Jeesus nousee taivaaseen

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Jeesuksen taivaaseen astumiseen liittyen.

Luetaan: Ap. t. 1:1–11

 

Opetus

Opetuslapsilla oli takanaan aika merkillinen elämänjakso. Elettyään kolme vuotta Jeesuksen kanssa he olivat yhtäkkiä joutuneet eroon Mestaristaan, kun tämä kuoli ristillä. Sen jälkeen murhe vaihtui iloksi, kun he ymmärsivät, että Jeesus oli noussut kuolleista ja eli edelleen. Jeesus kuitenkin ilmestyi heille (ja muillekin) vain silloin tällöin n. puolentoista kuukauden ajan. Jeesus oli myös syönyt heidän kanssaan, mikä osoitti, ettei kyseessä ollut mikään ”haamu”. Näitä ilmestymisiä oli niin paljon ja niin monelle eri ihmiselle, että Luukas kirjoittaakin Jeesuksen ylösnousemuksen olevan ”kiistaton” eli täysin varma.

Jeesus oli luvannut lähettää Pyhän Hengen maailmaan. Kohta oli alkamassa Pyhän Hengen aikakausi. Opetuslapset miettivät, mahtoiko tämä uusi aikakausi tarkoittaa sitä, että Jeesus hallitsisi kuninkaana maan päällä. Jeesus lupasi heille kuitenkin jotain paljon suurempaa kuin näkyvän valtakunnan: kohta tulevan Pyhän Hengen voiman.

Oli varmasti tärkeää, että opetuslapset näkivät Jeesuksen nousevan taivaaseen ihan konkreettisesti. Samalla he saivat kuulla enkeleiden suusta lupauksen siitä, että Jeesus tulee vielä kerran takaisin. Tämä lupaus on voimassa edelleenkin. Jeesus tulee takaisin silloin, kun Isä Jumala niin hyväksi näkee.

Pointti: Jeesus tulee kerran takaisin.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Teofilos

Ystävä, jolle Luukas omistaa sekä evankeliuminsa että Apostolien teot. Teofilos on kreikkaa ja tarkoittaa ”Jumalan ystävä”.

Apostolit

Sana apostoli on kreikkaa ja tarkoittaa ”edellä lähetettävä, sanansaattaja, lähetti”. Apostolit olivat miehiä, jotka Kristus valitsi elämänsä tapahtumien silminnäkijöiksi, näkemään hänet hänen ylösnousemuksensa jälkeen ja todistamaan hänestä ihmiskunnalle. Apostoleita olivat esim. Pietari, Johannes ja Paavali.

Galilean miehet

Useimmat opetuslapset olivat kotoisin Pohjois-Israelista, Galileasta, jossa he olivat toimineet kalastajina ennen kuin Jeesus kutsui heitä seuraansa.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Päiväkirja

Osallistujat kuvittelevat olevansa opetuslapsia. Kirjoitetaan muutama lause päiväkirjaan Jeesuksen taivaaseenastumisen päivän iltana. Miltä kaikki oli näyttänyt, mitä ajattelit, miltä sinusta tuntui, mitä ajattelet seuraavaksi tehdä?

Ajatuskuplat

Piirretään taululle tai isolle seinään kiinnitetylle paperille alaosaan ajatuskuplia ja yläosaan pilviä. Keskelle pilviä kirjoitetaan enkelin sanat: ”Jeesus tulee kerran takaisin”. Osallistujat saavat käydä kirjoittamassa ajatuskupliin omia ajatuksiaan asiasta.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.