Suola ja valo

Isän IdeaUT2 – Jeesus opettaa – Suola ja valo

1. Raamatunkohta

Matt. 5: 13–16

Pointti: Usko Jeesukseen näkyy ulospäin.

2. Ydinopetus

Suola on ollut kautta aikojen tärkeä aine. Ennen pakastimia ja säilöntäaineita ruoka-aineet säilyivät sen avulla pitkiä aikoja. Esimerkiksi kalaa ja lihaa suolattiin – ilman suolaa ne olisivat mädäntyneet nopeasti. Suolalla oli juutalaisille myös hengellinen merkitys: sitä käytettiin ihmisen ja Jumalan välisen liiton tekemisessä (esim. 4. Moos. 18: 19), jossa se myös kuvasti sitä, että annetut lupaukset ja liitto pysyy ja säilyy.

Kun Jeesus puhui suolasta, joka menettää makunsa, hän tarkoitti huonoa Kuolleenmeren suolaa, joka ei säilynyt pitkään hyvänä, ja joka makunsa menetettyään heitettiin lopulta kadulle, kuten muukin jäte tuohon aikaan. Puhdas suola ei sen sijaan koskaan menetä makuaan. Siihen voi verrata uskovaa ihmistä, joka elää Jeesuksen yhteydessä. Hänestä usko näkyy ulospäin hyvinä tekoina, rakkautena, omien virheiden myöntämisenä ja uhrautumisena toisten puolesta. Usko on ihmisessä kuin suola ruoassa: se vaikuttaa koko ihmisen elämään ja olemukseen. Uskova ihminen voi myös suolan tavoin vaikuttaa ympäristöönsä. Jeesukseen uskovat tuovat maailmaan taivaallista näkökulmaa ja estävät yhteiskuntaa ”pahentumasta” toimimalla ja puhumalla Jumalan sanan mukaisesti.

Pienikin valo leviää nopeasti ympäristöönsä. Valo voittaa aina pimeyden, pimeys ei voi niellä valoa. Valon loistamisen voi kuitenkin estää peittämällä tai sammuttamalla. Koska Jumala asuu uskovassa ihmisessä, tämä voi loistaa Jumalan valoa maailmassa. Kaikenlaisia valoja tarvitaan: jotkut ovat suuria valonheittimiä, toiset pieniä tuikkuja. Joka tapauksessa on tärkeintä, ettei peitä tai sammuta Jumalan valoa elämässään, eli häpeile tai jopa kiellä uskoansa muiden edessä. Uskovien loistama valo vie muitakin ihmisiä Jeesuksen luo. Jeesus sanoikin, että kun ihmiset näkevät uskon valon loistavan jonkun toisen elämässä, he ylistävät Jumalaa – ei tätä ihmistä itseään. Usko on Jumalan lahja, samoin ovat kaikki hyvät teot, joita uskosta seuraa. Jeesus itse on maailman valo. (Joh. 8: 12)

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Jeesuksen vertaukset

Jeesus esitti suuren osan opetuksistaan vertauksina. Hän kuvasi esimerkiksi taivasten valtakuntaa sellaisilla termeillä ja asioilla, jotka olivat kuulijoille tuttuja. Vertaukset eivät kuitenkaan olleet helppoja selityksiä vaikeille asioille, vaan niissä itsessään oli paljonkin mietittävää. Jeesus puhui vertauksilla, koska niin oli Vanhassa testamentissa hänestä ennustettu (Matt. 13: 34–35) ja jotta ihmiset voisivat paremmin ymmärtää Jumalan valtakunnan salaisuuksia (Matt. 13: 10–16).

Vakka

oli tilavuusmitta, n. 12,5 litraa. Vakka voitiin siis mitata ämpärin kokoisella astialla, jonka alle öljylamppu mahtuu hyvin piiloon.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Suolainen ja suolaton leipä

Maistetaan suolaista (= tavallista) ja suolatonta leipää. Täysin suolaton leipä on aika mautonta. Jutellaan siitä, mikä vaikutus suolalla on leipään: se maistuu ja säilyy paremmin. Suolaa ei voi erottaa silmillä leivästä, miksi ei voi? Miten näitä em. asioita voi verrata ihmisen uskoon? (Usko ei ole erillinen, irrotettava osa kristityn elämää, vaan vaikuttaa siihen kokonaisuudessaan.)

Valo vakan alla

Mennään pimeään huoneeseen ja sytytetään esim. taskulamppu. Ohjaaja peittää taskulampun jollain, mistä ei näy läpi, esim. kattilalla. Jutellaan siitä, millainen voima valolla on: pienikin valo valaisee koko huoneen. Jos taskulamppu kuvaa uskoa, millaiset asiat voivat olla ”kattiloita”, jotka peittävät uskon valon (esim. kavereiden mielipiteet, pelko). Jos huoneessa pitäisi ryhtyä tekemään jotain, esim. lukemaan, olisiko se helpompaa pimeässä vai valossa? Millä tavalla jonkun ihmisen usko voi auttaa toisiakin ihmisiä?

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Lampunjalka suolataikinasta

Muovaillaan suolataikinasta Jeesuksen aikainen lampunjalka. Mallia voi katsoa netistä tai kirjasta esim. hakusanalla ”roomalainen öljylamppu”.

Suolataikinan ohje

Tarvikkeet:
6 dl vehnäjauhoja
3 dl suolaa
3 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä
(elintarvikeväriä)

Valmistus:
Sekoita jauhot ja suola. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa seos taikinaksi. Taikinan voi värjätä elintarvikeväreillä.
Kuivata askarteluja uunissa 125 asteessa noin tunti tai muutama päivä huoneenlämmössä.
Maalaa työt vesiväreillä tai askartelumaalilla, halutessasi suojaa pinta suihkutettavalla lakalla.

Taikinaa voi säilyttää noin viikon ajan jääkaapissa.

Laiva on lastattu valon lähteillä

Leikitään Laiva on lastattu -leikkiä niin, että sanojen pitää olla esineitä tai asioita, jotka tuottavat valoa (esim. erilaiset lamput, kynttilät, tuli, mainosvalot, kännykkä, televisio, yms.).

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Mihin kaikkeen suolaa käytetään? Miksi se oli varsinkin ennen vanhaan erittäin tärkeä ja arvokas aine?
  • Mitä iloa on mauttomasta suolasta – tai jostain muusta mauttomasta mausteesta?
  • Millä tavalla Jeesukseen uskovat ihmiset toimivat suolana maailmassa?
  • Mitä valo voi tehdä pimeydelle? Voiko pimeys tehdä saman valolle? Mitä tämä kertoo Jumalasta, jota sanotaan myös valoksi?
  • Millä tavalla Jeesukseen uskovat ihmiset voivat valaista ympäristöään?
  • Tunnetko jonkun kristityn ihmisen, jonka seurassa on mukava olla ja jolta oppii aina jotain uutta?
  • Millaiset asiat voivat peittää valon, eli uskon Jeesukseen?
  • Millä tavalla voisit itse olla valona muille ihmisille?

7. Rukous

Rakas Jeesus, anna meille sinun valoasi, niin että voimme loistaa sitä maailmassa. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen