Yö Getsemanessa

Isän IdeaUT4 – Jeesus Messias – Yö Getsemanessa

1. Raamatunkohta

Luuk. 22: 39-54a

Pointti: Jeesus vangittiin, jotta me olisimme vapaita.

2. Ydinopetus

Jeesus ymmärsi paremmin kuin kukaan, että ennen vaikeaa tehtävää tulee ennen kaikkea rukoilla. Hänen tuleva tehtävänsä oli niin vaikea ja raskas, että emme voi sitä edes täysin käsittää. Jeesus antoi meille myös hyvän esimerkin siinä, että vaikeassa tilanteessa saa tukea yhdessä rukoilemisesta. Tosin opetuslapset eivät jaksaneet pysyä Jeesuksen tukena. Jeesuksen ja opetuslasten suuri ero olikin se, että opetuslapset tuskailivat vain omaa tilannettaan mutta Jeesus valmistautui kuolemaan ihmisten puolesta täysin epäitsekkäästi.

Jeesus ei puolustanut itseään vangitsemisen hetkellä, vaikka hänellä olisi ollut siihen kaikki mahdollisuudet. Olisihan hän voinut käskeä vaikka valtavan enkeliarmeijan avukseen. Jeesus alistui kuitenkin Jumalan tahtoon, mitä hän rukoillessa jo pyysikin. Jumalan pelastussuunnitelma oli, että hänen poikansa sovittaisi kuolemallaan ihmiskunnan synnit ja Jeesus tiesi, että nyt sen tehtävän heti oli koittanut.

Pietari halusi kuitenkin puolustaa Jeesusta (Johannes kertoo evankeliumissaan opetuslapsen olleen Pietari) ja iski miekalla Jeesuksen vangitsijalta pois korvan. Tässäkin tilanteessa Jeesus vielä opetti seuraajiaan: väkivallalla ei voiteta mitään, ja omaa vihollistakin voi auttaa ja rakastaa. Kun Jeesus vangittiin, opetuslapset jäivät vapaaksi. Muuten ei evankeliumi olisi koskaan voinut mennä eteenpäin!

3. Taustaa, termejä, sananselityksiä

Rukousyö

Jeesuksen ja opetuslasten yöllinen rukous kuului juutalaiseen pääsiäisperinteeseen. 2. Moos. 12: 42 sanotaan, että pääsiäisyö on ”Herralle pyhitetty yö, ja silloin kaikkien israelilaisten sukupolvesta toiseen tulee valvoa”. Opetuslasten nukahtelu aterian jälkeen on tietenkin luonnollista, mutta toisaalta Jeesus ei vaatinut heiltä sen enempää kuin mitä vaadittiin kaikilta israelilaisilta, joiden tuli valvoa ja rukoilla tänä yönä.

Kiusaus

Kiusaus tarkoittaa sitä, että yrittää saada ihmisen lankeamaan eli tekemään tai ajattelemaan jotain, mikä tuhoaa itseä, toisia ihmisiä tai jumalasuhdetta. Lankeamisen estämiseksi paras ase on rukous. Jeesus tiesi, että opetuslapsetkin joutuivat vaikeisiin tilanteisiin (kiusauksiin) seuraavina päivinä, joten rukoileminen oli tarpeellista.

4. Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Jos mahdollista, pimennetään huonetta hiukan. Pimeään huoneeseen voidaan laittaa kynttilöitä tai öljylamppuja valoksi. Roolit: Jeesus, opetuslapset, enkeli, Juudas, sotilaita (miehiä). Tarvikkeita: valkoinen lakana tai vaate enkelille, miekka (esim. pahvista tehty), köyttä tms. Jeesuksen sitomiseen.

Voidaan myös tehdä kaksi eri näytelmää kahdessa ryhmässä: 1. Jakeet 39–46, 2. Jakeet 47–54.

5. Askartelu, leikki, tehtävä

Sarjakuva

Jaetaan jakeet 47–54 yhdessä neljään osaan. Annetaan osille otsikot. Jokainen piirtää yksin tai ryhmässä yhdestä otsikosta kuvan. Lopuksi laitetaan kuvat peräkkäin sarjakuvan tapaan. Jos osallistujia on paljon, sarjakuvia voi syntyä useampiakin. Katsotaan niitä lopuksi yhdessä ja jutellaan niiden yksityiskohdista.

Uutinen

Tehdään ryhmissä etusivun uutinen Jeesuksen vangitsemisesta. Uutisen voi tehdä myös ”radioon”, jos käytettävissä on äänitysmahdollisuus.

Kestävyyskilpailu

Pelataan pareittain turnauksena: Parit tuijottavat toisiaan silmiin. Se, kumpi ensin räpäyttää silmiään, on häviäjä. Voittajat kilpailevat toisiaan vastaan jne. kunnes löytyy koko ryhmän voittaja.

6. Yhdessä pohdittavaksi

  • Millaisessa tilanteessa sinä olet rukoillut?
  • Miksi Jeesus rukoili ennen kuolemaansa?
  • Millä tavalla Jumala piti Jeesuksesta huolta tässä tilanteessa?
  • Juudas sai rahaa kavaltaessaan Jeesuksen. Millaisissa asioissa ihmisellä on kiusaus tehdä väärin rahan saamisen toivossa?
  • Mikä vangitsemistilanteessa osoittaa sen, että Jeesuksessa oli jotain erikoista?
  • Miksi Jeesus ei ryhtynyt vastustamaan vangitsijoitaan eikä hyväksynyt sitä, että häntä puolustettiin miekan avulla?
  • Miksi luulet, että yhtä miestä oli lähtenyt vangitsemaan suuri joukko sotilaita?
  • Keneltä Jeesus sai voiman lähteä kuulusteltavaksi, pilkattavaksi ja lopulta ristillä tapettavaksi?

7. Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että sinä kärsit meidän puolestamme. Kiitos, että annoit vangita itsesi ja päästit meidät vapaaksi. Opeta meitä rukoilemaan kaikissa elämäntilanteissa. Aamen.

 

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.

Sisällysluettelo

Isän Idea Mikä Raamattu on? VT1 Jumala ja ensimmäiset ihmiset VT2 Jumala kutsuu itselleen kansan VT3 Jumala johdattaa kansaansa: Joosef VT4 Jumala pelastaa kansansa: Mooses VT5 Vanhan testamentin sankareita VT6 Kuningas Daavid VT7 Vanhan testamentin profeettoja UT1 Jeesus syntyy UT2 Jeesus opettaa UT3 Jeesus tekee ihmeitä UT4 Jeesus Messias UT5 Pyhä Henki + seurakunta kasvaa UT6 Paavali UT7 Jumalan lapsena eläminen