Ylösnousemus

Isän IdeaUT4 – Jeesus Messias – Ylösnousemus

1. Raamatunkohta

Joh. 20: 11–20

Pointti: Jeesus elää!

2. Ydinopetus

Joskus on väitetty, että opetuslapset keksivät itse sen, että Jeesus oli noussut kuolleista, koska niin kovasti toivoivat hänen vielä elävän. Raamattu kertoo kuitenkin ihan päinvastaista: Jeesuksen ylösnousemus oli niin kummallinen ja yllättävä asia, että opetuslapset tarvitsivat monta todistusta siitä, ennen kuin uskoivat sen olevan totta.

Kuolema tuli ihmisen elämään syntiinlankeemuksessa. Alun perin paratiisissa kuolemaa ei ollut. Kun Jeesus voitti paholaisen vallan ristillä kuollessaan, hän voitti myös kuoleman. Jeesuksen ristinkuolemaan turvautuva ihminen saa syntinsä anteeksi. Jeesuksen ylösnousemus antaa meille ihmiselle toivon ja lupauksen siitä, että kuolema ei ole kaiken loppu. Jeesukseen uskovat pääsevät kuolemansa jälkeen Jumalan luokse taivaaseen.

Maria Magdalena, joka sai ensimmäisenä nähdä ylösnousseen Jeesuksen, oli elänyt hyvin syntistä elämää ennen kuin Jeesus oli parantanut hänet. Niin rakas ja tärkeä kuin Jeesus oli hänelle ollutkin, nyt hän ei millään ollut tunnistaa Jeesusta. Opetuslapsetkaan eivät voineet millään uskoa, että Jeesus eli, vaikka hän oli puhunut heille tulevasta ylösnousemuksestaan monta kertaa. Jeesus kuitenkin kärsivällisesti vakuutti seuraajansa siitä, että ylösnousemus oli totta ja että siitä pitää lähteä kertomaan muillekin. Ensimmäisiä kristittyjä kutsuttiinkin nimenomaan ”ylösnousemuksen todistajiksi”.

Jos sinun on vaikea uskoa siihen, että Jeesus nousi kuolleista, anna hänen itse vakuuttaa sinut siitä. Rukoile ja lue Raamattua. Usko on Jumalan lahja ja se lahja on tarjolla ilmaiseksi kaikille ihmisille.

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Enkeli

Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia. Enkelit ilmoittavat Jumalan viestin ihmisille usein jossain hyvin tärkeässä ja ratkaisevassa tilanteessa. Raamatussa enkelit esiintyvät yleensä ihmismuodossa.

Hauta

Jeesuksen aikana hautoina käytettiin luolia tai kallioon hakattuja kammioita. Vainaja käärittiin liinoihin ja ennen hautaan asettamista. Hautaluolan suu suljettiin kivellä, jotta petoeläimet eivät päässeet sinne. Varakkailla ihmisillä saattoi asuntonsa ja puutarhansa yhteydessä olla oma hautaluola koko perhettä varten. Jeesuskin haudattiin tällaiseen valmiiseen puutarhahautaan (Joh. 19: 38–42).

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Tunteet

Raamatunkohdassa esiintyy hyvin monenlaisia ja vahvojakin tunteita. Lähes joka jakeessa on erilainen tunnelataus. Ohjaaja ja osallistujat etsivät aluksi raamatunkohdassa esiintyneitten ihmisten tunteet jae jakeelta ja kirjoittavat ne ylös. (esim. 12: syvä suru, 12: hämmästys, 13: pettymys, 14: turtumus, 15: surunsekainen päättäväisyys, 16: suuri hämmästys, 18: riemu, 19: pelko, 20: suuri ilo). Mietitään yhdessä, millaisella ilmeellä kutakin tunnetta voisi ilmaista. Vaihtoehtoisesti mietitään tunnetta kuvaavia asentoja tai piirretään kasvokuva kustakin tunteesta A4-kokoiselle paperille. Voidaan tehdä yksilö- tai ryhmätyönä joko niin, että kaikki paneutuvat jokaiseen tunteeseen tai sitten tunteet jaetaan osallistujille/ryhmille jakeittain. Luetaan raamatunkohta rauhallisesti jae jakeelta niin, että tehdään ilmeitä tai asentoja tai nostetaan ylös kutakin tunnetta kuvaava piirros oikean jakeen kohdalla (kaikki yhdessä tai osallistuja/ryhmä vuorollaan). Lopuksi voidaan ravistella jäseniä sen merkiksi, että irrotaan raamatunkohdan tunteista ja palataan taas omaan maailmaan ja omiin tunteisiin.

Tyhjä hauta

Tehdään yhdessä (tai ohjaaja on tehnyt valmiiksi) haudan suu esim. leikkaamalla ruskeasta paperista isoja kiviä, jotka asetetaan kaaren muotoon ja kiinnitetään taululle tai seinälle. Ohjaaja kirjoittaa pienelle lapulle lauseen ”Hän ei ole enää täällä” ja kiinnittää lapun keskelle haudan suuta. Taustalle voidaan laittaa soimaan rauhallista musiikkia tai linnunlauluäänite. Jokainen osallistuja käy vuorollaan haudan suulla lukemassa viestin. Lopuksi voidaan rukoilla tai laulaa yhdessä esim. NSV 50.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Viestin vieminen

Osallistujat istuvat tai seisovat 5-10 hengen ryhmissä vierekkäin. Ohjaaja antaa rivin päässä istuvalle lapun, johon on kirjoitettu viesti, joka koskee ylösnousemusta, esim. ”Jeesus on ylösnoussut”, ”Hauta on tyhjä”, ”Minä olen nähnyt Herran”. Kuiskataan viesti aina seuraavalle (eli leikitään rikkinäistä puhelinta). Rivin viimeinen ilmoittaa kuulemansa viestin ja katsotaan, onko se muuttunut matkalla. Samaa leikkiä voi leikkiä antamalla jonon viimeiselle lapulla sana, joka kirjoitetaan edellä olevan selkään sormella, esim. ”hauta”, ”Jeesus”, ”ylösnousemus”, ”enkeli”, ”Maria”.

Pyhän Hengen merkitystä voi kuvata tämän leikin kautta niin, että jos rikkinäisessä puhelimessa joku ei ymmärrä mitä edellinen kuiskasi tai piirsi selkään, ohjaaja käy näyttämässä hänelle lappua. Jos tätä vaihtoehtoa ei tehdä, voidaan osallistujille selittää leikin jälkeen, että Pyhän Hengen ansioista Raamatun sanoma pysyi onneksi Jumalan alkuperäisen suunnitelman mukaisena, vaikka ihmiset eivät aina täysin kaikkea ymmärtäneetkään.

Ihmissolmu

Asetutaan piiriin käsi kädessä n. 10 hengen ryhmissä. Yksi osallistuja valitaan solmun aukaisijaksi. Hän poistuu huoneesta. Ohjaaja muodostaa piiristä solmun ohjailemalla osallistujia toisten kätten alta ja pyytäen heitä kääntymään tms. Solmun aukaisija kutsutaan takaisin ja hän yrittää suullisilla ohjeilla saada solmun auki ja piirin taas alkuperäiseen muodostelmaan. Huom! Piirissä olijat eivät saa missään vaiheessa päästää vierustoverin kädestä irti!

(Leikin hengellinen opetus: Opetuslapset olivat murtuneita Jeesuksen kuoleman takia. Koko edessä oleva elämä näytti heistä varmaankin kuin yhdeltä isolta solmulta. Jumala kuitenkin vähä vähältä auttoi heitä uskomaan siihen, että Jeesuksen ylösnousemus on totta. He alkoivat nähdä asioita selvemmin ja pääsivät irti ”solmustaan”. Ratkaisevassa asemassa asioiden selviämisessä ja uskon syntymisessä oli Jumalan sana: se, mitä Vanhassa testamentissa oli ennustettu ja mitä Jeesus oli heille sanonut.)

TV-haastattelu

Suunnitellaan ja esitetään pareittain tai ryhmissä joko Maria Magdaleenan tai opetuslasten haastattelu pääsiäisiltana. Haastattelut voidaan myös kuvata ja katsoa videoituna.

6. Yhdessä pohdittavaksi

 • Miltä Mariasta tuntui, kun hän meni Jeesuksen haudalle pääsiäisaamuna?
 • Miksi Maria meni sinne heti kun pääsi (= kun aurinko nousi ja oli tarpeeksi valoa kulkea)?
 • Oletko joskus itse tavannut tutun ihmisen jossain yllättävässä paikassa, etkä heti tunnistanut häntä?
 • Luuletko, että Jeesus näytti ylösnousseena erilaiselta kuin maan päällä eläessään? Millä tavalla?
 • Mistä Maria tunnisti Jeesuksen?
 • Miltä sinusta tuntuu se, kun Raamatussa sanotaan, että Jumala tuntee ja kutsuu meitä nimeltä?
 • Miten opetuslapset ehkä suhtautuivat Marian viestiin?
 • Keitä opetuslapset pelkäsivät?
 • Miksi Jeesus näytti heille kätensä ja kylkensä?
 • Mitä sinä sanoisit Jeesukselle tai kysyisit häneltä, jos hän ilmestyisi sinulle?
 • Millaista on tuntea suurta iloa surun ja pelon jälkeen? Oletko joskus itse kokenut sellaista?
 • Miksi ei ole samantekevää, uskooko ihminen Jeesuksen ylösnousemukseen vai ei?

7. Rukous

Kiitos, Jeesus, että voitit kuoleman ja nousit kuolleista! Kiitos, että siksi meidänkään ei tarvitse pelätä kuolemaa, vaan saamme luottaa Raamatun lupaukseen, että pääsemme sinun luoksesi kuoleman jälkeen. Kiitos, että rakastat meitä jokaista. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen