Daavidista tulee koko kansan kuningas

Isän IdeaVT6 – Kuningas Daavid – Daavidista tulee koko kansan kuningas

1. Raamatunkohta

2. Sam. 5: 1–5; 7: 18–24

Pointti: Jumala tekee suuria tekoja palvelijoilleen.

2. Ydinopetus

Daavid tuli kuninkaaksi monien mutkien kautta. Kuninkuushan on yleensä suvussa periytyvää, mutta Jumala valitsi Daavidin kuninkaaksi toisella perusteella. Daavid ei ollut kuninkaallista sukua, mutta hänen sydämensä oli Jumalalle mieleen. Daavid voideltiin kuninkaaksi jopa kolme kertaa: ensimmäisen kerran jo ennen taistelua Goljatin kanssa hänen ollessaan vielä nuori paimenpoika ja Saulin toimiessa vielä kuninkaana, toisen kerran vain Juudan heimojen (eli etelävaltion) kuninkaaksi, ja nyt seitsemän ja puoli vuotta myöhemmin lopulta koko Israelin kuninkaaksi.

Vaikka Daavid oli voideltu kuninkaaksi vielä Saulin hallitessa maata, hän ei pyrkinyt valtaan, vaan otti kuninkuuden vastaan vasta sitten, kun kansa pyysi hänet siihen tehtävään. Saul yritti monesti tappaa Daavidin, koska oli niin kateellinen tämän taidoille, mutta Daavid ei suostunut kostamaan Saulille edes tilaisuuden tullen. Daavidin sydämen nöyryys näkyy myös tämän raamatunkohdan rukouksesta. Hän ei kuvittele saaneensa kuninkuutta omien taitojensa ja hyvyytensä perusteella, vaan Jumalan lahjana. Lisäksi Daavid ymmärtää, että tässä kuninkuudessa on jotain aivan erityistä: Jumala oli luvannut Daavidin suvulle ikuisen kuninkuuden. Tämän ennusti profeetta Natan, joka sanoi Daavidille Jumalan sanat: ”Sukusi ja kuninkuutesi pysyvät edessäni ikuisesti lujina, ja valtaistuimesi on kestävä ikuisesti.” (2. Sam. 7: 16)

Daavidin jälkeläiset olivatkin kuninkaina muutaman sadan vuoden ajan, kunnes Israelin kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen ja kuninkuus katkesi. Jumala ei kuitenkaan unohtanut lupaustaan: Jeesus, joka syntyi Daavidin sukuun, korotettiin ikuiseksi kuninkaaksi, kun hän nousi kuolleista. Jeesus, Daavidin poika, hallitsee kuninkaana Jumalan valtakunnassa jo nyt. Näkyväksi hänen kuninkuutensa tulee sitten, kun tämä maailmanaika on päättynyt ja Jeesukseen uskovat pääsevät Jumalan luokse taivaaseen.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Hebron

Vanha kaupunki Juudan vuoristossa. Hebron oli Daavidin hallituskaupunki sinä aikana, jolloin hän hallitsi yksinomaan Juudaa eli etelävaltiota.

Juuda ja Israel

Juudaksi kutsuttiin Israelin etelävaltakuntaa, nimi tulee Juudan heimosta. Jerusalem sijaitsi Juudan alueella. Israeliksi kutsuttiin pohjoisvaltakuntaa. Daavidin aikana nämä kaksi yhdistyivät, kun Daavid ensin Juudan aluetta hallittuaan kutsuttiin myös Israelin alueen heimojen kuninkaaksi. Koko yhdistynyttä maata kutsuttiin Israeliksi, joka on myös nykyisen juutalaisvaltion nimi.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Odottaminen

Mietitään, millaisia asioita itse kullekin on joskus luvattu, mutta joita on joutunut odottamaan. Onko odotus palkittu? Vai tapahtuiko jotain muuta kuin mitä olisi odottanut? Oliko se, mitä lopulta tapahtui, parempaa vai huonompaa kuin se, mitä odotti? Ohjaaja voi kertoa myös omista kokemuksistaan.

Jumalan lupaukset

Mietitään Jumalan ja ihmisten lupausten eroja. Miksi Jumala pitää aina lupauksensa?

Luetaan muutama Jumalan antama lupaus Raamatusta, esim. Jes. 41: 10, 1. Piet. 5: 7, Ps. 42: 6, Jaak. 4: 8, Matt. 11: 28–29, Ps. 37: 18, 19, Room. 8: 38, 39. Jokainen kirjoittaa kirjeen, jossa on nuo Jumalan lupaukset (tai jokin niistä) omin sanoin ilmaistuna. Kirjeet laitetaan kuoreen ja kuoret laatikkoon, jossa lukee ”Postia Jumalalta”. Jokainen saa ottaa yhden kuoren laatikosta ja lukea kirjeen. Lopuksi voidaan rukoilla yhdessä ja kiittää Jumalaa hänen lupauksistaan.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Kruunajaiset

Suunnitellaan ja järjestetään kuninkaan kruunajaisjuhlat. Valmistetaan tai laitetaan tarjolle jotain pientä syötävää, askarrellaan kruunu ja mietitään musiikki-, tanssi- yms. esityksiä. Valitaan yksi osallistuja kuninkaaksi esim. arvalla. Juhlien yhteydessä voidaan lukea Ps. 21: 1-8.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Mitä eroa on siinä, valitseeko itselleen jonkin tehtävän vai kutsutaanko siihen?
  • Onko sinut joskus kutsuttu johonkin tehtävään?
  • Profeetta Samuel oli voidellut Daavidin kuninkaaksi noin 20 vuotta ennen kuin hänestä todella tuli koko Israelin kuningas. Tällä välillä Daavid oli joutunut piileskelemään luolissa kateellista kuningas Saulia ja joutunut monesti hengenvaaraan. Daavid oli nyt ollut Juudan kuninkaana seitsemän ja puoli vuotta ja joutunut sotimaan Saulin suvun hallitsemaa Israelia vastaan. Miltä Daavidista mahtoi tuntua nyt, kun kauan sitten Jumalalta saatu lupaus toteutui?
  • Mitä Daavid oli ehkä oppinut odottaessaan Jumalan lupauksen täyttymistä ja kuninkuuden toteutumista?
  • Miksi ei ole aina hyvä saavuttaa päämäärää heti, vaan joutua odottamaan?
  • Millainen ihminen Daavid tämän raamatunkohdan perusteella mielestäsi on?
  • Kenelle Daavid antaa kunnian kuninkuudestaan?

7. Rukous

Rakas Taivaan Isä, kiitos kaikesta hyvästä, jota olet meille antanut. Anna meille kärsivällisyyttä ja uskoa sinuun. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen