Jumala puhuu Moosekselle

Isän IdeaVT4 – Jumala pelastaa kansansa: Mooses – Jumala puhuu Moosekselle

1. Raamatunkohta

2. Moos. 3: 1–10

Pointti: Jumala valitsee tehtävään.

2. Ydinopetus

Mooses oli kasvanut lapsuutensa Egyptin kuninkaan faraon hovissa. Kuitenkin hän tiesi olevansa juutalainen. Kun hän jo aikuiseksi vartuttuaan ymmärsi, millaista orjatyötä hänen heimoveljensä joutuivat tekemään, ja huomasi kerran egyptiläisen miehen lyövän israelilaista, hän tappoi miehen. Farao sai tietää asiasta ja Mooses joutui pakenemaan Egyptistä. Pakomatkallaan hän päätyi midianilaisten pariin ja meni naimisiin Jetro-nimisen papin tyttären Sipporan kanssa. Mooses vietti Midianissa 40 vuotta, yhtä pitkän ajan, kuin hän oli viettänyt faraon hovissa.

Inhimillisesti ajatellen olisi luullut, että Jumala olisi kutsunut suureen tehtävään aivan jonkun muun kuin Mooseksen. Mooseshan ei ollut elänyt juutalaisten parissa koskaan – ensin hän oli kasvanut faraota epäjumalanaan palvovien egyptiläisten parissa ja sitten midianilaisen arabiheimon keskellä. Miten hän olisi voinut olla vakuuttava johtaja juutalaisten silmissä? Paluu Egyptiinkin tuntui mahdottomalta, olihan Mooses tehnyt henkirikoksen ja hylännyt kasvattajansa. Jumala näki asian toisin: Mooses oli saanut tietämättään juuri oikean koulutuksen siihen tehtävään, johon Jumala häntä nyt kutsui. Faraon hovissa Mooses oli saanut tietoa ja sivistystä kansan johtamista ja kirjallisia töitä varten, Midianissa hän oli oppinut tuntemaan autiomaan ja siellä vallitsevat elinehdot. Mooseksen suuri tehtävä oli ollut koko ajan Jumalan tiedossa, ja nyt, 80-vuotiaana, Mooses sai itsekin kuulla sen ja lähteä toteuttamaan sitä.

Joskus elämässä tuntuu, että asiat menevät aivan väärään suuntaan tai aivan liian hitaasti. Vastoinkäymisiä on vaikea ymmärtää silloin, kun ne tapahtuvat. Jumala ei kuitenkaan tee virheitä. Jos pyydämme häneltä johdatusta elämäämme, hän varmasti johdattaa. Niin kuin Mooseksen elämässä, mikään omankaan elämämme tapahtuma ei ole turha, vaan Jumala voi kääntää kaiken parhaaksemme. Jeesuksen ristinkuolemakin näytti aluksi valtavalta tappiolta, mutta lopulta se olikin suurin voitto, mitä voi olla: voitto kuolemasta.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Midianilainen

Midianilaiset olivat seemiläinen arabiheimo, joka oli polveutunut Aabrahamista ja tämän vaimosta Keturasta (1. Moos. 25). Midianilaiset olivat kauppamiehiä – Joosefkin oli aikanaan joutunut Egyptiin midianilaisen kauppakaravaanin mukana. Mooseksen aikaan midianilaiset asuivat Siinain niemimaalla, myöhemmin he elivät Jordanin itäpuolella ja ahdistivat sieltä käsin luvattuun maahan saapunutta Israelin kansaa.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen /opetuksen havainnollistaminen

Egyptin prinssi –elokuva

Katsotaan Mooseksen Midianin maahan joutumisesta ja kutsumisesta kertova kohta elokuvasta Egyptin prinssi (Dreamworks, 1998), koko elokuvan kesto 99 min., K7.

Mahdoton tehtävä

Mietitään erilaisia tärkeitä tehtäviä nykymaailmassa. Kenen ei missään tapauksessa uskoisi selviytyvän niistä? (Esim. pikkuvauvan lentokoneen ohjaamisesta, vapisevan vanhuksen tarkasta kirurgisesta leikkauksesta, oppimattoman suomalaisen kiinankielisen puheen pitämisestä jne.) Vastaavasti Mooses oli ihmisten silmin aivan väärä henkilö kansan johtajaksi, mutta Jumalan voimalla hän pystyi siihen.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Palava pensas

Esim. iltanuotiolla tai takassa laitetaan puiden alle jotain, mikä ei pala tai sula (esim. kolikko tai jokin muu metalliesine). Puiden palettua loppuun verrataan esinettä Jumalan sanaan: se ei pala eikä häviä koskaan.

Kenkähippa

Leikitään hippaa kengät jalassa. Kun hippa saa jonkun kiinni, tämän pitää riisua kenkänsä, ottaa ne käteensä ja jäädä paikoilleen seisomaan. Kiinniotettavat voivat vapauttaa kiinnijääneitä niin, että kiinniotetut koskettavat käsillään olevilla kengillä eteensä pysähtyneen vapauttajan jalassa olevia kenkiä. Karkuun vapautettu saa lähteä vasta, kun kengät ovat taas jalassa, joten ne pitää laittaa nopeasti takaisin!

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Millä tavalla Mooseksen elämä lammaspaimenena autiomaassa erosi hänen nuoruudestaan hienossa faraon hovissa? Keksi mahdollisimman monta eroa.
  • Oletko joskus itse joutunut muuttamaan aivan toisenlaiseen ympäristöön tai tunnetko jonkun, joka on muuttanut? Kerro siitä.
  • Mitä kaikkea lammaspaimenen pitää osata? (tuntea maastot, hyvät kulkureitit ja laitumet, koota lauma yhteen, taistella villipetoja vastaan, löytää vesilähteitä, antaa ensiapua haavoittuneelle lampaalle, löytää itselleen ruokaa ja vettä jne.) Mistä luulet Mooseksen oppineen nämä taidot? (Lapsuudessa hän ei varmasti ollut joutunut paimentamaan eläimiä!)
  • Millä tavalla Jumala kutsui Moosesta? Mitä tämä merkitsi Moosekselle?
  • Mitkä Jumalan sanat osoittavat sen, että hän näkee ja tietää kaiken?
  • Millainen tehtävä tuntuisi sinusta aivan mahdottomalta? Jos Jumala pyytäisi sinua tekemään sen, mitä vastaisit?

7. Rukous

Pyhä Jumala, opeta meitä kunnioittamaan ja kuuntelemaan sinua. Kiitos, että haluat johdattaa elämäämme. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen