Daavidin sotavoitto

Isän IdeaVT6 – Kuningas Daavid – Daavidin sotavoitto

1. Raamatunkohta

1. Aik. 14: 8–17

Pointti: Kysy Jumalalta neuvoa.

2. Ydinopetus

Monissa elämäntilanteissa haluaisimme saada selkeitä vastauksia asioihin, joista olemme epävarmoja. Kannattaisiko aikaa vievää harrastusta jatkaa vai lopettaa se? Alkaisiko seurustella vai pitäisikö vielä odottaa ja olla vain kavereita? Mitä valinnaisaineita kannattaisi ottaa? Hankkisiko uuden kännykän vai säästäisikö rahoja johonkin muuhun? Mitä vanhemmaksi tulee, sitä suurempia asioita joutuu pohtimaan. Silloin usein toivoisi, että joku kertoisi, mikä opiskelupaikka, työpaikka, aviopuoliso tai asuinpaikka olisi se paras ja oikea.

Daavid kysyi Jumalalta neuvoa sotatilanteessa. Hän sai selkeät ohjeet, mitä tulee tehdä. Aina Jumala ei vastaa näin selkeästi, ei Raamatun aikana eikä nykyäänkään. Useimmiten hän vastaa niin, että huomaamme ajattelevamme tai tekevämme jotain asiaa enemmän kuin ennen tai kiinnostumme jostain aivan uudesta – tai sitten unohdamme huomaamattamme jonkin aiemmin paljon mielessä olleen asian. Jumala voi siis vastata vaikuttamalla tahtoomme ja tekemiseemme, vaikka emme kuulekaan selkeitä sanoja ja ohjeita. Joihinkin asioihin taas on Raamatussa selkeät ohjeet, joita pitää noudattaa. Jumalan tahto ja neuvot eivät koskaan ole ristiriidassa Raamatun sanan kanssa.

Tärkeintä ei olekaan lopulta se, että odotamme selkeitä vastauksia, vaan se, että kysymme apua Jumalalta – myös silloin, kun teemme jotain sellaista, jossa uskomme olevamme hyviä. Daavid oli hyvä soturi ja olisi voinut luottaa vain omaan taitoonsa hyökkäyksessä vahvaa vihollista vastaan. Hän oli kuitenkin nöyrä ja antoi Jumalan johtaa tekemisiään. Jumalan antoikin ohjeen, jollainen ei olisi koskaan voinut tulla Daavidille mieleenkään. Jumala kulki Daavidin edellä. Samalla tavoin Jumala kulkee meidänkin edellämme. Kun rukoilemme ja kysymme Jumalalta neuvoa, hän johdattaa meitä.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Refaiminlaakso

Jerusalemin lounaispuolella oleva tasanko, jolla kulki Juudan ja Benjaminin heimojen raja.

Gibeonista Geseriin

Gibeon sijaitsee Benjaminin alueella, n. 12 km Jerusalemista pohjoiseen. Geser taas on rannikkotasangolla, Gibeonista n. 25 km länteen.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkertomus pantomiimina jonkun toimiessa esilukijana. Roolit: filistealaisia, israelilaisia, Daavid, balsamipuita. Paikannimet voi laittaa maahan esim. paperilappuihin kirjoitettuna (Refaiminlaakso, Baal-Perasim, Gibeon, Geser).

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Taisteluohjeet

Muodostetaan kaksi joukkuetta. Kummallakin joukkueella on yksi neuvonantaja, muut ovat taistelijoita. Taistelijoiden silmät suljetaan ja he asettuvat joukkueittain toisiaan vastaan. Joukkueiden väliin merkitään raja. Kummankin joukkueen puolelle maahan laitetaan yhtä paljon paperitolloja, esim. sanomalehdestä rutistettuja. Neuvonantajat asettuvat kumpikin oman joukkueensa viereen. Kummankin joukkueen taistelijoiden on määrä löytää lattialta paperitollo (yksi kerrallaan) ja yrittää heittää se vastapuolelle niin, että se osuu johonkin vastustajaan. Neuvonantajat ovat ainoita, jotka saavat puhua ja antaa ohjeita siitä, mistä paperitolloja löytyy ja mihin päin kannattaa heittää. Jokainen osuman saanut putoaa pois pelistä, samoin se, joka menee vastustajien puolelle (= rajan yli). Viimeksi mainittua yrittää neuvonantaja ohjeillaan estää. On hyvä, jos neuvonantaja muistaa oman joukkueensa jäsenten nimet antaakseen ohjeita tarkasti.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Millaisia asioita ihmiset pelkäävät sotatilanteessa?
  • Miksi Daavid kysyi Jumalalta neuvoa, vaikka hän oli taitava soturi ja oli johtanut sotajoukkoja jo useasti?
  • Miksi Daavidin kannatti kysyä neuvoa toisellakin kerralla, vaikka tilanne oli samanlainen kuin filistealaisten hyökätessä ensimmäisen kerran?
  • Milloin olet itse kaivannut selkeää vastausta johonkin kysymykseen?
  • Keneltä yleensä kysyt neuvoja?
  • Oletko koskaan kysynyt Jumalalta neuvoa johonkin asiaan?
  • Miksi Jumalalta kannattaa kysyä neuvoa?
  • Millä eri tavoin Jumala voi vastata ihmiselle?

7. Rukous

Rakas Taivaan Isä, kiitos siitä, että sinä kuljet edellämme ja johdatat meitä. Opeta meitä turvautumaan sinuun kaikissa elämämme kysymyksissä ja ongelmissa. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen