittia Moosesta siitä, että tämä oli vienyt heidät pois Egyptistä.

Kaislameri

on ilmeisesti Egyptistä itään sijaitseva Punaisen meren lahti, joka Mooseksen aikaan ulottui pidemmälle sisämaahan kuin nykyään.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Egyptin prinssi -elokuva

Katsotaan loppu elokuvasta Egyptin prinssi (Dreamworks, 1998), koko elokuvan kesto 99 min., K7.

Tyhjä tuoli

Joku osallistujista istuu muiden edessä olevalle tuolille, ottaa hänelle annetun roolin ja vastaa muiden esittämiin haastattelukysymyksiin raamatunkohdan tapahtumien mukaan. Tuolilla istujaa vaihdetaan roolien vaihtuessa. Rooleja: farao, faraon sotilas, israelilainen, Mooses, kala Kaislameressä.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.