Rakastakaa toisianne ja antakaa toisillenne anteeksi

Isän IdeaUT7 – Jumalan lapsena eläminen – Rakastakaa toisianne ja antakaa toisillenne anteeksi

1. Raamatunkohta

1. Joh. 4: 7–21, Kol. 3: 12–14

Pointti: Jumala rakastaa ja antaa anteeksi – hän antaa meille voiman tehdä samoin.

2. Ydinopetus

Rakkaus on asia, josta on aina kirjoitettu, laulettu ja puhuttu paljon. Ihmisten välisessä rakkaudessa korostetaan usein tunteita. Jumalan rakkaus on kuitenkin muutakin kuin vain tunnetta. Jumalan rakkaus ei ole riippuvainen sen kohteen rakastettavuudesta. Itse asiassa me ihmiset emme edes ansaitsisi Jumalan rakkautta.

Kaikki hyvä, mitä maailmassa on, on lähtöisin Jumalasta – myös ihmisten välinen rakkaus. Jumalan rakkautta kokenut ihminen voi itsekin oppia rakastamaan, jopa niitä, joita kohtaan hänellä ei luonnostaan olisi mitään rakkauden tunteita. Jumala antaa ihmiselle rakkaudessaan synnit anteeksi Jeesuksen tähden. Ihmistenkin tulee antaa toisilleen anteeksi. Rakkaus ja anteeksiantamus kulkevat käsi kädessä. Siltä, jota rakastaa, on helpompi pyytää anteeksi – ja toisaalta sitä, jolta on pyytänyt anteeksi, on helpompi rakastaa. Sekä rakastamiseen että anteeksipyytämiseen ja –antamiseen voimme pyytää apua Jumalalta.

Jumalan rakkaus näkyi selkeimmin siinä, että hän lähetti Jeesuksen maailmaan. Jeesus näytti elämällään ja toiminnallaan ihmisille, millainen Jumala on. Hän opetti, paransi ja puolusti myös niitä, joita ihmiset eivät pitäneet rakkauden arvoisina. Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan huipentui Jeesuksen ristinkuolemassa. Jumala itse kärsi syntien rangaistuksen, joka olisi kuulunut ihmiselle itselleen. Jeesuksen risti kertoo Jumalan rakkauden ja anteeksiantamuksen suuruudesta. Suurinta on Jumalan rakkaus meitä kohtaan, ei meidän rakkautemme Jumalaa tai muita ihmisiä kohtaan.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Rakkaus

Uuden testamentin alkukielessä, kreikassa, on kaksi rakkautta merkitsevää sanaa, ”filia” ja ”agape”. ”Filia” tarkoittaa tunteellista rakkautta, ”Agape” taas jumalallista, uhrautuvaa rakkautta. Agape-rakkauden lähde on itse Jumala – hän rakastaa ensin ihmistä, sitten ihminenkin voi rakastaa toista ihmistä.

Tuomion päivä

Matteuksen evankeliumissa (Matt.25) Jeesus kertoo viimeisestä tuomiosta, jossa hän itse tuomitsee kuninkaana koko ihmiskunnan: toiset taivaaseen ja toiset kadotukseen. Jeesuksen rakkauden ja anteeksiannon elämänsä aikana vastaanottaneet voivat mennä rohkeasti tuomiolle, sillä heitä ei tuomita kadotukseen.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

1. Joh. 4:10

Opetellaan Johanneksen kirjeen katkelmasta jae 10 ulkoa. Tämä jae on raamatunkohdan ydin. Mennään n. kolmen hengen ryhmiin. Ohjaaja on jakanut jakeen seitsemään osaan (alla riveittäin) ja kirjoittanut/tulostanut osat paperille:

Siinä on rakkaus
– ei siinä, että
me olemme rakastaneet Jumalaa,
vaan siinä, että
hän on rakastanut meitä
ja lähettänyt Poikansa
meidän syntiemme sovitukseksi.

Seitsemän paperinpalaa piilotetaan jollekin sovitulle alueelle (jokaiselle ryhmälle eri paikkaan) tai esim. paksun kirjan sivujen väliin ja ryhmät etsivät ne ja laittavat järjestykseen. Kun kaikki ovat saaneet jakeen osat oikeaan järjestykseen, kiinnitetään yhdet laput oikeassa järjestyksessä esim. taululle kaikkien nähtäväksi. Luetaan jae yhteen ääneen. Joku osallistujista saa ottaa pois yhden valitsemansa lapun. Sanotaan jae taas uudestaan yhdessä ääneen muistellen ulkoa puuttuva osa. Jatketaan lappujen poistamista ja ääneen lausumista niin kauan, että viimein sanotaan jae kokonaan ulkomuistista.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Rakkaus-pikalasku

Ohjaaja lukee Johanneksen kirjeen katkelman ääneen, osallistujat vain kuuntelevat. Lukemisen jälkeen arvataan, kuinka monta kertaa sana ”rakkaus” esiintyy Johanneksen kirjeen katkelmassa. Ei kerrota oikeaa vastausta, vaan arvaamisen jälkeen pidetään kilpailu: osallistujat saavat avata Raamatut ja laskea rakkaus-sanojen (myös sanan johdannaisten, esim. rakastaa) lukumäärän raamatunkohdasta. Nopeimmin laskenut voittaa. Tämän jälkeen tiedetään myös, kuka voitti (tai pääsi lähimmäksi) arvauskilpailussa.

Hyvät sanat

Leikataan jokaiselle osallistujalle paperista sydän, ja laitetaan sydämen toiselle puolelle oma nimi. Asetutaan rinkiin istumaan (jos osallistujia on paljon, voi tehdä useammankin ringin). Laitetaan sydämet kiertämään: jokaiseen sydämeen saa kirjoittaa jonkin hyvän asian siitä henkilöstä, jonka sydän on.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Millaisia asioita sinulle tulee mieleen sanasta ”rakkaus”?
  • Millaista on oikea rakkaus?
  • Millaista on Jumalan rakkaus?
  • Mikä on rakkauden vastakohta tämän raamatunkohdan perusteella?
  • Oletko sinä päässyt joskus eroon jostain pelostasi?
  • Milloin viimeksi olet pyytänyt anteeksi joltain?
  • Miltä anteeksipyytäminen tuntuu? Entä anteeksisaaminen?
  • Miksi meidän pitäisi antaa toisillemme anteeksi?

7. Rukous

Rakas Taivaan isä, opeta meitä rakastamaan toisiamme ja anna meille voimaa pyytää ja antaa anteeksi. Kiitos siitä, että sinä rakastat meitä ja annat pahat tekomme anteeksi. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen