Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista

Isän IdeaUT3 – Jeesus tekee ihmeitä – Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista

1. Raamatunkohta

Joh. 11: 17–44

Pointti: Joka uskoo Jeesukseen, saa elää.

2. Ydinopetus

Jos Jeesus on Jumala ja tietää kaiken, miksi hän ei tullut jo aiemmin ja parantanut Lasarusta, kun tämä vielä eli? Näin varmasti ajattelivat sekä opetuslapset että Lasaruksen perhe ja ystävät Jeesuksen saapuessa Betaniaan. Lasaruksen kuoleman aiheuttama suru tuntui ehkä tavallistakin suuremmalta, koska siihen liittyi ajatus, että kaikki olisi voinut olla toisin, jos Jeesus ei olisi myöhästynyt. Jumala ei kuitenkaan tee virheitä – hänen näkökulmastaan asiat tapahtuivat juuri silloin ja sillä tavalla, kuin oli tarkoitus. Ihmisjoukon oli tarkoitus nähdä se, että Jeesuksella oli kaikki valta.

Jeesuksen oma ristinkuolema ja ylösnousemus olivat jo lähellä. Herättämällä Lasaruksen kuolleista hän osoitti jo nyt olevansa kuolemaa vahvempi. Kristinuskon perusasia on usko ylösnousemukseen. Raamatun mukaan myös ruumis nousee kuolleista. Lasaruksen haudan ympärillä olevat ihmiset näkivät konkreettisesti, miten myös Lasaruksen jo haiseva ruumis heräsi kuolleista, kun Jeesus herätti hänet sanallaan. Myöhemmin opetuslapset ja monet muut saivat nähdä Jeesuksen nousseen kuolleista ruumiillisesti, aivan kuten hän oli luvannut. Jumalan sanalla on valta siirtää ihminen kuolemasta elämään.

Martta ja Maria osoittivat uskovansa Jeesukseen Messiaana ja Jumalan poikana. Silti heillä oli vielä opittavaa siitä, kuka Jeesus todella oli. Raamatun lukemisen ja rukouksen kautta voimme oppia koko ajan lisää Jeesuksesta. Kukaan ei voi koskaan sanoa tuntevansa häntä täydellisesti. Ja mikä ihmeellistä, Jeesuksesta ei tule koskaan esiin ikäviä yllätyksiä, vaan pelkkää hyvää. Siksi häneen kannattaa tutustua! Usko Jeesukseen antaa ikuisen elämän, mutta myös paljon iloa jokaiseen päivään.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Betania

Pieni kylä Öljymäen itäpuolella, lähes kilometrin päässä Jerusalemista, Jerikoon johtavan tien varrella. Jeesus kävi siellä usein. Siellä asuivat mm. spitaalinen Simeon, Martta, Maria ja Lasarus. Tämän Jeesukselle rakkaan kylän läheisyyteen sijoitetaan myös taivaaseenastuminen.

Stadionmitta

= 192 metriä

Martta, Maria ja Lasarus

Sisaruksia, jotka asuivat Betaniassa, lähellä Jerusalemia. Martta oli Mariaa vanhempi. Jeesus asui näiden sisarusten luona usein, kun hän tuli Jerusalemiin juutalaisten juhlien aikaan.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Tyhjä tuoli

Osallistujat istuvat tai makaavat maassa silmät kiinni samalla, kun ohjaaja lukee raamatunkohdan rauhallisesti ääneen. Osallistujien eteen asetetaan tuoli. Ohjaaja laittaa tuolille vuorotellen kertomuksessa esiintyneiden henkilöiden nimiä isolle lapulle kirjoitettuna (Jeesus, Martta, Maria, Lasarus, opetuslapsia, ihmiset ympärillä). Kaikki saavat ääneen esittää kysymyksiä tälle kuvitteelliselle henkilölle. Vastauksia kysymyksiin ei esitetä, kysymysten esittäminen on jo itsessään raamatunkohdan pohtimista ja kertaamista.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Muistolause

Kirjoitetaan Jeesuksen sanat: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä” muistiin esim. kiveen, puunpalalle, nahanpalalle tai ihan vain paperille tai pahville. Koristellaan mahdollisuuksien mukaan. Laitetaan muistolauseet esim. koriin, ja jokainen nostaa sieltä itselleen yhden (omaa ei saa ottaa).

Empatia

Jeesus tuli itsekin surulliseksi, kun näki Lasaruksen ystävien surun. Mennään n. viiden hengen ryhmiin. Kukin ryhmän jäsen esittää vuorollaan ilmeillä ja eleillä eri tunteita, esim. iloa, surua, väsymystä, epävarmuutta, onnistumista yms. ja muut yhtyvät tähän tunteeseen ilmeillään ja eleillään.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Miltä tuntuu menettää rakas ihminen?
  • Mitkä sanat sekä Martta että Maria sanoivat ensimmäisenä Jeesukselle? Mitä tämä kertoo sisaruksista ja heidän uskostaan?
  • Miltä sinusta tuntuu nähdä jonkun toisen itkevän?
  • Miksi Jeesuskin itki, vaikka hän tiesi, että Lasarus tulisi heräämään kuolleista?
  • Miksi kuolema on niin vakava asia?
  • Minkä takia Jeesus teki tämän ihmeen?
  • Mitä uutta Lasaruksen siskot oppivat Jeesuksesta, vaikka olivatkin uskoneet häneen?
  • Millainen Jeesus mielestäsi on tämän kertomuksen perusteella?

7. Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että sinä olet kuolemaakin vahvempi. Kiitos, että uskomalla sinuun saamme ikuisen elämän ja näemme sinut kerran taivaassa. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen