Viimeinen ateria

Isän IdeaUT4 – Jeesus Messias – Viimeinen ateria

1. Raamatunkohta

Matt. 26: 17–29

Pointti: Ehtoollinen kertoo Jeesuksen sovitustyöstä.

2. Ydinopetus

Jeesuksen viimeinen ateria opetuslasten kanssa nautittiin juutalaisen kaavan mukaan: eri aterian osille annettiin merkityksiä Egyptistä vapautumisen muistelemiseksi (ruokalajit on mainittu 2. Moos. 12). Eri ruokalajeihin liittyi juutalaisessa pääsiäisperinteessä myös kysymyksiä, jotka perheen nuorin yleensä esitti aterian kuluessa ja joihin isä tai aterian isäntä vastasi. Jeesus vastasi kysymyksiin leivästä ja viinistä antamalla niille uuden merkityksen. Hän liittää niihin itsensä ja oman tulevan kuolemansa.

Kristityt muistelevat Jeesuksen kuolemaa ehtoollisella jumalanpalveluksen yhteydessä. Leipä muistuttaa Jeesuksen ruumiista, joka roikkui ristillä, ja viini hänen verestään, joka vuoti ristillä ihmisten syntien tähden. Jeesus opetti nämä asiat opetuslapsilleen jo ennen kuolemaansa. Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen opetuslapset alkoivat yhdessä viettää ehtoollista ja samalla tavalla sitä vietetään edelleen kirkoissa.

Viimeiseen ateriaan liittyy myös surullinen tieto siitä, että yksi opetuslapsi kavalsi Jeesuksen, kun hänelle oli luvattu siitä rahaa. Johanneksen evankeliumissa ( Joh. 13: 30) kerrotaan, että Juudas lähti aterialta ennen kuin Jeesus jakoi viinin eli siunauksen maljan opetuslapsilleen. Juudakselta jäi siis kuulematta se, miten Jeesus teki liiton ihmisten kanssa ja kertoi tulevasta sovituskuolemastaan. Jos Jeesusta pitää vain opettajana, hänestä on helppo luopua: raha voi alkaa tuntua tärkeämmältä kuin hyvä opetus. Mutta jos ymmärtää, että Jeesuksen varassa on koko elämä ja pelastus, ei mikään rahasumma voi olla häntä arvokkaampi.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Pääsiäisateria

Juutalaiset viettivät pääsiäistä Egyptistä vapautumisen muistoksi. Pääsiäisateriassa oli paljon symboliikkaa. Aterialla syötiin mm. pääsiäislammasta sen muistoksi, että Egyptissä viimeisenä yönä juutalaiset pelastuivat viimeiseltä vitsaukselta sivelemällä karitsan verta ovenpieliinsä. Pääsiäislampaan tuli olla virheetön, temppelissä tarkistettu, eikä sen luita saanut rikkoa. Ateriaan kuului myös viini ja happamaton leipä, jotka aterian isäntä siunasi ja jakoi seurueelleen. Jeesus noudatti tarkoin juutalaisia pääsiäisperinteitä. Pääsiäisateria oli esikuva siitä, mitä Jeesus tuli ristillä tekemään.

Malja

Iso astia, jossa oli yleensä vedellä laimennettua viiniä, ja josta pääsiäisaterian aikana kaikki joivat vuorollaan kulauksen.

Kavaltaminen

Juutalaiset olivat jo pitkään yrittäneet saada vangittua ja tuomittua Jeesuksen. Pääsiäisen aikaan Jerusalemissa oli valtavasti ihmisiä, ja nyt juutalaisten johtajat ajattelivatkin sopivan hetken koittaneen. Jeesuksen opetuslapsi Juudas oli luvannut ilmoittaa juutalaisten johtajille Jeesuksen olinpaikan ja antaa näin heille mahdollisuuden vangita hänet. Palkkioksi tästä hän sai heiltä rahaa.

Rabbi

= opettaja

Liitto

Raamattu puhuu Jumalan ja ihmisten välisestä liitosta, joko niin, että Jumala tekee sen yksityisen ihmisen tai kokonaisen kansan kanssa. Kun Jumala tekee liiton ihmisten kanssa, hän yksin määrää liiton sisällyksen. Tällaista liittoa pidetään Jumalan armon erityisenä osoituksena, sillä siten hän asettuu läheisempään yhteyteen ihmisen kanssa. Liitto, jonka Jeesus teki ihmisten kanssa kuolemansa kautta, on armoliitto, johon ihminen ei pääse tottelevaisuudella tai jollain muulla omalla teollaan, vaan yksin uskolla. Jumalan tekemillä liitoilla oli merkkejä, joka muistuttavat liitosta, esim. Nooan kanssa tehdyn liiton merkki oli sateenkaari. Jeesuksen ja ihmisten armoliiton merkki olivat pääsiäisaterian viini ja leipä.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Ehtoollinen

Jos mahdollista, voitte osallistua messuun tai jumalanpalvelukseen, jonka yhteydessä on ehtoollinen. Ohjaaja voi kysellä seurakunnan papilta, olisiko joskus mahdollista tulla messuun avustamaan nuorten kanssa, esim. jakamaan virsikirjoja, keräämään kolehtia, lukemaan raamatuntekstejä tai laulamaan. Alle rippikouluikäiset nuoret pääsevät ehtoolliselle kuitenkin vain vanhempansa seurassa.

Ateria

Nautitaan Jeesuksen aikaista ateriaa (ks. seuraava kohta) jakeesta 20 alkaen, mutta lisätään siihen raamatunkohdan mukaiset vuorosanat. Ohjaaja voi kirjoittaa ne lapuille ja antaa roolihenkilöille.

Vaihtoehtoisesti voidaan näytellä koko raamatunkohta, mutta siinä tapauksessa ohjaaja näyttelee Jeesusta, jolloin ei haittaa, että ruoan valmistelu ja pöydän kattaminen kestävät jonkin aikaa. Kaikki osallistujat voivat olla opetuslapsia, lukumäärällä ei ole väliä. Ruokana tulee nyt olla ainakin pehmeää leipää ja punaista mehua isossa kupissa. Muutakin syötävää voi kyllä pöydässä olla. Juudas asettuu syömään Jeesuksen viereen, koska tekstin mukaan he ”söivät samasta vadista”.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Ateria Jeesuksen ajan tapaan

Jeesuksen aikana ruokailtiin yleensä matalan pöydän ääressä kyljellään maaten, niin että pää oli lähellä pöytää ja jalat ”ulkokehällä”. Asetutaan syömään tällaisessa asennossa joko kaikki yhdessä tai ryhmittäin. Syötävä voi olla jotain aivan yksinkertaista, mehua, keksejä, hedelmänpaloja yms. Matalan pöydän voi korvata esim. pelkällä lattialla olevalla liinalla. Ateria voidaan kattaa ja valmistella yhdessä ennen kuin aletaan syödä. Yksi ryhmäläinen voi toimia palvelijana ja huolehtia, että kaikki saavat syötävää + kaataa juotavaa yms.

Kavaltaja

Juudas kavalsi Jeesuksen 30 hopearahasta. Pelataan pareittain (haluttaessa voidaan järjestää turnaus, eli voittajat pelaavat voittajia vastaan ja lopulta joku on koko ryhmän voittaja). Laitetaan kaksitoista kertakäyttömukia ylösalaisin pöydälle. Ohjaaja laittaa yhden mukin alle kolikon (joka ei saa näkyä mukin läpi!). Pelaajat nostavat vuorotellen mukeja ja laittavat ne takaisin paikalleen. Se, joka nostaa mukin, jonka alla kolikko on, on häviäjä.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Missä olet kuullut Jeesuksen tässä lausumat sanat?
  • Miksi kirkoissa edelleen vietetään ehtoollista?
  • Miksi luulet, että Jeesus halusi, että me muistamme jatkuvasti juuri hänen kuolemansa?
  • Luuletko, että opetuslapset ymmärsivät, että Jeesus kuolisi kohta? Uskoisitko sinä, jos joku, jonka kanssa olet elänyt vuosia, kertoisi kuolevansa seuraavana päivänä?
  • Minkä asian sinä haluaisit itsestäsi muistettavan, kun olet kuollut?
  • Millä tavalla ihmisestä tulee suuri Jumalan silmissä? Tunnetko sinä tällaista suurta ihmistä?
  • Onko sinusta helppo vai vaikea palvella toisia?
  • Minkälaisen lupauksen Jeesus antaa opetuslapsilleen?
  • Minkä perusteella Jeesus lupaa, että näistä tavallisista miehistä tulee hallitsijoita hänen valtakuntaansa?

7. Rukous

Kiitos, Jeesus, siitä, että sinä olit valmis kuolemaan meidän syntiemme tähden. Opeta meitä ymmärtämään, miten suuri lahja se on meille. Kiitos sinun rakkaudestasi! Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen