Jeesus kävelee veden päällä

Isän IdeaUT3 – Jeesus tekee ihmeitä – Jeesus kävelee veden päällä

1. Raamatunkohta

Matt. 14: 22–33

Pointti: Jeesus vahvistaa ihmisen uskoa.

2. Ydinopetus

Jeesus ei opettanut ainoastaan puhumalla. Varsinkin opetuslapset saivat oppia monia asioita kokemusten kautta. Miksi Jeesus jäi itse rannalle rukoilemaan ja antoi opetuslastensa joutua kovaan vastatuuleen? Eikö hän olisi voinut heti mennä veneen kyytiin ja antaa tuulen olla suotuisa? Olihan hän juuri edellisenä päivänä näyttänyt, että mikään ei ole hänelle mahdotonta: viidestä leivästä ja kahdesta kalasta oli riittänyt syötävää tuhansille ihmisille!

Jeesus ei varmasti vahingossa antanut opetuslasten joutua välillä hankaliinkin tilanteisiin. Tiukoissa paikoissa ihmisen syvimmät ajatukset tulevat usein esiin. Opetuslasten usko ei ollut vielä niin vahva, että he olisivat pitäneet Jeesuksen veden päällä kävelemistä täysin mahdollisena – vaikka olivat nähneet vieläkin suurempia ihmeitä! Pietari uskoi, että Jeesuksen voimalla hänkin voisi kävellä veden päällä, mutta usko loppui sillä hetkellä, kun hän siirsi katseensa Jeesuksesta pelottavaan ympäristöön. Jeesus totesikin aivan oikein, että Pietarin usko oli vähäinen. Eikä usko sen suurempi muillakaan opetuslapsilla ollut. Toisaalta, heiltä ei vaadittu muuta, kuin että he ilmaisivat hätänsä Jeesukselle. Jeesus oli heti valmis auttamaan, vieläpä hyvin yllättävällä tavalla.

Kun tämä kummallinen yöllinen tapahtuma oli ohi, tuuli tyyntynyt ja kaikki miehet taas veneessä, tapahtui jotain aika yllättävää: opetuslapset tunnustivat uskonsa polvistumalla ja sanomalla Jeesukselle: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.” Pelottava tilanne ja Jeesuksen apu olivat synnyttäneet ja vahvistaneet uskoa. Näin Jumala toimii nykyäänkin: usein ihmiset huutavat Jumalaa avuksi ja löytävät hänet silloin, kun elämässä on vaikeita tilanteita. Jumala haluaa ihmiselle vain hyvää, ja juuri siksi hän joskus antaa tapahtua myös ikäviä ja pelottavia asioita, jotta ihminen taas muistaisi turvautua häneen. Usein käy nimittäin niin, että hyvinä päivinä Jumala unohtuu ja mieleen tulee ajatus, että kaikki hyvä onkin vain omaa ansiota. Oli elämä maan päällä miten vaikeaa tahansa, kerran taivaassa ei ole enää mitään pelkäämisen aihetta. Siellä kaikki Jeesukseen uskovat saavat elää ikuisesti ilossa ja rauhassa Jumalan kanssa.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Taustaa

Jeesus oli juuri edellisenä päivänä tehnyt suuren ihmeen ruokkimalla 5000 miestä perheineen viidellä leivällä ja kahdella kalalla (Matt. 14: 13–21). Opetuslapset olivat nähneet, että Jeesus todella voi tehdä mahdolliseksi sellaisen, mikä on inhimillisesti ajatellen mahdotonta.

Neljäs yövartio

Roomalaisen käytännön mukaan yö jaettiin neljään kolmituntiseen vartioon. Neljäs yövartio oli n. klo 3-6 aamulla.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Mietitään, mitkä asiat kelluvat veden pinnalla, mitkä uppoavat ja miksi. Muistellaan myös omia kokemuksia veden päällä olemisesta, kellumisesta ja veden alle joutumisesta, myös mahdollisesta veneessä olemisesta. Mietitään omien kokemusten pohjalta, miksi Jeesus ei uponnut ja miksi Pietari ei aluksi uponnut, ja myöhemmin kuitenkin alkoi vajota. Syyt ovat yhtä selkeät kuin fysiikan lakien mukaiset syyt kellumiseen ja uppoamiseen – mutta nämä syyt ovat uskon maailman lakien mukaisia.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Tule-leikki

Mennään pareittain. Toisen silmät sidotaan. ”Sokeat” menevät keskelle huonetta tai leikkitilaa, toiset menevät heidän ympärilleen jonkin matkan päähän, sattumanvaraiseen järjestykseen. Näkevät kutsuvat pariaan sanomalla ”Tule!” He eivät saa liikkua eivätkä sanoa mitään muuta. Sokeat yrittävät äänen perusteella löytää oman parinsa ja tulla hänen luokseen. Jos sokea menee väärän henkilön luo, hänet talutetaan takaisin keskelle. Leikitään niin kauan, että jokainen on löytänyt parinsa. Jos leikkijöitä on paljon, kannattaa muodostaa useampi leikkiryhmä.

Tuijotuskilpailu

Mennään pareittain. Parit katsovat toisiaan silmiin, kunnes toisella pokka pettää.

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Roolit: Jeesus, Pietari, muita opetuslapsia (korkeintaan 11). Jotkut voivat tehdä taustalla tuulen ääntä. Matto tms. voi toimia veneenä.

6. Yhdessä pohdittavaksi

 • Oletko joskus itse ollut veneessä kovalla tuulella? Miltä sinusta tuntui?
 • Miksi Jeesus ei lähtenyt heti opetuslasten mukana veneellä?
 • Mitä luulet Jeesuksen rukoilleen?
 • Miksi Jeesuksen piti rukoilla, vaikka hän oli Jumalan Poika?
 • Millainen mies Pietari mielestäsi on sen perusteella, miten hän käyttäytyi raamatunkohdan tilanteessa?
 • Mikä sai Pietarin ehdottamaan veden päällä kävelemistä?
 • Mikä sai Pietarin vajoamaan?
 • Millaisessa tilanteessa sinä huutaisit kuin Pietari: ”Herra, pelasta minut!”
 • Mitä Pietari oppi tästä tilanteesta?
 • Mikä sai opetuslapset ymmärtämään, että Jeesus oli Jumalan Poika?
 • Millaiset asiat saisivat sinut uskomaan lujemmin Jumalaan?

7. Rukous

Jeesus, opeta meitä luottamaan sinuun kaikissa elämämme tilanteissa. Kiitos, että olet valmis pelastamaan jokaisen, joka huutaa sinua avukseen. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen