Jumala antaa Jeremialle tehtävän

Isän IdeaVT7 – Vanhan testamentin profeettoja – Jumala antaa Jeremialle tehtävän

1. Raamatunkohta

Jer. 1: 4–10

Pointti: Jumala antaa sanat.

2. Ydinopetus

Me kaikki olemme varmaankin joskus olleet tilanteessa, jossa emme tiedä mitä sanoa tai vastata. Puheiden pitäminen jännittää yleensä ketä hyvänsä. Erityisen vaikeaa on avata suutaan sellaisessa tilanteessa, jossa joutuu sanomaan toiselle jonkin ikävän totuuden.

Jeremia oli vielä nuori, kun Jumala kutsui hänet profeetaksi. Tuohon aikaan vanhempia ihmisiä pidettiin ilman muuta viisaampina ja arvostetumpina kuin nuoria. Nuoret eivät opettaneet vanhempia eivätkä pitäneet näille puheita, vaan paremminkin kuuntelivat heitä. Siksi Jumalan kutsu tuntuikin Jeremiasta hyvin kummalliselta, ja hän ehkä toivoi pääsevänsä kutsua pakoon. Nimenomaan hän ei kokenut olevansa hyvä puhumaan. Jumala oli kuitenkin valinnut Jeremian, pyhittänyt hänet tehtäväänsä ja suorastaan määräsi hänet toteuttamaan sitä. Ja tehtävä sisälsi juuri puhumista, vastaamista, ja ikävienkin asioiden kertomista – mikä ei tehnyt hänestä koskaan kovin suosittua ja pidettyä henkilöä kansan parissa.

Jumala kutsuu tärkeisiin tehtäviin usein ihmisiä, jotka eivät usko omiin kykyihinsä. Näin tapahtui Raamatun aikana ja tapahtuu edelleenkin. Koska Jumala on valmistanut tehtävän, hän antaa myös taidon ja voiman sen toteuttamiseen. Jumala antaa meille myös lahjoja, esimerkiksi lahjakkuutta musiikissa tai liikunnassa, ja niilläkin voimme palvella häntä. Kaikissa Jumalan antamien tehtävien hoitamisessa tärkeintä on luottaminen Jumalaan ja hänen voimaansa, ei omiin taitoihin ja jaksamiseen.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Profeetta

tarkoittaa Jumalan tahdon julistajaa. Profeetat olivat Jumalan itse valitsemia. Joskus profeetta puhui tulevista tapahtumista, mutta hänen tärkein tehtävänsä oli kuitenkin varoittaa ja lohduttaa kansaa ja muistuttaa tätä Jumalan tahdosta ja lupauksista. Jumala antoi profeetoille sanat, jotka he puhuivat kansalle.

Jeremia

syntyi noin vuonna 650 eKr. Hän sai Jumalalta kutsun profeetan tehtäväänsä jo nuorena ja vaikutti pitkään kansansa parissa sekä ennen Jerusalemin hävitystä (586 eKr.) että sen jälkeen. Jeremian aikana toimivat myös profeetat Sefanja, Habakuk ja Daniel. Jeremia puolusti rohkeasti totuutta ja joutui sen tähden vainotuksi.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytteleminen

Näytellään raamatunkohta, rooleina kertoja, Herra ja Jeremia. Mietitään yhdessä: Miltä Jeremiasta tuntui? Miltä sinusta tuntuisi, jos saisit jonkun aivan liian suurelta vaikuttavan tehtävän (jos sinua pyydettäisiin esim. opettajaksi kouluusi tai papiksi seurakuntaasi)? Millaisia verbejä Jumala käyttää perustellessaan Jeremialle kutsuaan (muovasin, valitsin, pyhitin, määräsin)? Mietitään yhdessä, mitä kukin näistä sanoista voisi Danielin kohdalla tarkoittaa.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Sanoja suuhun

Kirjoitetaan jokin raamatunkohta sana sanalta sokeri-vesikuorrutuksella esim. pipareihin. (Sekoita tomusokeriin hiukan vettä ja laita tahna esim. vahvaan muovipussiin, jonka kulmaan tehdään pikkuinen reikä.) Sanoja kannattaa olla yhtä paljon tai enemmän kuin osallistujia. Jaetaan kullekin yksi pipari ja jokainen lukee (raamatunkohdan mukaisessa järjestyksessä) piparissaan olevan sanan. Jos pipareita on enemmän kuin osallistujia, ohjaaja voi lukea loput sanat, jotta koko raamatunkohta tulee luettua. Lopuksi jokainen saa syödä piparinsa, minkä jälkeen raamatunkohta sanotaan vielä yhdessä ääneen.

Suun koskettaminen

Mennään piiriin käsi kädessä, kasvot sisäpiiriin päin. Yksi osallistuja menee keskelle ja hänen silmänsä sidotaan. Piiri pyörii kunnes keskellä olija pysäyttää sen sanomalla esim. ”stop”. Hän menee lähinnä piirissä olevan luokse ja yrittää sokkona laittaa käden tämän suulle. Kun hän on onnistunut koskemaan suuta, piirissä olija sanoo: ”En minä osaa puhua”. Sokko yrittää äänen perusteella arvata, kuka on kyseessä. Keskellä olija toimii sokkona niin kauan kunnes hän tunnistaa henkilön oikein. Sen jälkeen sokkoa vaihdetaan. Jos leikkijät ovat hyvin tuttuja toisilleen, piirissä oleva saa muuttaa ääntään.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Tiedätkö jotain siitä ajasta, kun olit vielä äitisi vatsassa?
  • Miltä tuntuu se ajatus, että Jumala on nähnyt sinut jo ennen kuin synnyit? Miten se on mahdollista?
  • Jumala määräsi Jeremian profeetaksi eli omaksi sanansaattajakseen. Millaisia muita tehtäviä Jumala voi antaa ihmiselle?
  • Millaisissa tilanteissa sinä et ole tiennyt, mitä pitäisi sanoa? Miltä se tuntui?
  • Nykyään nuoruus on tavoiteltu asia. Miksi Jeremia valittaa sitä, että hän on nuori?
  • Millä tavalla Jumala lohduttaa Jeremiaa?
  • Millaisella puheella revitään ja tuhotaan? Millaisella rakennetaan ja istutetaan?
  • Onko mukavampi kuunnella repivää vai rakentavaa puhetta? Miksi Jumala puhui Jeremian kautta sekä ikäviä että mukavia asioita kansalle?
  • Millä tavalla Jumalan antamat sanat ovat erilaisia kuin tavallinen ihmisen puhe? (Huom! Raamattu on Jumalan puhetta!)

7. Rukous

Rakas Jumala, kiitos siitä, että sinä kutsut itsellesi palvelijoita ja annat heille voiman toteuttaa antamiasi tehtäviä. Opeta meitäkin kuulemaan sinun äänesi ja ymmärtämään, mihin haluat meitä kutsua. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen