Syntien tunnustaminen ja Jumalan rakkaus

Tietoa ja havainnollistamisvinkki syntien tunnustamiseen liittyen.

Luetaan: 1. Joh. 1:8–10; Room. 8:31b–35, 38–39

 

Opetus

Oletko joskus tehnyt jotain, mikä on väärin? Jos olet yhdenkin kerran vaikka vain ajatellut jotain ikävää toisesta ihmisestä, olet syntinen. Kaikki ihmiset ovat syntisiä, se kerrotaan jo Raamatussa. Näin on aina ollut ja tulee aina olemaan. Tämän takia Jumala lähetti poikansa Jeesuksen maailmaan sovittamaan ihmisten synnit ristillä, jotta ihminen voisi elää hänen yhteydessään.

Jeesus ei vain kuollut, vaan myös nousi kuolleista ja rukoilee meidän puolestamme taivaassa. Hänen tehtävänsä ei siis loppunut taivaaseenastumiseen. Jumalan rakkaus syntistä ihmistä kohtaan on täydellistä eikä se lakkaa koskaan. Tunnemmepa tai teemmepä mitä hyvänsä, Jumala ei meitä hylkää. Sen sijaan voimme itse hylätä Jumalan kieltäytymällä syntiemme tunnustamisesta. Jos emme tunnusta Jumalan edessä, että olemme tehneet väärin, emme pidä Jeesuksen sovitustyötä minkään arvoisena. Ja Jeesuksen sovitustyöhön luottaminen on juuri se, jonka perusteella pelastumme ja saamme kaikki synnit anteeksi.

Pointti: Jeesus sovitti syntimme ja rukoilee puolestamme.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Taustaa

Raamatunkohdat ovat kahden eri apostolin, Johanneksen ja Paavalin kirjoittamat. Ihminen lankesi syntiin jo paratiisissa ja joutui sen tähden sieltä pois. Mutta jo paratiisissa, ja jatkuvasti läpi Vanhan testamentin kerrotaan, kuinka Jumala lupasi lähettää ihmiskunnalle pelastajan, Jeesuksen, joka kuolemallaan sovittaisi ihmisten synnit.

Vanhurskas

Vain Jumala on vanhurskas, eli täysin oikeamielinen. Ihminen voi tulla vanhurskaaksi eli Jumalalle kelpaavaksi vain Jeesuksen pelastustyöhön uskomisen kautta.

Kadotus

Ikuinen ero Jumalasta, jonne ihminen tuomitaan viimeisellä tuomiolla, jos hän ei ole turvautunut Jeesuksen sovitustyöhön. Kadotuksesta käytetään Raamatussa myös nimeä helvetti tai pimeys.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Syntien tunnustaminen

Ohjaaja määrittelee aluksi, mitä synti tarkoittaa: pahaa ja väärää tekoa tai ajatusta Jumalaa tai toista ihmistä kohtaan. 5-10 hengen ryhmissä kaikki paitsi yksi kirjoittaa pienelle lapulle jonkin synnin muodossa: ”Olen… sanonut/tehnyt/jne.”. Laput piilotetaan yhdessä sovittuun tilaan. Se ryhmäläinen, joka ei kirjoittanut lappua, etsii muiden laput. Löydettyään kaikki laput hän jakaa ne ryhmäläisille (ei välttämättä kullekin omaa) ja synnit luetaan ääneen. Laput etsinyt lukee lopuksi jakeen 1. Joh. 1:9.

Kaikki kirjoittavat lapuille oikeita, henkilökohtaisia syntejä. Laput taitellaan ja ne viedään esim. alttarille, josta ohjaaja kerää ne pois kenenkään niitä näkemättä tai ne heitetään esim. takkaan tai nuotioon palamaan. Samalla luetaan Raamatusta 1. Joh. 1:8.

Kummassakin vaihtoehdossa voi ottaa näkyville ristin, vaikka piirretynkin, jotta ristin merkitys syntien anteeksisaamisessa tulee selkeästi esiin.

Jumalan rakkaus

Kirjoitetaan Room. 8: 35,38,39 jakeiden sanoja (tuska, ahdistus, vaino, nälkä…) lapuille ja laitetaan laput maahan suoralle reitille (esim. huoneen päästä päähän). Yhden osallistujan silmät sidotaan ja hän lähtee kävelemään reittiä. Muiden (suullisella) avulla hän pyrki astumaan lappujen yli koskematta niihin. Radan päässä joku on häntä vastassa, halaa ja ottaa huivin pois.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.