Jeesus nousee taivaaseen

Isän IdeaUT4 – Jeesus Messias – Jeesus nousee taivaaseen

1. Raamatunkohta

Ap. t. 1: 1–11

Pointti: Jeesus tulee kerran takaisin.

2. Ydinopetus

Opetuslapsilla oli takanaan aika merkillinen elämänjakso. Elettyään kolme vuotta Jeesuksen kanssa he olivat yhtäkkiä joutuneet eroon Mestaristaan, kun tämä kuoli ristillä. Sen jälkeen murhe vaihtui iloksi, kun he ymmärsivät, että Jeesus oli noussut kuolleista ja eli edelleen. Jeesus kuitenkin ilmestyi heille (ja muillekin) vain silloin tällöin n. puolentoista kuukauden ajan. Jeesus oli myös syönyt heidän kanssaan, mikä osoitti, ettei kyseessä ollut mikään ”haamu”. Näitä ilmestymisiä oli niin paljon ja niin monelle eri ihmiselle, että Luukas kirjoittaakin Jeesuksen ylösnousemuksen olevan ”kiistaton” eli täysin varma.

Jeesus oli luvannut lähettää Pyhän Hengen maailmaan. Kohta oli alkamassa Pyhän Hengen aikakausi. Opetuslapset miettivät, mahtoiko tämä uusi aikakausi tarkoittaa sitä, että Jeesus hallitsisi kuninkaana maan päällä. Jeesus lupasi heille kuitenkin jotain paljon suurempaa kuin näkyvän valtakunnan: kohta tulevan Pyhän Hengen voiman.

Oli varmasti tärkeää, että opetuslapset näkivät Jeesuksen nousevan taivaaseen ihan konkreettisesti. Samalla he saivat kuulla enkeleiden suusta lupauksen siitä, että Jeesus tulee vielä kerran takaisin. Tämä lupaus on voimassa edelleenkin. Jeesus tulee takaisin silloin, kun Isä Jumala niin hyväksi näkee.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Teofilos

Ystävä, jolle Luukas omistaa sekä evankeliuminsa että Apostolien teot. Teofilos on kreikkaa ja tarkoittaa ”Jumalan ystävä”.

Apostolit

Sana apostoli on kreikkaa ja tarkoittaa ”edellä lähetettävä, sanansaattaja, lähetti”. Apostolit olivat miehiä, jotka Kristus valitsi elämänsä tapahtumien silminnäkijöiksi, näkemään hänet hänen ylösnousemuksensa jälkeen ja todistamaan hänestä ihmiskunnalle. Apostoleita olivat esim. Pietari, Johannes ja Paavali.

Galilean miehet

Useimmat opetuslapset olivat kotoisin Pohjois-Israelista, Galileasta, jossa he olivat toimineet kalastajina ennen kuin Jeesus kutsui heitä seuraansa.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Päiväkirja

Osallistujat kuvittelevat olevansa opetuslapsia. Kirjoitetaan muutama lause päiväkirjaan Jeesuksen taivaaseenastumisen päivän iltana. Miltä kaikki oli näyttänyt, mitä ajattelit, miltä sinusta tuntui, mitä ajattelet seuraavaksi tehdä?

Ajatuskuplat

Piirretään taululle tai isolle seinään kiinnitetylle paperille alaosaan ajatuskuplia ja yläosaan pilviä. Keskelle pilviä kirjoitetaan enkelin sanat: ”Jeesus tulee kerran takaisin”. Osallistujat saavat käydä kirjoittamassa ajatuskupliin omia ajatuksiaan asiasta.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Vapautushippa

Leikitään hippaa niin, että kiinniottajia (hippoja) on kaksi. Kiinni jäänyt menee kyykkyyn ja vasta toisen hipan kosketuksella pääsee vapaaksi, eli saa itsekin alkaa ottaa toisia kiinni. Vapautetusta tulee myös hippa. Hippojen määrä siis lisääntyy, mutta vain kaksi ensimmäistä voivat toimia myös vapauttajina.

Nimet selässä

Kirjoitetaan raamatunkohdassa esiintyneitä nimiä parin selkään yksi kirjain kerrallaan (esim. Teofilos, Galilea, Jerusalem, Johannes). Voidaan tehdä myös kilpailuna niin, että ohjaaja näyttää kirjoittajille (takimmaisille) yhden nimen ja merkistä he alkavat kirjoittaa sitä parinsa selkään. Se pari, jonka etummainen (jonka selkään nimi kirjoitettiin) ensimmäisenä huutaa nimen oikein, saa pisteen.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Miksi Jeesus ilmestyi niin monta kertaa ylösnousemisensa jälkeen?
  • Millaisessa tilanteessa itse olisit halunnut nähdä Jeesuksen?
  • Luku 40 merkitsee Raamatussa johonkin uuteen valmistautumista. Mihin uuteen valmistauduttiin nyt, niiden 40 päivän jälkeen, jolloin Jeesus oli ilmestynyt?
  • Miksi luulet, että Jeesus vielä muistutti opetuslapsia tulevasta Pyhästä Hengestä?
  • Miksi opetuslapset olisivat ehkä toivoneet, että Jeesus olisi perustanut maan päälle valtakunnan?
  • Mitä sinä toivoisit saavasi joltain rakkaalta henkilöltä, joka lähtee luotasi pois?
  • Miltä luulet, että Jeesuksen paluu näyttää?
  • Miltä ajatus Jeesuksen paluusta tuntuu sinusta?
  • Mitä enkeli mahtoi tarkoittaa kysyessään: ”Miksi te siinä seisotte katselemassa taivaalle?”?

7. Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että sinä elät ja olet luvannut tulla takaisin. Kiitos Pyhästä Hengestä, jonka lähetit maan päälle todistamaan sinusta. Anna meille uskoa sinuun. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen