Daavidista tulee koko kansan kuningas

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Daavidin kuninkuuteen liittyen.

Luetaan: 2. Sam. 5:1–5; 7:18–24

 

Opetus

Daavid tuli kuninkaaksi monien mutkien kautta. Kuninkuushan on yleensä suvussa periytyvää, mutta Jumala valitsi Daavidin kuninkaaksi toisella perusteella. Daavid ei ollut kuninkaallista sukua, mutta hänen sydämensä oli Jumalalle mieleen. Daavid voideltiin kuninkaaksi jopa kolme kertaa: ensimmäisen kerran jo ennen taistelua Goljatin kanssa hänen ollessaan vielä nuori paimenpoika ja Saulin toimiessa vielä kuninkaana, toisen kerran vain Juudan heimojen (eli etelävaltion) kuninkaaksi, ja nyt seitsemän ja puoli vuotta myöhemmin lopulta koko Israelin kuninkaaksi.

Vaikka Daavid oli voideltu kuninkaaksi vielä Saulin hallitessa maata, hän ei pyrkinyt valtaan, vaan otti kuninkuuden vastaan vasta sitten, kun kansa pyysi hänet siihen tehtävään. Saul yritti monesti tappaa Daavidin, koska oli niin kateellinen tämän taidoille, mutta Daavid ei suostunut kostamaan Saulille edes tilaisuuden tullen. Daavidin sydämen nöyryys näkyy myös tämän raamatunkohdan rukouksesta. Hän ei kuvittele saaneensa kuninkuutta omien taitojensa ja hyvyytensä perusteella, vaan Jumalan lahjana. Lisäksi Daavid ymmärtää, että tässä kuninkuudessa on jotain aivan erityistä: Jumala oli luvannut Daavidin suvulle ikuisen kuninkuuden. Tämän ennusti profeetta Natan, joka sanoi Daavidille Jumalan sanat: ”Sukusi ja kuninkuutesi pysyvät edessäni ikuisesti lujina, ja valtaistuimesi on kestävä ikuisesti.” (2. Sam. 7: 16)

Daavidin jälkeläiset olivatkin kuninkaina muutaman sadan vuoden ajan, kunnes Israelin kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen ja kuninkuus katkesi. Jumala ei kuitenkaan unohtanut lupaustaan: Jeesus, joka syntyi Daavidin sukuun, korotettiin ikuiseksi kuninkaaksi, kun hän nousi kuolleista. Jeesus, Daavidin poika, hallitsee kuninkaana Jumalan valtakunnassa jo nyt. Näkyväksi hänen kuninkuutensa tulee sitten, kun tämä maailmanaika on päättynyt ja Jeesukseen uskovat pääsevät Jumalan luokse taivaaseen.

Pointti: Jumala tekee suuria tekoja palvelijoilleen.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Hebron

Vanha kaupunki Juudan vuoristossa. Hebron oli Daavidin hallituskaupunki sinä aikana, jolloin hän hallitsi yksinomaan Juudaa eli etelävaltiota.

Juuda ja Israel

Juudaksi kutsuttiin Israelin etelävaltakuntaa, nimi tulee Juudan heimosta. Jerusalem sijaitsi Juudan alueella. Israeliksi kutsuttiin pohjoisvaltakuntaa. Daavidin aikana nämä kaksi yhdistyivät, kun Daavid ensin Juudan aluetta hallittuaan kutsuttiin myös Israelin alueen heimojen kuninkaaksi. Koko yhdistynyttä maata kutsuttiin Israeliksi, joka on myös nykyisen juutalaisvaltion nimi.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Odottaminen

Mietitään, millaisia asioita itse kullekin on joskus luvattu, mutta joita on joutunut odottamaan. Onko odotus palkittu? Vai tapahtuiko jotain muuta kuin mitä olisi odottanut? Oliko se, mitä lopulta tapahtui, parempaa vai huonompaa kuin se, mitä odotti? Ohjaaja voi kertoa myös omista kokemuksistaan.

Jumalan lupaukset

Mietitään Jumalan ja ihmisten lupausten eroja. Miksi Jumala pitää aina lupauksensa?

Luetaan muutama Jumalan antama lupaus Raamatusta, esim. Jes. 41: 10, 1. Piet. 5: 7, Ps. 42: 6, Jaak. 4: 8, Matt. 11: 28–29, Ps. 37: 18, 19, Room. 8: 38, 39. Jokainen kirjoittaa kirjeen, jossa on nuo Jumalan lupaukset (tai jokin niistä) omin sanoin ilmaistuna. Kirjeet laitetaan kuoreen ja kuoret laatikkoon, jossa lukee ”Postia Jumalalta”. Jokainen saa ottaa yhden kuoren laatikosta ja lukea kirjeen. Lopuksi voidaan rukoilla yhdessä ja kiittää Jumalaa hänen lupauksistaan.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.