Suku yhdistyy

1. Raamatunkohta

1. Moos. 43: 1–5, 15; 45: 1–10

Pointti: Jumala antaa voiman antaa anteeksi.

2. Ydinopetus

Benjamin oli Joosefin rakkain veli. Joosefilla ja Benjaminilla oli sama äiti, Raakel. Benjamin ja Joosef olivat olleet isänsä Jaakobin lempilapsia, sillä Raakel oli tämän lempivaimo. Joosef murtui nähdessään rakkaan veljensä. Samalla hän varmasi ymmärsi, miten raskasta hänen vanhalle isälleen oli ollut luopua Benjaminista.

Vaikka Joosefin elämä oli loisteliasta faraon hovissa, suku oli kuitenkin hänelle tärkein. Joosef pystyi näkemään Jumalan johdatuksen elämässään ja välttämään katkeruuden veljiään kohtaan. Joosef ymmärsi, että anteeksiantamus oli ainoa vaihtoehto. Uudessa testamentissa Paavali kirjoittaa kolossalaisille: ”Kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niinkuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa.” Juuri näin Joosef teki, ja antaessaan anteeksi pelasti koko sukunsa. Anteeksiantamisessa on aina suuri siunaus.

Tämän monimutkaisen tapahtumasarjan tuloksena Jaakobin suku, eli Israelin kansan ”alkusiemen” säilyi hengissä. Ja niin tuli käydäkin: Jumalahan oli luvannut Jaakobin isoisälle Abrahamille, että tämän jälkeläisiä tulee olemaan kuin taivaalla tähtiä. Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin suvusta syntyneestä kansasta syntyisi aikanaan myös Messias, eli Jeesus, joka on koko ihmiskunnan pelastaja.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Benjamin

Jaakobin 12 pojasta nuorin ja Joosefin täysiveli. Jakobin vaimo ja Joosefin äiti Raakel kuoli synnyttäessään Benjaminin ja antoi kuollessaan tälle nimeksi Benoni, ”kipuni poika”. Jaakob nimitti häntä kuitenkin Benjaminiksi, mikä tarkoittaa ”onnen poika”. Jaakobin pojilla oli neljä eri äitiä, ja Raakel oli ollut Jaakobille heistä rakkain.

Gosenin maakunta

Maakunta Egyptissä, Niilin suiston itäosassa. Israelilaiset asuivat tällä alueella siihen saakka, kunnes lähtivät Mooseksen johdolla kohti luvattua maata.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Roolit: Jaakob, Joosef, veljiä, faraon hovin palvelusväkeä. Näytelmä voidaan toteuttaa myös nukketeatterina. Nuket voidaan tehdä kartongille piirtämällä ja liimaamalla kepit niiden taakse.

Veljien keskustelu

Kuvitellaan, mitä veljet keskustelivat lähtiessään pitkälle kotimatkalle hakemaan isäänsä. Kirjoitetaan lyhyitä repliikkejä esim. puhekuplien sisään taululle tai pöytään kiinnitetylle isolle paperipöytäliinalle. Ohjaaja lukee lopuksi kaikki repliikit ääneen.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Tunnistustehtävä

Mennään piiriin, yksi jää keskelle. Keskellä olijan silmät sidotaan. Piiri pyörii hänen ympärillään, kunnes hän pysäyttää sen sanomalla esim. ”seis”. Hän osoittaa sormella edessään olevaa, ja tämän pitää sanoa hänelle joku ennalta sovittu sana (esim. ”Joosef”). Jos hän tunnistaa henkilön äänestä, tämä tulee vuorostaan keskelle. Leikki toimii vain, jos osallistujat tuntevat toisensa nimeltä. Jos kaikki tuntevat toisensa oikein hyvin, saa ääntänsä muuttaa hämäykseksi – muuten käytetään normaalia puheääntä.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Kuka sukulainen on sinulle rakkain?
  • Miksi Benjaminin (joka oli saman äidin poika kuin Joosef, eli Joosefin täysveli) näkeminen mursi Joosefin?
  • Mistä Joosef sai voimaa antaa veljilleen anteeksi?
  • Onko omassa mielessäsi jokin asia, jota sinun pitäisi pyytää tai antaa anteeksi sisaruksillesi?
  • Mitä luulet veljien jutelleen keskenään, kun he lähtivät hakemaan isäänsä Egyptiin?
  • Millä tavalla Jumala johdatti Jaakobin sukua?
  • Miksi oli välttämätöntä, että Joosef oli joutunut Egyptiin – vaikka se tapahtuikin vääryyden takia?
  • Onko omassa perheessäsi tapahtunut jotain ikävää, joka myöhemmin onkin osoittautunut hyväksi asiaksi?

7. Rukous

Rakas Taivaan Isä, anna meille voimaa antaa anteeksi niille, jotka ovat tehneet meitä kohtaan väärin. Kiitos siitä, että sinä hoidat asioitamme ja rakastat meitä. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen