Kansa pääsee vapaaksi orjuudesta

Isän IdeaVT4 – Jumala pelastaa kansansa: Mooses – Kansa pääsee vapaaksi orjuudesta

1. Raamatunkohta

2. Moos. 12: 21–28, 37–42

Pointti: Jumala täyttää lupauksensa.

2. Ydinopetus

430 vuotta on pitkä aika. Tiedätkö, mitä sinun suvussasi tapahtui 430 vuotta sitten? Israelilaiset tiesivät, että heidän esi-isänsä (Joosef ja hänen perheensä) olivat tulleet kauan sitten Israelin maasta, ja nyt Egyptissä suureksi kasvanut ja orjuuteen alistettu kansa pääsisi palaamaan sinne takaisin. Jumala ei ollutkaan hylännyt heitä; orjuuden aika päättyisi vihdoin. Jatkossa heidän tuli kertoa lapsilleen tästä ensimmäisestä ihmeellisestä pääsiäisestä.

Jumalan suuria tekoja kerrotaan Raamatussa ja me voimme edelleen kertoa niitä eteenpäin. Sekä lasten että aikuisten on tärkeää tietää se, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta ja että hän ei koskaan hylkää lapsiansa.

Ensimmäisenä pääsiäisenä annettujen uhrisääntöjen mukaan uhrattiin satoja vuosia. Lopulta Jumala lähetti oman poikansa Jeesuksen maailmaan kuolemaan täydellisenä uhrikaritsana, kaikkien aikojen ihmisten kaikkien syntien sovitukseksi. Jeesuksen kuolema vapautti ihmiset paljon suuremmasta kuin vain inhimillisen sortajan orjuudesta: se avasi ihmiselle mahdollisuuden päästä vapaaksi synnin vallasta, takaisin Jumalan yhteyteen.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Orjuuden aika

Israelin kansa oli aikanaan siirtynyt Egyptiin nälänhädän vuoksi. Jaakobin (eli Israelin) pojista Joosef oli se, joka joutui Egyptiin ensimmäisenä hänen kateellisten veljiensä myytyä hänet sinne orjaksi. Joosef pääsi kuitenkin korkeaan asemaan Egyptin hovissa ja lopulta, vakavan ruokapulan vuoksi, koko Jaakobin perhe muutti Egyptiin, jossa ruokaa vielä riitti. Jossain vaiheessa Joosefin kuoleman jälkeen israelilaisten asema Egyptin valtakunnassa kuitenkin muuttui ja uudet faaraot pakottivat heidät orjatyöhön. Kaiken kaikkiaan israelilaiset olivat Egyptissä 430 vuotta.

Vitsaukset

Jumala kutsui Mooseksen johtamaan kansansa vapautumista Egyptistä. Mooses pyysi faaraota päästämään israelilaiset pois Egyptistä omaan maahansa mutta tämä ei suostunut Mooseksen pyyntöihin. Faaraon uppiniskaisuuden tähden Jumala antoi Egyptin kokea erilaisia vitsauksia: Egyptin vesien vereksi muuttuminen, sammakot, syöpäläiset, paarmat, karjarutto, paiseet, rakeet, heinäsirkat ja pimeys. Lopulta annettiin kymmenes vitsaus, esikoisten kuolema, josta israelilaiset säästyivät sivelemällä karitsan verta ovenpieliinsä.

Happamaton leipä

Israelilaiset lähtivät Egyptistä niin kovalla kiireellä, että leipätaikina ei ehtinyt nousta ennen kuin se paistettiin. Tällaista leipää syötiin jatkossakin juutalaisten juhlissa, koska se muistutti Egyptistä vapaaksi pääsemistä.

Ramses ja Sukkot

Ramses oli kaupunki Goosenin alueella, jolla israelilaiset Egyptissä asuivat. Sukkot oli alue muutaman kymmenen kilometrin päässä. Se oli israelilaisten ensimmäinen pysähdyspaikka vaelluksella kohti Israelia.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Veren suoja

Lattialle tai maahan tehdään punaisesta nauhasta tai teipistä muutama n. 1m x 1m neliö. Pyydetään osallistujia menemään kyyryyn maahan, kasvot lattiaan päin. Halukkaat voivat mennä ruutujen sisään (yksi kuhunkin), mutta ruutujen merkitystä ei selitetä vielä. Toimitaan täydessä hiljaisuudessa. Ohjaaja käy jokaisen luona ja esim. tekee sormellaan viivan tai rastin niiden selkään, jotka eivät ole punaisessa ruudussa. Punaisen neliön kohdalla oleviin ei kosketa. Kun koko joukko on käyty läpi, ohjaaja pyytää niitä, joita ei ollut kosketettu, tulemaan luokseen, ja antaa heille esim. karkin tai jotain muuta pientä mukavaa. Pienessä ryhmässä ruutuja kannattaa olla vain yksi tai kaksi.

Tämän jälkeen kysytään karkin tms. saaneilta, miksi he luulevat saaneensa palkinnon. Tässä yhteydessä voi kertoa siitä, mitä punainen nauha/teippi merkitsi (karitsan verta ovenpielissä), ja että jokainen siihen turvautuva pelastui.

Karitsan veri ensimmäisenä pääsiäisenä on vertauskuva Jeesuksen verestä, jonka hän vuodatti kaikkien ihmisten syntien vuoksi ristillä. Jeesuksen vereen turvautuminen on mahdollista tänäkin päivänä. Nyt pyydetään osallistujia seisomaan ruutuihin, tällä kertaa monta yhteen ruutuun. (Jos tämä kierros toteutetaan, kannattaa miettiä jo ruutuja tehdessä, että kaikki mahtuvat varmasti yhtä aikaa seisomaan niihin. Pieni ahtaus tekee leikin hauskaksi!) Kun kaikki ovat ruutujen sisällä, voi ohjaaja tarjota kaikille karkin.

Ensimmäisellä kierroksella karkin saaneet saavat nyt toisenkin.

Halutessaan ohjaaja voi tässä yhteydessä kertoa siitä, kuka on juutalainen (Messiasta odottava Israelin kansan jäsen, jonka pyhä kirja on Vanha testamentti) ja kuka kristitty (=Jeesuksen sovitustyöhön uskova minkä tahansa kansan jäsen). Keitä sitten ovat ne, jotka saivat kaksi karkkia edellisessä leikissä? He ovat Jeesukseen uskovia Israelin kansan jäseniä, joita kutsutaan messiaanisiksi juutalaisiksi. He uskovat, että Jeesus on Messias ja oikea pääsiäiskaritsa.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Pakkaamisleikki

Leikkiä varten kasataan yhteen paikkaan paljon erilaisia pieniä ja suuria esineitä ja tavaroita. Voidaan kilpailla ryhmittäin, yksi ryhmä vuorollaan, a- tai b- vaihtoehdon mukaan. Jos osallistujia on vähän, voidaan b-vaihtoehto suorittaa yhteistoimintaleikkinä, ilman kilpailua ja ajanottoa.

a. Kilpaillaan siitä, mikä ryhmä pystyy kantamaan mahdollisimman monta tavaraa sovitun matkan. Eniten tavaroita (pudottamatta) määränpäähän vienyt ryhmä voittaa. Huom! Tavaroita tulee olla niin paljon, että yhden ryhmän on mahdotonta ottaa niitä kaikkia mukaansa.

b. Otetaan aikaa, kuinka nopeasti kaikki tavarat on siirretty paikasta toiseen (tällöin tavaroita tulee olla sen verran, että ne on mahdollista – vaikkakin haasteellista – ottaa kaikki mukaansa). Yksi ryhmän jäsen saa kulkea määränpäähän vain kerran, eli ryhmän täytyy suunnitella kantotehtävää yhdessä, jotta kaikki tavarat saadaan kannettua. Aika otetaan pakkaamisen aloittamisesta siihen hetkeen, kun viimeinenkin ryhmän jäsen saapuu sovittuun maaliin tavaroineen. Jos tavaroita tippuu kyydistä, kuljettajan pitää itse yrittää noukkia ne mukaansa. Jos noukkiminen ei onnistu, hän itse palaa hakemaan pudonneita tavaroita saatuaan muun lastinsa perille. Nopein ryhmä voittaa.

Muunnelma 1:
Pakataan piirtäen. Kullekin ryhmälle annetaan samankokoinen paperi (esim. A4), jolle pitää sovitussa ajassa piirtää niin monta matkalle mukaan otettavaa esinettä kuin ehtii. Esineet (=piirrokset)eivät saa osua toisiinsa. Samaa esinettä ei saa piirtää kahta kertaa. Piirtämisen jälkeen ryhmät kertovat, mitä tavaroita heidän ”matka-arkussaan” on. Voittaja on ryhmä, jolla on eniten tavaroita.

Muunnelma 2:
Ilmapallojen kuljetus. Puhalletaan suuri määrä ilmapalloja valmiiksi. Yritetään kuljettaa ilmapalloja sovittu matka niin, etteivät ne putoa. Ryhmäläiset valitsevat yhden jäsenen ”kantojuhdaksi” ja pakkaavat ilmapalloja hänen kyytiinsä. Sovitaan aluksi, saako ilmapalloja esim. sitoa kengännauhoihin tai hupparin nyöreihin. Pakkaamiselle kannattaa sopia myös aikaraja. Eniten ilmapalloja pudottamatta määränpäähän saanut ryhmä (kantaja) voittaa.

Kun lähdin Egyptistä…

Istutaan piirissä. Ensimmäinen sanoo ”Kun lähdin Egyptistä, otin mukaani… (esim. kengät)”. Seuraava myötäpäivään sanoo: ”Kun lähdin Egyptistä, otin mukaani kengät ja… (esim. vesipullon).” Jatketaan niin pitkälle kuin muisti riittää! Peliä voi pelata myös pienessä ryhmässä niin, että mennään monta kierrosta.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Mikä sinusta olisi kaikkein pelottavinta, mitä yöllä saattaisi tapahtua?
  • Miltä luulet israelilaisista tuntuneen ensimmäisenä pääsiäisyönä?
  • Miksi kansa ”polvistui ja heittäytyi maahan”?
  • Tiedätkö, mitä 430 vuotta sitten (1500-luvun lopulla) tapahtui omalla asuinpaikkakunnallasi/Suomessa/maailmassa?
  • Mitä Jumalasta osoittaa se, että hän vei koko kansansa (1-2 miljoonaa ihmistä) kerralla pois Egyptistä?
  • Mitä luulet, miksi Israelin kansan piti päästä omaan maahansa eikä jäädä lopullisesti Egyptiin?
  • Miksi on tärkeää kertoa Jumalan teoista lapsille?
  • Kuka sinulle on kertonut Jumalan teoista?

7. Rukous

Rakas Taivaan Isä, anna meille kärsivällisyyttä. Sinä tiedät, mikä on oikea aika toimia ja vastata rukouksiin. Kiitos siitä, että mikään ei ole sinulle mahdotonta. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen