Paavali ja Silas vankilassa

Isän IdeaUT6 – Paavali – Paavali ja Silas vankilassa

1. Raamatunkohta

Ap. t. 16: 16–34

Pointti: Usko Jeesukseen, niin sinä pelastut.

2. Ydinopetus

Paavali oli nyt toisella lähetysmatkallaan ja hänen työtoverinaan toimi Silas. Paavali joutui jatkuvasti ristiriitaan joko juutalaisten tai pakanauskoisten kanssa. Juutalaiset eivät sietäneet sitä, että Paavali julisti Jeesuksen olevan Jumalan Poika, pakanauskoiset roomalaiset taas eivät pitäneet siitä, että Paavali osoitti heidän uskonsa tyhjäksi. Toisinaan pakanauskoiset vastustivat Paavalia siksikin, että epäjumaliin uskominen oli heidän tulonlähteensä. Näin oli myös filippiläisen orjatytön tapauksessa.

Orjatytössä oleva tietäjähenki puhui kyllä oikeaakin asiaa: se tiesi, kenen asialla Paavali ja Silas olivat. Tällaiset henget, jotka eivät ole lähtöisin Jumalasta, ovat kuitenkin ihmiselle vahingollisia. Jumala haluaa antaa ihmiseen oman henkensä, joka antaa rauhan ja ilon ja joka todistaa ihmiselle, että hän on Jumalan lapsi. Tietäjähenki teki tytöstä isäntiensä orjan eikä hänellä ollut mahdollisuutta elää vapaasti omana itsenään. Tämän vuoksi Jumala vapautti tytön tästä hengestä.

Paavali joutui Filippissä vankilaan täysin väärin perustein. Jumalan henki, joka teki työtään Paavalin ja Silaksen kautta, antoi heille kuitenkin rauhan joka tilanteessa, jopa syyttömästi vankilaan jouduttaessa. Kaikkialla he voivat kiittää Jumalaa. Jumala näytti voimansa ja uskollisuutensa pelastamalla heidät vankityrmästä maanjäristyksen avulla. Jumala osoitti myös, että kurjalta tuntuva vangitseminen kuului hänen suunnitelmiinsa: sen kautta kuolemanhätään joutunut vanginvartija perheineen ja palvelusväkineen kuulivat Jeesuksesta. Kun Paavali ja Silas lähtivät Filippistä, vanginvartijan perhekunta ehkä jatkoi evankeliumin eteenpäin viemistä kotikaupungissaan. Näin on käynyt läpi vuosisatojen: lähetystyöntekijät ovat vieneet evankeliumia uusille alueille ja vähitellen on syntynyt uusia seurakuntia, jotka taas vuorostaan ovat vieneet sanomaa Jeesuksesta eteenpäin. Vainot ja vaikeudet eivät ole koskaan estäneet evankeliumin eteenpäin menemistä, koska se on Jumalan työtä.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Silas

Paavalin ja Pietarin työtoveri. Silas oli Jerusalemin alkuseurakunnan arvostettu jäsen. Hän lähti Paavalin työpariksi toiselle lähetysmatkalle, jonka aikana tapahtui myös tämä vankilakäynti.

Tietäjähenki

Tytössä vaikutti tietäjähenki, joka ei ollut lähtöisin Jumalasta. Tällaiset henget ovat aina vahingoksi ihmiselle. Näillä hengillä voi olla myös yliluonnollista tietoa: tyttö kertoi aivan oikein sen, keitä Paavali ja Silas olivat. Hän oli toisaalta voinut kuulla tuon asian myös heidän puheistaan.

Perhekunta

Perhekuntaan kuuluvat perheen vanhemmat, lapset, muut talossa asuvat sukulaiset, palvelijat ja orjat.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Roolit: Paavali, Silas, tyttö, tytön isäntä, kaupungin hallitusmiehet, vangit, vanginvartija, vanginvartijan perhe.

Jos osallistujia ei ole tarpeeksi kaikkiin em. rooleihin, voidaan näytellä kolme kohtausta samoilla näyttelijöillä: 1. Jakeet 16–18 (Paavali, Silas, tyttö, isäntä ja hallitusmies), 2. Jakeet 19–24 (Paavali, Silas, vankeja ja vanginvartija), 3. Jakeet 25–34 (Paavali, Silas, vanginvartija ja tämän perhe).

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Tyhjä tuoli

Luetaan raamatunkohta ääneen kolmessa osassa: 1. jakeet 16–18, 2. jakeet 19–24, 3. jakeet 25–34. Kunkin lukujakson jälkeen kutsutaan yksi vapaaehtoinen muiden edessä olevalle tuolille. Tuolilla istuva on Paavali ja muut saavat kysellä häneltä kysymyksiä liittyen luettuun jaksoon. Esim. ”Miksi tyttö ärsytti teitä?”, ”Miltä vankilassa näytti?”, ”Millaisia lauluja lauloitte Silaksen kanssa?”, ”Miten muut vangit suhtautuivat teihin?”, ”Miltä maanjäristys tuntui?”, ”Miksi ette heti lähteneet pois vankilasta?” Tuolilla istuva vastaa kysymyksiin.

Maanjäristys

Mennään 4 hengen ryhmiin. Ryhmän sisällä muodostetaan kaksi paria. Toinen pari asettuu seisomaan kasvot vastakkain n. kolmen metrin päähän toisistaan. Toinen pari asettuu em. parin väliin seisoen vierekkäin, kummankin kasvot toista em. paria kohti. Ohjaaja antaa lapulle kirjoitetun viestin (esim. ”Jumala rakastaa sinua”, ”Olet vapaa”, ”Usko Herraan Jeesukseen”) sille ryhmän jäsenelle, joka seisoo eri suuntaan kuin muut (eli edessä oleva pari ja heidän takanaan oleva henkilö katsovat häntä kohti). Kun ohjaaja huutaa ”Maanjäristys!”, lapun saanut henkilö yrittää huutaa viestin parilleen samalla, kun välissä oleva pari yrittää estää viestin kuulumisen pitämällä mahdollisimman kovaa ääntä. ”Järistys” kestää muutaman sekunnin – ohjaaja antaa selvän (ja kovaäänisen!) merkin, milloin huutaminen lopetetaan. Leikin kuluessa täytyy myös pitää huolta, että pari ei näe viestiä lapulta, vaan se pitää saada kuulemalla. Lopuksi tarkistetaan, kuka on kuullut viestin oikein. Voidaan leikkiä uudestaan vaihtaen rooleja.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Millaisilla väärillä keinoilla jotkut hankkivat itselleen nykyään rahaa (vrt. tytön isäntäväki)?
  • Millä tavalla Paavali ja Silas estivät tyttöä jatkamasta toimintaansa?
  • Millä tavalla tyttö ehkä muuttui tämän seurauksena?
  • Millä väärällä perusteella isäntäväki vaati Paavalin vangitsemista?
  • Miltä sinusta tuntuisi joutua vankilaan siitä syystä, että olisit tehnyt jotain hyvää ja oikein?
  • Miksi Paavali ja Silas lauloivat ja ylistivät Jumalaa vankilassa, vaikka heillä oli mahdollisimman epämukavat oltavat?
  • Mitä mielestäsi kertoo Jumalasta se, että hän vapautti Paavalin ja Silaksen vankilasta maanjäristyksen avulla?
  • Miksi vanginvartija oli valmis tappamaan itsensä, kun luuli vankien karanneen?
  • Mistä luulet, että vanginvartija osasi kysyä Paavalilta ja Silakselta pelastuksesta?
  • Millä tavalla vanginvartijan usko tuli heti näkyviin hänen teoissaan?

7. Rukous

Kiitos, Jeesus, että sinä pidät omistasi huolta. Anna kaikkien ihmisten kuulla sinusta. Siunaa niitä, jotka joutuvat kärsimään sen takia, että kertovat sinusta muille. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen