Jeesuksen paluu

1. Raamatunkohta

Matt. 25: 1–13

Pointti: Jeesus palaa hakemaan omiaan.

2. Ydinopetus

(Jeesus kertoo paluuseensa liittyvistä tapahtumista myös Mark. 13: 24–32)

Jeesus lupasi opetuslapsilleen, että hän tulee vielä kerran takaisin. Maailma, jossa elämme, tulee muuttumaan silloin. Toiset pääsevät Jeesuksen kanssa taivaaseen, toiset joutuvat kadotukseen. Tästä asiasta Jeesus kertoo myös vertauksessaan tyhmistä ja viisaista morsiusneidoista.

Jeesuksen paluu ja siihen liittyvät tapahtumat voivat tuntua pelottaviltakin. Mutta sillä, joka uskoo Jeesukseen, ei ole mitään pelättävää. Uskovia odottaa suuri, iloinen juhla ja ikuinen elämä Jumalan kanssa, missä ei ole mitään ikävää eikä huolta. Niin kuin vertauksen öljy, ihmisen uskokin on henkilökohtaista, eli sitä ei voi luovuttaa tai lainata toiselle. Sen sijaan omasta uskostaan voi kertoa, jotta toisetkin uskoisivat ja saisivat ”öljyä lamppuihinsa”.

Jeesus sanoi kerran, että hän on elämän valo. Häneen uskovien ihmisten lampuissa palaa aina tuli, tuntui miltä tuntui. Ihmisen pelastus ja taivaaseen pääseminen riippuu yksin Jeesuksesta ja Jumalan antamasta uskon lahjasta. Usko syntyy, kasvaa ja kestää, kun rukoilemme, luemme Raamattua ja opettelemme tuntemaan Jumalaa myös yhdessä muiden uskovien kanssa.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Ylkä

= sulhanen

Lamppu

Jeesuksen aikana lamput olivat savesta tehtyjä litteitä, käden kokoisia öljylamppuja. Niiden sisällä oli öljyä ja sydänlanka tuli ulos lampun nokasta, mihin liekki sitten sytytettiin. Kun öljy loppui, lamppu ei enää voinut palaa.

Jeesuksen ajan häät

Häät olivat suuri koko suvun ja kyläyhteisön juhla, jotka kestivät useita päiviä. Morsiusneidot valmistelivat morsianta tämän kotona kylvettäen ja pukien hänet juhlaa varten. Sulhanen tuli saattueensa kanssa hakemaan morsianta morsiusneitoineen omaan kotiinsa juhla-aterialle, joka syötiin myöhään illalla, kun oli jo pimeää. Oli kunnia-asia olla valmistautunut tähän kulkueeseen mm. palavin lampuin.

Kun Raamatussa puhutaan hääjuhlista, sillä tarkoitetaan yleensä taivasta. Tämäkin vertaus on osa Jeesuksen pidempää puhetta, jossa hän kertoo viimeisistä ajoista.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä nykyajassa

Mietitään tilanteita, joissa joku myöhästyy juhlasta tai muusta tärkeästä tapahtumasta sen takia, ettei ole valmistautunut hyvin (esim. juhlavaatteita puuttuu jokin tärkeä osa, matkalippu on hankkimatta, auton bensatankki tyhjenee, herätyskello ei soi jne.). Näytellään tilanteet ryhmissä.

Päiväkirja

Jaetaan ryhmä kahteen osaan. Toiset ovat viisaita, toiset tyhmiä morsiusneitoja. Jokainen kirjoittaa hääpäivän iltana päiväkirjaansa muutaman lauseen (tehdään yksilötehtävänä). Luetaan päiväkirjatekstit ääneen, ensin tyhmien ja sitten viisaitten morsiusneitojen.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Öljyn siirtäminen

Pareille annetaan kaikille samankokoiset mittakupit ja toiseen astiaan (esim. taikinakulhoon) kaikille saman verran ruokaöljyä. Parit kilpailevat siitä, kuka ehtii ensimmäisenä siirtää öljyä teelusikoilla mittakuppiin edeltä sovittu määrä. Voidaan toteuttaa myös yksilökilpailuna, mutta on parityönä hauskempi. Huom! Sotkua varmaan syntyy, joten kannattaa varata sanomalehteä tai muoviliina kulhojen alle tai suorittaa kilpailu ulkona esim. nurmikolla tai käyttää öljyn sijasta vettä.

Ylkä tulee

Kuljetaan silmät kiinni sovitussa tilassa. Ohjaaja siirtyy leikkiöiden huomaamatta huoneen tai leikkialueen nurkkaan ja huutaa: ”Ylkä tulee!” Tällöin leikkijät saavat avata silmänsä ja juosta nopeasti ohjaajan luokse. Viisi ensimmäistä hänen luokseen ehtinyttä (tai ensimmäinen, jos leikkijöitä on vain vähän) saa pisteen esim. koskettamalla häntä käteen. Pisteensaajille voi antaa jonkin pienen merkin, esim. pienen kiven tms., joita mahtuu pitämään kädessä useampiakin kerralla. Leikitään muutama kierros ja katsotaan, kuka sai eniten pisteitä.

Öljylamppu

Leikataan ruskeasta paperista iso öljylamppu (esim. A2-kokoisesta paperista). Teipataan lamppu pöydälle, jonka ympärille mahtuu hyvin seisomaan. Pohditaan hetken hiljaa omassa mielessä, mitä itse kukin haluaisi sanoa Jeesukselle, jos hän tulisi nyt takaisin. Jokaiselle annetaan kynä. Käydään kirjoittamassa lamppuun viestejä Jeesukselle hiljaisuuden vallitessa. Taustalla voi soida rauhallinen musiikki. Viestit voivat olla myös kysymyksiä ja niitä saa kirjoittaa useampiakin.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Oletko joskus myöhästynyt jostain tärkeästä paikasta?
  • Miltä niistä morsiusneidoista, jotka eivät päässeet juhliin, mahtoi tuntua, kun he huomasivat ettei heillä ole tarpeeksi öljyä?
  • Miksi toiset eivät lainanneet tai antaneet heille omaa öljyään?
  • Millaisia asioita ihminen ei voi lainata toiselle? Millaisia voi?
  • Tässä kertomuksessa hääjuhla tarkoittaa taivasta. Millä tavalla ihminen pääsee taivaaseen? Eli mitä öljy voisi tässä vertauksessa tarkoittaa?
  • Miltä sinusta tuntuu ajatus siitä, että Jeesus tulee vielä takaisin?
  • Millä tavalla ihminen voi valmistautua Jeesuksen paluuseen?

7. Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että sinä tulet takaisin noutamaan omasi taivaaseen. Anna meille uskoa sinuun, niin että olisimme valmiita, kun tulet. Opeta meitä elämään sinun tahtosi mukaan. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen