Idän tietäjät

Isän IdeaUT1 – Jeesus syntyy – Idän tietäjät

1. Raamatunkohta

Matt. 2: 1–15

Pointti: Jeesus syntyi profeettojen ennustuksen mukaan.

2. Ydinopetus

Idän tietäjät kuvataan usein kuninkaiksi ja yleensä heitä ajatellaan olevan kolme. Nämä asiat on päätelty heidän lahjoistaan – ne ovat kuninkaallista tasoa arvokkuudessaan ja niitä mainitaan olleen kolme erilaista. Tietäjät ovat voineet olla myös astrologeja; esim. Kaksoisvirranmaassa (nykyisessä Iranissa ja Irakissa) tähtitiede oli korkeatasoista. Poikkeuksellisen erikoinen tähtitaivaan ilmiö tulkittiin valtiollista mullistusta tarkoittavaksi tai ennakoivaksi. Tähti oli näkyvissä jonkin aikaa, joten tietäjillä oli aikaa valmistautua matkaan ja tulla Betlehemiin asti. Tietäjien matka oli todennäköisesti yli 1000 km pitkä.

Miksi tietäjät menivät ensin Jerusalemiin? He toki odottivat kuninkaan syntyneen loistavassa pääkaupungissa eikä pienessä sivukylässä. Jeesuksen syntymä ja kuninkuus olivat kuitenkin toisenlaisia kuin tämän maailman kuninkaitten. Hän syntyi niin kuin profeetat olivat ennustaneet. Jo syntymässään Jeesus toteutti Vanhan testamentin ennustuksia. Hän syntyi ihmiskunnan pelastajaksi, ei maalliseksi hallitsijaksi.

Vaikka idän tietäjät löysivät aivan toisenlaisen kuninkaan kuin mitä olivat ehkä ennalta kuvitelleet, he eivät silti jättäneet lahjojaan antamatta ja osoittamatta kunnioitustaan. He luottivat siihen, mitä tähti heille ilmaisi ja mitä messiasennustuksissa oli sanottu.

Meidänkään ei tarvitse perustaa uskoamme siihen, mitä mieltä itse olemme Jeesuksesta tai miltä hän meistä näyttää tai tuntuu. Voimme luottaa Raamatun sanaan ja siihen, mitä se kertoo Jeesuksesta.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Tietäjät

Idän tietäjien kotimaasta ei ole varmaa tietoa. Joka tapauksessa he olivat kotoisin Israelin itäpuolelta, seudulta, josta sai kultaa, mirhaa ja suitsukkeita. Niiden hankkimisesta voimme myös päätellä heidän olleen rikkaita. Sana ”tietäjä” (kr. ”maagi”) voi tarkoittaa myös pappia tai astrologia. Tähtitiede oli arvostettua ja erittäin kehittynyttä Israelin itäpuolisilla alueilla, esim. Kaksoisvirranmaassa. Tietäjät tunsivat paitsi tähtien kertomia merkkejä myös messiasennustuksia.

Egypti

Egypti oli Israelin naapurimaa. Jeesuksen aikaan se oli Rooman maakunta, jossa oli eri kuningas kuin Marian ja Joosefin kotimaakunnassa Juudeassa. Tämän vuoksi perhe oli siellä turvassa, vaikkakin pakolaisena.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Lahja Jeesukselle

Tehdään Jeesuksen seimi esim. pahvilaatikosta ja lakanaan kääritystä vauvanukesta tai piirretään seimi taululle tai isolle paperille. Sen jälkeen mietitään yksin / pareittain / ryhmissä, millaiset tavarat (tai asiat) ovat itse kullekin arvokkaita nykyään. Kirjoitetaan niitä esim. lapulle, joka kääritään lopuksi rullalle, jonka ympäri kääritään lahjanaru rusetiksi. ”Lahjat ”viedään hiljaisuuden vallitessa tai taustamusiikin soidessa yksitellen seimen juurelle ja samalla kumarretaan Jeesus-vauvalle.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Tähti

Askarrellaan yhdessä suuri tähti esim. vaaleasta kierrätyspaperista ja erilaisista vaaleasävyisistä luonnonmateriaaleista liimaamalla niitä taustapaperiin tai -pahviin. Yhdessä tekeminen on tärkeämpää kuin lopputuloksen taiteellisuus. Tähti voidaan laittaa johonkin yhteiseen tilaan (esim. joulun ajaksi) muistuttamaan Jeesuksen syntymästä.

Tietäjien reitti

Toimitaan pareittain. Parit asettuvat n. 10 metrin päähän toisistaan. Toinen pareista lähtee kulkemaan suoraan toista kohti tarkkaillen ympäristöään. Parinsa luokse päästyään hän saa tältä ohjeet takaisinpaluuseen, joka tapahtuu niin, että hänen silmänsä suljetaan ja toinen antaa hänelle kulkuohjeita suullisesti. Tässä on hyötyä äskeisestä tarkkailusta: jos pari esim. käskee väistää oikealla olevaa kiveä tai kulkea pöydän ali, on kulkijalla suunnilleen muistissa, minkä kokoisia ja korkuisia ne olivat. Pari johdatetaan lopulta lähtöpisteeseen ja vaihdetaan tehtäviä (eli kumpikin saa olla vuorollaan sokkona).

Caspar, Melchior ja Balthasar– sanaleikki

Länsimaissa vakiintui 700- luvulla käsitys, että tietäjien nimet olisivat olleet Caspar, Melchior ja Balthasar. Ohjaaja keksii jokaiselle nimelle liikkeen (esim. maahan makaamaan, yhdellä jalalla hyppy, kädet ylös, tms.). Ohjaaja lausuu nimiä nopeaan tahtiin, ja osallistujien on aina nimen kohdalla tehtävä sovittu liike. Väärän liikkeen tekijät putoavat pois. Lopulta tarkkaavaisin ja kestävin (jos liikkeet ovat hyvin fyysisiä) jää jäljelle ja voittaa.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Mikä sai idän tietäjät lähtemään pitkälle matkalle?
  • Millaisen asian eteen sinä näkisit paljon vaivaa (ja sijoittaisit siihen paljon rahaa)?
  • Mitä mielestäsi kertoo Jumalasta se, että hän johdatti vieraan kansan miehiä kumartamaan hänen poikaansa?
  • Miksi Herodes olisi halunnut, että tietäjät palaavat Jerusalemin kautta takaisin?
  • Miksi oli tärkeää, että he eivät tehneet niin?
  • Mitkä kaksi Vanhan testamentin ennustusta toteutuivat tässä raamatunkohdassa?
  • Millä mielellä luulet tietäjien lähteneen takaisin kotimaahansa? Mitä he ehkä kertoivat perheelleen?
  • Tunnetko sinä pakolaisia? Miksi Jeesus joutui pakolaiseksi heti elämänsä alussa?
  • Mikä tässä raamatunkohdassa osoittaa sen, että Jeesus oli Jumalan poika?

7. Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että synnyit kuninkaaksemme. Opeta meitä kunnioittamaan sinua ja kuuntelemaan Jumalan ääntä. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen