Miten vastustaa pahaa?

Isän IdeaUT2 – Jeesus opettaa – Miten vastustaa pahaa?

1. Raamatunkohta

Matt. 4: 1–11

Pointti: Jeesus on voittanut pahan.

2. Ydinopetus

Raamatun mukaan Jumala on kaiken yläpuolella, hän on luonut maailman ja hallitsee sitä suvereenisti. Paholaisella on ihmisen syntiinlankeemuksesta asti ollut mahdollisuus koetella ja kiusata ihmisiä – mutta vain niin paljon, kuin Jumala antaa tapahtua. Kaikki ihmiset ovat syntisiä ja kuuntelevat luonnostaan paholaisen ääntä ja lankeavat syntiin. Ainoastaan Jeesus pystyi vastustamaan pahaa ja voittamaan paholaisen. Jeesuksen avulla syntinen ihminenkin pystyy vastustamaan pahaa.

Jumala koetteli Jeesuksen uskon juuri ennen kuin tämä aloitti julkisen toimintansa. Siksi Paholainen sai luvan kiusata Jeesusta. Jumala haluaa koetella joskus myös ihmisen uskoa. Silloin epäilykset kalvavat mieltä ja Jumala tuntuu etäiseltä. Ei pidä kuitenkaan ajatella, että vaikeuksien kohdatessa Jumala on hylännyt minut, vaan että nyt uskoani koetellaan. Jumala on aina uskollinen ja häneltä voi aina uudestaan pyytää uskoa – ja hän varmasti sitä myös antaa. Koetusten jälkeen usko on entistäkin vahvempi.

Paholainen kiusasi Jeesusta kolmella eri tavalla: fyysisesti, hengellisesti ja psykologisesti. Aluksi hän kokeili, käyttäisikö Jeesus valtaansa siihen, että pääsisi omasta näläntunteestaan eroon. Jeesus voitti tämän kiusauksen – hänen tehtävänsähän oli tulla maailmaan ihmisten takia. Toiseksi Paholainen kiusasi Jeesusta Jumalan omaa sanaa käyttäen. Jeesus osoitti sen olevan jumalanpilkkaa: Jumala saa koetella ihmistä, mutta kukaan ei ole arvollinen koettelemaan Jumalaa. Kolmanneksi Jeesus torjui Paholaisen houkutukset maallisesta vallasta. Itse asiassa ei edes ole Paholaisen vallassa antaa kenellekään rikkautta ja mainetta, joten hänen lupauksensa oli valhetta. Mutta mikä vielä tärkeämpää: Jeesus tiesi jo olevansa koko maailman hallitsija, ei vain näkyvän maailman, vaan ennen kaikkea näkymättömän. Hän oli tullut julistamaan Jumalan valtakuntaa, joka ei tarkoittanut hienoja palatseja ja rikkautta vaan rauhaa Jumalan kanssa ja iankaikkista elämää.

Jeesus antoi toiminnallaan tärkeän esimerkin kaikille kristityille: kun kiusaaja yrittää masentaa, aiheuttaa epäuskoa tai saada tekemään syntiä, kannattaa hänelle vastata Raamatun sanalla. Siinä on ihmeellinen voima. Siksi Raamattua kannattaa lukea ja opetella joitain kohtia ihan ulkoa.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Jeesuksen kaste ja julkinen toiminta

Jeesus oli elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa kotikylässään Nasaretissa, missä hän oli todennäköisesti seurannut ajan tavan mukaan isänsä jälkiä kirvesmiehenä. Kun Jeesuksen aika oli tullut aloittaa Messiaan tehtävä, hän ensimmäisenä meni Jordan-joelle Johannes Kastajan kastettavaksi. Heti tämän jälkeen hän paastosi ja joutui paholaisen kiusattavaksi. Autiomaasta hän palasi kotiseudulleen, valitsi itselleen opetuslapset ja alkoi opettaa ja parantaa ihmisiä.

40

40 on tärkeä luku Raamatussa: Nooan aikana satoi neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, Mooses paastosi 40 päivää Siinailla ennen kuin sai Jumalalta kymmenen käskyn taulut, Israelin kansa vaelsi kohti luvattua maata 40 vuotta. Luku 40 liittyy Raamatussa usein ajanjaksoon, joka päättyy täyttymykseen, esim. tässä raamatunkohdassa siihen, että Jeesus voitti kiusaajan.

Autiomaa

Jeesuksen kastepaikan, Jordan-joen, ympärillä ja eteläpuolella on vuoristoista autiomaata, jossa Jeesus paastosi 40 päivän ajan.

Kiusaaminen

Tässä yhteydessä kiusaaminen ei tarkoita samaa kuin esim. koulukiusaaminen, johon liittyy henkistä ja joskus fyysistäkin pahoinpitelyä. Paholaisen suorittama kiusaaminen oli uhkailua ja koettelemista, jonka perusteella selvisi, kuinka vahva Jeesus lopulta on.

Paholainen, Saatana

Raamatun mukaan Paholainen on persoona, joka pyrkii saamaan ihmisen sydämessä Jumalan aseman. Hän yrittää kaikin voimin vastustaa Jumalan työtä. Jeesus opetti, että ”Saatana on ollut murhaaja alusta asti. Hän on kaukana totuudesta, se on hänelle vieras. Kun hän valehtelee, hän todella puhuu omiaan, sillä hän on valehtelija ja valheen isä. ”(Joh. 8: 44) Paholainen houkuttelee ihmisiä tekemään syntiä ja kääntämään selkänsä Jumalalle. Jeesus on ainoa, joka voitti kaikki Paholaisen kiusaukset. Jeesukseen turvautumalla ihminenkin voi vastustaa pahaa. Lopulta taivaassa, Jumalan luona, Paholaisella ei enää ole mitään valtaa niihin, jotka ovat Jeesuksen sovitustyön tähden päässeet sinne.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Raamatun sanalla vastaaminen

Jeesus vastasi Paholaiselle aina Raamatun sanalla, koska siinä on todellinen voima. Jokaiselle osallistujalle annetaan yksi Jeesuksen vastauksista paperille kirjoitettuna.

 1. ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.»
 2. ”Älä kiusaa Herraa, Jumalaasi.»
 3. ”Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.»

Ohjaaja lukee raamatunkohtaa aina siihen asti, kunnes on Jeesuksen vastauksen vuoro. Apuohjaaja voi samalla piirtää isolle taululle/paperille tai näyttää kuvan (esim. lehdestä leikatun) kolmeen eri kohtaukseen liittyen: 1. ruokaa, 2. temppeli / kirkko tms. korkea rakennus, 3. loistoa ja rikkauksia. Osallistujat lukevat yhteen ääneen oikeassa kohdassa sen Jeesuksen vastauksen, joka on heidän omassa lapussaan.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Leipä ja sana

Tehdään jokaiselle osallistujalle eväsleipä, esim. täytetään valmiita sämpylöitä tai haluttaessa leivotaan leivät ensin yhdessä. Leipiin tehdään käärinpaperit, joihin jokaiseen kirjoitetaan lause Matt. 4: 4 ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.” Luetaan tämä lause yhteen ääneen ennen kuin syödään leivät.

40 lista

Mennään pareittain tai pieniin ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan kynä ja paperi. Kirjoitetaan luettelo, jossa on yhteen aiheeseen liittyviä sanoja tai nimiä, joita on yleisesti tiedossa paljon, esim. kasveja, eläimiä, maan tai kaupunkien nimiä, tyttöjen tai poikien nimiä yms. (ohjaaja miettii aiheen ryhmän tietojen mukaan). Ryhmä, joka saa ensimmäisenä 40 eri sanaa tai nimeä listaansa, on voittaja. Jos ohjaaja huomaa listassa virheen (esim. kaupungin nimi maan nimien joukossa), paperi palautetaan ryhmälle ja kisaa jatketaan, kunnes jollain on 40 aiheeseen liittyvää sanaa listassaan.

6. Yhdessä pohdittavaksi

 • Onko sinusta tuntunut joskus, että sinua houkutellaan tekemään jotain, mikä on väärin? Kerro.
 • Millaisia asioita sinä kaipaisit ensimmäisenä, jos olisit paastonnut yksin autiomaassa yli kuukauden ajan?
 • Miksi Jeesus paastosi?
 • Miksi Paholainen kiusasi Jeesusta juuri, kun paasto oli loppumassa?
 • Mikä Paholaisen Jeesukselle asettamista houkutuksista olisi sinulle vaikein torjua: ruoka, valta vai rikkaudet? Miksi?
 • Mitä olisi tapahtunut, jos Jeesus olisi langennut kiusauksiin?
 • Millä tavalla Jeesus voitti Paholaisen kiusaukset?
 • Miksi on tärkeää tuntea Raamattua ja osata joitakin kohtia jopa ulkoa?

7. Rukous

Rakas Jeesus, varjele meidät pahalta. Kiitos siitä, että sinä olet jo voittanut pahan. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen