Jeesus ratsastaa Jerusalemiin

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Jeesuksen kärsimysviikon alkamiseen liittyen.

Luetaan: Mark. 11:1–11

 

Opetus

Jeesus oli kolmen vuoden ajan kulkenut ympäri Israelia opetuslastensa kanssa, opettanut, parantanut ja tehnyt ihmeitä. Jerusalemiin he tulivat aina juutalaisen tavan mukaan kolmesti vuodessa: pääsiäisenä, helluntaina ja lehtimajanjuhlana. Jeesus tiesi, että nyt hän oli tulossa Jerusalemiin viimeistä kertaa ja että pian hän joutuisi kuolemaan. Vanhan testamentin lupaukset kärsivästä Messiaasta alkoivat yksi kerrallaan täyttyä.

Vanhassa testamentissa oli ennustettu sekin, että kuningas saapuu Jerusalemiin aasilla (Sak. 9:9). Vaikka Jeesus ei ulkoisesti näyttänyt perinteiseltä kuninkaalta aasilla ratsastaessaan ja aivan tavallisiin vaatteisiin pukeutuneena, ihmiset hurrasivat hänelle kuin kuninkaalle. Ehkäpä jotkut näistä ihmisistä olivat saaneet kokea paranemisen Jeesuksen kautta. Tai jotkut ehkä olivat kuulleet Jeesuksen opetusta tai nähneet jonkin Jeesuksen tekemän ihmeen. Joka tapauksessa he ymmärsivät, että Jeesus on kuningas, ja kohtelivat häntä sen mukaisesti.

Millä tavalla sinä toivottaisit Jeesuksen tervetulleeksi kotikaupunkiisi tai vaikka kouluusi? Jeesus ei perustanut maan päällä eläessään näkyvää valtakuntaa, jossa hän hallitsisi hienona kuninkaana. Kuitenkin kaikki ne, jotka ottavat Jeesuksen sydämessään vastaan ja uskovat häneen, pääsevät Jumalan valtakuntaan, jossa Jeesus hallitsee. Vielä nyt tuo valtakunta on näkymätön ja toteutuu Jeesukseen uskovien sydämissä, mutta kerran taivaassa siitä tulee näkyvä – ja varmaankin niin hieno ja loistelias, että emme osaa sitä edes kuvitella.

Pointti: Jeesus on sydänten kuningas.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Hoosianna

Sananmukaisesti huudahdus tarkoittaa ”Oi auta”. Hoosianna-huudahduksella tervehdittiin erityisesti kuningasta, jolle toivotettiin siunausta. Daavidin valtakuntaan viittaaminen kertoo sen, että huutajat pitivät Jeesusta Messiaana. Samanlainen Hoosianna-huuto kuin tässä löytyy Psalmista 118.

Öljymäki

Öljymäki oli kukkula Jerusalemin itäpuolella, temppelivuoresta suoran itään. Siellä oli ilmeisesti runsaasti öljypuita. Jeesus vetäytyi usein Öljymäelle, josta näki (ja edelleen näkee) koko Jerusalemin kaupungin silmiensä edessä.

Betania

Kylä Jerikon ja Jerusalemin välillä Öljymäen rinteessä. Jeesuksen ystävät Martta, Maria ja Lasarus asuivat Betaniassa, ja on mahdollista, että Jeesus nytkin yöpyi heidän luonaan opetuslapsineen.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohta. Ohjaaja voi kirjoittaa vuorosanat pienille lapuille. Joku toimii kertojana, joka lukee kaiken muun paitsi vuorosanat suoraan Raamatusta. Rooleja: Opetuslapset, Jeesus, aasi, kyläläisiä, ihmisiä tien varrella. Muita tarvikkeita: narua (aasin sitomiseen), kankaita, lehteviä oksia. Sovitaan etukäteen myös näytelmän ”kartta”, eli missä on Öljymäki, missä Jerusalem jne. Paikannimet voi kirjoittaa paperille ja laittaa näkyviin oikeaan kohtaan. Jos näytelmä toteutetaan ulkona, kannattaa maaston muotoja käyttää hyväksi.

Kruunu

Tehdään paperista iso kruunu ja kiinnitetään se taululle tai pöydälle ja jokaiselle osallistujalle annetaan kynä. Taustalle voidaan laittaa soimaan musiikkia. Kaikki kirjoittavat kruunuun asioita, joita Raamatun perusteella muistavat Jeesuksesta (useimmat muistavat ainakin jotain koulun uskonnontuntien perusteella). Lopuksi tutkitaan yhdessä kruunua ja mietitään, millä tavalla Jeesuksen kuninkuus eroaa nykymaailman kuninkaiden elämästä.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.