Jumala hallitsee

1. Raamatunkohta

Ilm. 7: 9–17

Pointti: Taivaassa on kaikki hyvin.

2. Ydinopetus

Kun tämä maailmanaika päättyy, pelastuneet kaikista maailmankolkista, kansoista ja kieliryhmistä kokoontuvat Jeesuksen valtaistuimen eteen. Kaikille on selvää, että heille on antanut pelastuksen Jeesus ja hänen uhriverensä, jonka hän vuodatti ristillä kaikkien ihmisten syntien sovitukseksi. Kukaan ei pelastu vetoamalla omiin hyviin tekoihinsa. Valkoiset vaatteet on saatu vain turvautumalla Jeesuksen sovitustyöhön.

Maailmassa on paljon hauskoja asioita, mukavia ihmisiä ja mielenkiintoisia harrastuksia. Mitään kokemaamme hauskuutta ei kuitenkaan voi verrata raamatunkohdan kertomaan tilanteeseen – siihen, että kaikki ikävä on täydellisesti poissa ja takana, ja Jeesus itse hallitsee ja pitää huolta. Mielikuvituksemme ja käsityskykymme eivät riitä siihen, että voisimme ymmärtää täysin, mitä tuossa tilanteessa tapahtuu. Mutta sen voimme Raamatun sanan perusteella tietää, että meidän ei tarvitse enää koskaan itkeä ja että saamme elää ikuisesti Jumalan täydellisessä hoidossa.

Jumalan pelastussuunnitelma on tullut päätökseensä. Paha on täydellisesti voitettu ja Jeesus hallitsee omiaan. Mikään ei voi olla hienompaa, kuin päästä kerran Jeesuksen hallitsemaan valtakuntaan taivaassa.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Taustaa

Jumala näyttää Johannekselle tässä näyssä asioita, jotka tapahtuvat maailman lopussa. Siinä pelastuneet ihmiset kaikkialta maailmasta seisovat Jeesuksen valtaistuimen edessä taivaassa. Pelastuneet ovat uskoneet Jeesuksen sovitustyöhön, eli ”ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä”. Verellä pesemisestä puhutaan jo Vanhassa testamentissa: kun Israelin kansa valmistautui Siinain liittoon, he pesivät ensin vaatteensa ja sitten niihin pirskotettiin uhrieläimen verta liiton merkiksi (2. Moos. 19:10–11, 24: 4-8).

Karitsa

Karitsa tarkoittaa tässä Jeesusta. Johannes Kastaja kutsui Jeesusta Jumalan Karitsaksi, joka ottaa pois maailman synnin (Joh. 1: 29). Juutalaiset uhrasivat karitsoita mm. pääsiäisjuhlan aikaan syntien sovitukseksi. Jeesus oli täydellinen uhrikaritsa, joka uhrattiin koko maailman ihmisten puolesta, syntien tähden.

Valtaistuin

Valtaistuin merkitsee kuninkaallista valtaa, joka Jeesuksella on.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Otsikot

Jokaiselle osallistujalle annetaan raamatunkohta monisteena, ilman otsikkoa. Jokainen antaa tekstille itse miettimänsä otsikon. Jos osallistujia on vähintään 4, voidaan jatkaa seuraavasti: Parit valitsevat kahdesta yhteisestä otsikostaan toisen yhteiseksi otsikokseen. Vastaavasti pari miettii toisen parin kanssa yhteisen otsikon. Voidaan jatkaa siihen asti, että otsikosta neuvottelijoita on korkeintaan kahdeksan. Jos osallistujia on enemmän, jäljellejääneistä otsikoista voidaan äänestää niin että saadaan koko ryhmälle yksi yhteinen otsikko.

Maassa taivaassa

Voidaan toteuttaa isolle paperille tai taululle. Jaetaan paperi tai taulu kahteen osaan. Toiselle puolelle kirjoitetaan vapaasti asioita, joita ihmisen elämä maan päällä sisältää. Toiselle puolelle kirjoitetaan asioita, jotka koskevat ihmisen elämää taivaassa. Kirjoittamisen jälkeen voidaan jutella ohjaajan johdolla kirjoituksista.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Yhteinen piirros

Piirretään yhdessä isolle paperille raamatunkohdan tapahtumat. Paperi voidaan aluksi jakaa ”alueisiin”: valtaistuin, karitsa (Jeesus), enkelit, kansanjoukko. Valtaistuimelle annetaan suuri tila. Jokainen piirtää ainakin yhden ihmisen kansanjoukkoon valkoiset vaatteet päällä ja palmunoksa kädessä, mutta muuten tämä ihminen voi olla minkä kokoinen tai –näköinen hyvänsä).

Kansanjoukko voidaan toteuttaa myös niin, että piirretään vain valkoiset vaatteet ja leikataan lehdistä erinäköisiä päitä ja kasvoja ihmisille.

Vaihtoehtoisesti jokainen voi piirtää silmät kiinni omalle paperilleen kuvan siitä, millaiseksi kuvittelee raamatunkohdan tilanteen.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Millaista ajattelet taivaassa olevan?
  • Mikä siellä on erilaista kuin maan päällä? Onko siellä jotain samanlaista?
  • Kuka pääsee taivaaseen (tämän raamatunkohdan perusteella)?
  • Millaisista fyysisistä vaivoista ihminen pääsee taivaassa eroon?
  • Mitä tarkoittaa ahdinko? Millaisissa ahdingoissa ihmiset voivat elää?
  • Miltä sinusta tuntuu ajatella tilannetta, että Jeesus on niin lähellä sinua, että voi pyyhkiä kyyneleet silmistäsi?
  • Mikä on hienoin asia taivaassa?

7. Rukous

Jeesus, kiitos siitä, että olet kuollut syntiemme tähden ristillä ja että sen perusteella mekin voimme päästä taivaaseen. Kiitos siitä, että olet valmistanut meille ihanan paikan, jossa saamme kerran elää ikuisesti sinun kanssasi ilman huolia ja vaivoja ja jossa sinä hallitset kuninkaana. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen