Damaskoksen tiellä

Isän IdeaUT6 – Paavali – Damaskoksen tiellä

1. Raamatunkohta

Ap. t. 9: 1–22

Pointti: Jeesuksen kohtaaminen muuttaa kaiken.

2. Ydinopetus

Saulin, eli Paavalin, elämänmuutos oli täydellinen. Kristinusko, jonka vastustamiseen hän oli uhrannut elämänsä, muuttui asiaksi, jonka edestä hän oli valmis antamaan vaikka henkensä. Kun Paavali kohtasi Jeesuksen, hän joutui todella nöyrtymään ja antautumaan muiden talutettavaksi sokeutumisen tähden. Jeesuksen kysymys ”Miksi vainoat minua?” oli suora, eikä siihen liittynyt mitään syytöstä. Sen sijaan Jeesus lupasi antaa Paavalille tehtävän.

Ananiaksen tehtävä ei ollut helppo, ja sekin vaati nöyrtymistä ja Jumalaan luottamista. Normaalisti kristitty olisi saanut pelätä joutuvansa vangituksi Paavalin nähdessään, mutta Ananias uskoi Jumalan sanaan ja luotti siihen, että Paavalistakin oli tullut Jeesuksen seuraaja, vaikka ei ollut vielä saanut tästä todistusta Paavalilta itseltään.

Paavali alkoi heti kertoa Jeesuksesta omalle kansalleen, juutalaisille. Hänen Vanhan testamentin tuntemuksensa, jonka perusteella hän aiemmin oli vainonnut kristittyjä, muuttuikin nyt suureksi voimavaraksi, jonka pohjalta hän pystyi perustelemaan, että Jeesus oli ollut juuri se profeettojen lupaama Messias. Myöhemmin Paavali julisti evankeliumia myös pakanoille (=ei-juutalaisille) ympäri Rooman valtakuntaa ja perusti monia seurakuntia.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Damaskos

Damaskos on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja, joka sijaitsee nykyisessä Syyriassa. Raamatun aikaan se sijaitsi tärkeiden karavaanireittien risteyksessä. Ajanlaskun alun Damaskoksessa asui huomattavan paljon juutalaisia. Suorakatu on edelleenkin Damaskoksen vanhan kaupungin pääkatu.

Kristus

Sana Kristus on kreikkaa ja tarkoittaa voideltua. Samaa tarkoittaa heprean sana Messias. Raamatun aikaan kuninkaat voideltiin tehtäväänsä, eli Kristus (ja Messias) merkitsee kuningasta.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Henkilöt: ylipappi, Saul, matkatovereita, Jeesus, Ananias, Damaskoksen juutalaisia. Tarvikkeita: paperikääröjä (=kirjeitä), Jeesukselle valkoinen vaate, taskulamppu tms. kirkas valo, liina Saulin silmille, ruokaa.

Aluksi sovitaan yhdessä roolit ja näyttämön kartta: missä sijaitsee Jerusalem ja missä Damaskos. Paavali kohtasi Jeesuksen lähempänä Damaskosta kuin Jerusalemia (näiden välimatka oli reilu 200 km).

Näytelmä voidaan toteuttaa joko pantomiimina jonkun lukiessa kertomuksen Raamatusta tai niin, että näyttelijät itse sanovat vuorosanat. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa raamatunkohdan tapahtumat kannattaa kerrata aluksi. Jeesus voi pitää Raamattua kädessään, jotta hänen sanansa tulevat sanotuiksi juuri niin kuin ne on Raamattuun kerrottu.Huom! Kaste oli tuohon aikaan aina upotuskaste, eli näytelmässä voidaan kuvitteellisesti viedä Paavali rantaan ja käyttää hänet veden alla.

Jos osallistujia on enemmän kuin rooleihin mahtuu, loput voivat olla reporttereita (heille varataan kyniä ja paperia). Näytelmän jälkeen he voivat haastatella näytelmän henkilöitä, ei kuitenkaan Jeesusta. Haastattelu voidaan tehdä esim. lehdistötilaisuuden tapaan, jolloin näytelmän henkilöt asettuvat istumaan vierekkäin kohti haastattelijoita nimilaput edessään ja heiltä voi vuorollaan kysellä kysymyksiä. (Huom! Jeesus ei ole tässäkään haastateltavana, vaan hän voi siirtyä pois roolistaan haastattelijaksi.)

Haastattelujen pohjalta voidaan tehdä esim. iltapäivälehden kansi tai radio- / televisiouutinen tapahtuneesta.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Sokean taluttaminen

Leikin tarkoituksena on taluttaa henkilö, jonka silmät on sidottu, turvallisesti määränpäähän. Yhden osallistujan silmät sidotaan, jonka jälkeen muut rakentavat sovitun mittaisen reitin. ”Sokeaa” talutetaan molemmista käsistä kiinni pitäen ja suullisesti neuvoen reitin läpi.

Vaihtoehtoisesti voidaan ”sokeaa” ohjata vain suullisesti pitkin reittiä, jolla ei ole yhtä suuria esteitä kuin edellisessä.

Sarjakuva

Tehdään raamatunkertomuksesta sarjakuva. Ryhmille annetaan yksi paperi, joka on yksi sarjakuvan ruutu. Koko sarjakuvaan tulee neljä ruutua. Ruutujen aiheet: 1. Saul ylipappien luona Jerusalemissa 2. Saul kohtaa Jeesuksen Damaskoksen tiellä 3. Ananias tulee Saulin luokse 4. Saul kertoo Jeesuksesta muille juutalaisille.

Laitetaan valmis sarjakuva esille. Jos ryhmiä on useampia ja sarjakuvia tehdään siis useampi kuin yksi, kannattaa jo etukäteen määrätä, minkä ryhmien kuvat kuuluvat yhteen sarjakuvaan.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Miksi Paavali vainosi kristittyjä?
  • Oletko kuullut nykyaikana ihmisistä/ihmisestä, joka haluaisi tehdä jollekin kansalle tai ihmisryhmälle pahaa?
  • Miten toisten vihaaminen ja vainoaminen vaikuttavat vainoojaan itseensä?
  • Mikä sai Paavalin mielen muuttumaan?
  • Mitähän Paavali ajatteli, kun Jeesus sanoi, että Paavali joutuisi kärsimään paljon Jeesuksen tähden?
  • Miltä Ananiaksesta tuntui, kun hän sai Jumalalta kehotuksen mennä Paavalin luokse?
  • Miksi oli tärkeää, että Ananias totteli Jumalaa? Mikä merkitys sillä oli Paavalille?
  • Oletko itse tavannut ihmistä, jonka elämä on muuttunut täysin?

7. Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä että sinä voit muuttaa myös sellaisten ihmisten elämän, jotka ovat sinua vastaan. Kiitos, että rakastat meitä kaikkia. Opeta meitä kuulemaan sinun äänesi. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen