Jeesus kävelee veden päällä

Tietoa ja havainnollistamisvinkki liittyen kertomukseen, jossa Jeesus kävelee veden päällä.

Luetaan: Matt. 14:22–33

 

Opetus

Jeesus ei opettanut ainoastaan puhumalla. Varsinkin opetuslapset saivat oppia monia asioita kokemusten kautta. Miksi Jeesus jäi itse rannalle rukoilemaan ja antoi opetuslastensa joutua kovaan vastatuuleen? Eikö hän olisi voinut heti mennä veneen kyytiin ja antaa tuulen olla suotuisa? Olihan hän juuri edellisenä päivänä näyttänyt, että mikään ei ole hänelle mahdotonta: viidestä leivästä ja kahdesta kalasta oli riittänyt syötävää tuhansille ihmisille!

Jeesus ei varmasti vahingossa antanut opetuslasten joutua välillä hankaliinkin tilanteisiin. Tiukoissa paikoissa ihmisen syvimmät ajatukset tulevat usein esiin. Opetuslasten usko ei ollut vielä niin vahva, että he olisivat pitäneet Jeesuksen veden päällä kävelemistä täysin mahdollisena – vaikka olivat nähneet vieläkin suurempia ihmeitä! Pietari uskoi, että Jeesuksen voimalla hänkin voisi kävellä veden päällä, mutta usko loppui sillä hetkellä, kun hän siirsi katseensa Jeesuksesta pelottavaan ympäristöön. Jeesus totesikin aivan oikein, että Pietarin usko oli vähäinen. Eikä usko sen suurempi muillakaan opetuslapsilla ollut. Toisaalta, heiltä ei vaadittu muuta, kuin että he ilmaisivat hätänsä Jeesukselle. Jeesus oli heti valmis auttamaan, vieläpä hyvin yllättävällä tavalla.

Kun tämä kummallinen yöllinen tapahtuma oli ohi, tuuli tyyntynyt ja kaikki miehet taas veneessä, tapahtui jotain aika yllättävää: opetuslapset tunnustivat uskonsa polvistumalla ja sanomalla Jeesukselle: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.” Pelottava tilanne ja Jeesuksen apu olivat synnyttäneet ja vahvistaneet uskoa. Näin Jumala toimii nykyäänkin: usein ihmiset huutavat Jumalaa avuksi ja löytävät hänet silloin, kun elämässä on vaikeita tilanteita. Jumala haluaa ihmiselle vain hyvää, ja juuri siksi hän joskus antaa tapahtua myös ikäviä ja pelottavia asioita, jotta ihminen taas muistaisi turvautua häneen. Usein käy nimittäin niin, että hyvinä päivinä Jumala unohtuu ja mieleen tulee ajatus, että kaikki hyvä onkin vain omaa ansiota. Oli elämä maan päällä miten vaikeaa tahansa, kerran taivaassa ei ole enää mitään pelkäämisen aihetta. Siellä kaikki Jeesukseen uskovat saavat elää ikuisesti ilossa ja rauhassa Jumalan kanssa.

Pointti: Jeesus vahvistaa ihmisen uskoa.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Taustaa

Jeesus oli juuri edellisenä päivänä tehnyt suuren ihmeen ruokkimalla 5000 miestä perheineen viidellä leivällä ja kahdella kalalla (Matt. 14: 13–21). Opetuslapset olivat nähneet, että Jeesus todella voi tehdä mahdolliseksi sellaisen, mikä on inhimillisesti ajatellen mahdotonta.

Neljäs yövartio

Roomalaisen käytännön mukaan yö jaettiin neljään kolmituntiseen vartioon. Neljäs yövartio oli n. klo 3-6 aamulla.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Mietitään, mitkä asiat kelluvat veden pinnalla, mitkä uppoavat ja miksi. Muistellaan myös omia kokemuksia veden päällä olemisesta, kellumisesta ja veden alle joutumisesta, myös mahdollisesta veneessä olemisesta. Mietitään omien kokemusten pohjalta, miksi Jeesus ei uponnut ja miksi Pietari ei aluksi uponnut, ja myöhemmin kuitenkin alkoi vajota. Syyt ovat yhtä selkeät kuin fysiikan lakien mukaiset syyt kellumiseen ja uppoamiseen – mutta nämä syyt ovat uskon maailman lakien mukaisia.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.